Награда за изкуство „Стоян Камбарев” – номинации

Награда за изкуство „Стоян Камбарев” - номинации

Награда за изкуство „Стоян Камбарев” - номинацииПет години Награда за изкуство „Стоян Камбарев”
Обявиха номинираните млади творци за 2014

На 12-ти май 2014 г. от 19 часа в “София лайв клуб” за пети пореден път ще се проведе официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2014.

Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България. Ценното на тази награда е, че е единствената, която не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области на изкуството.
Много важен факт е, че всички номинирани и наградени творци получават подкрепа от Фондацията в реализацията на проектите си целогодишно, а не само кампанийно.

Ето и номинираните за Награда за изкуство „Стоян Камбарев” 2014:
Иван Димитров – драматург, писател и поет За пиесата му „Очите на другите”, поставена за първи път в Ню Йорк, а след това и в Народния Театър „Иван Вазов” , както и за едноименната книга с шест пиеси. За бунтарският му дух, който той успешно претворява в стихотворения, музика и пиеси. За изострената му социална чувствителност към липсата на справедливост и морал и умението да превръща това в кауза за творчеството си.
Калина Мавродиева – художник За изложбата и „Отчуждение” в галерия U.P.A.R.K., Пловдив и за запомнящото и участие и в цели 12 групови изложби само за последните 2 години. Номинирана е за въображението, креативността, мисълта и за категорично изразения и личен стил на работа в широк спектър на изобразителното изкуство – живопис, текстил, пластика. Абстракционист, но и концептуалист. Калина е едно от личните открития на култовия художник Кольо Карамфилов.

Театрално сдружение „Реплика” с режисьор Георг Жено За спектаклите „Истина отвъд полярния кръг”, „Ние сме боклуците от Източна Европа” и „Двама нещастни румънци, които говорят полски” За „документалния театър”, който правят, за силната идея и смелостта да провокират, разголвайки най-болезнените теми на съвременното общество. За това, че предизвикват разтърсващо преживяване в публиката без аналог в съвременния български театър. За честността, силата на приятелството и уникалния талант на всеки един от тях.
Илина Илиева, музикант /виола/ 17 годишната виолистка от Софийското Музикално училище „Любомир Пипков“ е номинирана за безспорния си музикален талант, проявил се от най-ранната и детска възраст. Илина е най-младият член на Европейския младежки оркестър, с който концертрира по всички големи световни и престижни сцени. Младата виолистка притежава музикалността, чувствителността и самочувствието, присъщи на един голям музикант с огромно бъдеще.
Христо Ушев- актьор За ролите му в спектаклите „Военовременни видения” /Т.Р.Сфумато/ и „Робин” /Театър Възраждане/ и цялостното му присъствие в театралния живот през последните няколко години. Номиниран е за силното си актьорско обаяние, за специфичната му изпълнителска техника и талант. За умението му с лекота да преминава от едно в друго актьорско предизвикателсво, за пълната отдаденост към професията, както и за чистотата и отговорността, с която работи.
Името на носителя на прекрасната бронзова статуетка, изработена от скоро напусналия ни художник Кольо Карамфилов и паричната премия в размер на 3000 лв. ще стане известно непосредствено преди събитието. В журито влизат 20-те учредители на Фондация „Стоян Камбарев” -водещи имена от културния и обществения ни живот. Председател на УС е Деси Тенекеджиева.

Преди година, носители на Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2013 станаха феноменалния диригент и композитор Страцимир Павлов и неговия “Gospel Choralе” които имаха честта да получат статуетката лично от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

И тази година Официален партньор на Церемонията е УниКредит Булбанк, която традиционно подкрепя младите герои в изкуството. Миналата година младият визуален артист Вализар Димчев бе отличен със специална награда от Главния изпълнителен директор на банката Левон Хампарцумян и преди дни реализира своя самостоятелна изложба в галерията за съвременно изкуство „УниКредит Студио“.

България Мол също е дългогодишен партньор на Фондацията за изкуство и често неговото пространство става сцена за представяне на младите номинирани и наградени творци.

Церемонията- концерт за връчване на Награда за изкуство „Стоян Камбарев” е част от културния календар на столицата и е в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019г.

- Advertisement -