БНТ с награда за разследваща журналистика

- реклама -

отличени за филма си "Глас под наем"Отличиe за филма си “Глас под наем”

Журналистите на БНТ Надя Обретенова, Надя Томова и Росен Цветков получиха специалната награда за разследваща журналистика на фондация “Радостина Константинова”, броени дни преди старта на новото разследващо предаване на Националната телевизия „Студени след”, което тръгва в неделя.
Те бяха отличени за филма си “Глас под наем”, в който изобличиха престъпна схема за купуване на гласове по време на местния вот в Несебър. Разследването на БНТ получава трето поред отличие в различни конкурси за ТВ журналистика.
Почти една година след като тримата журналисти разобличиха схемата за купуване на гласове, прокуратурата в Несебър все още не е внесла обвинителен акт срещу участниците в нея. Учудващо, но факт – и останалата част от отличените журналисти също бяха избрали подкупната изборна схема за своите разследвания.
„Аз смятам, че разследваща журналистика се прави изключително трудно. Трудно е да можеш да стигнеш до дълбочината на всеки един проблем”, сподели Надя Обретенова.
Наградата е жест към усилията на екипа, но отличените ни колеги решиха да я посветят на репортера на новините Валентина Крушкина, която се бори с тежко онкологично заболяване.
Надя Томова: „Това, което ние можем да направим, е да дарим на Валя финансовото измерение на нашата награда и да очакваме още повече подкрепа и помощ, за да може Валя да се върне скоро при нас.”
Фондацията раздава наградите за първа година, а журито се надява журналистите да продължават да нищят неудобните теми, за да има смисъл от такива награди и в бъдеще.

Не пропускайте „Студени следи” на 20 май, неделя от 19.00 ч. по БНТ!

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

„Чаплин“ се качва на сцената на НДК на 14 октомври

За пръв път на 14 октомври в зала 1 на НДК, софийската публика ще стане част от изключително събитие в рамките на Европа –...

Борисов: При оставка няма да има диалог с Радев, а ще дойдем под прозорците му

Правителството няма да подава оставка, а протестите се подхранват от извънпарламентарните партии, които загряват на пистата за изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при...

Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020

Материалът Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Борисов: България взе правилните мерки срещу COVID-пандемията

България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID-пандемията. Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора....

Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв?

Нa 24 ceптeмври пoчитaмe пaмeттa нa Cвeти Влaдиcлaв Cръбcки. Ето нещо любoпитно зa хoрaтa, кoитo ce кaзвaт Влaдимир, Влaдимирa, Влaдo, Влaдкo, Влaдиcлaв. Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв? 1....

Ден 77: От нас зависи какво ще се случва в България

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават...