БНТ с награда за разследваща журналистика

- реклама -spot_img

отличени за филма си "Глас под наем"Отличиe за филма си “Глас под наем”

Журналистите на БНТ Надя Обретенова, Надя Томова и Росен Цветков получиха специалната награда за разследваща журналистика на фондация “Радостина Константинова”, броени дни преди старта на новото разследващо предаване на Националната телевизия „Студени след”, което тръгва в неделя.
Те бяха отличени за филма си “Глас под наем”, в който изобличиха престъпна схема за купуване на гласове по време на местния вот в Несебър. Разследването на БНТ получава трето поред отличие в различни конкурси за ТВ журналистика.
Почти една година след като тримата журналисти разобличиха схемата за купуване на гласове, прокуратурата в Несебър все още не е внесла обвинителен акт срещу участниците в нея. Учудващо, но факт – и останалата част от отличените журналисти също бяха избрали подкупната изборна схема за своите разследвания.
„Аз смятам, че разследваща журналистика се прави изключително трудно. Трудно е да можеш да стигнеш до дълбочината на всеки един проблем”, сподели Надя Обретенова.
Наградата е жест към усилията на екипа, но отличените ни колеги решиха да я посветят на репортера на новините Валентина Крушкина, която се бори с тежко онкологично заболяване.
Надя Томова: „Това, което ние можем да направим, е да дарим на Валя финансовото измерение на нашата награда и да очакваме още повече подкрепа и помощ, за да може Валя да се върне скоро при нас.”
Фондацията раздава наградите за първа година, а журито се надява журналистите да продължават да нищят неудобните теми, за да има смисъл от такива награди и в бъдеще.

Не пропускайте „Студени следи” на 20 май, неделя от 19.00 ч. по БНТ!

- реклама -spot_img