На седмото неб(ц)е

- реклама -

На седмото неб(ц)еКЪСНА ЕМИСИЯ – програмата от нощни културни събития на ресторант & бар „На седмото неб(ц)е”, площад Славейков 11, за периода 25 юни-1 юли:

На 2 юли (понеделник) от 21:00 ч. в програмата „Нощ на поети“ ще се срещнем с Марица Колчева.
Марица Колчева е родена през 1986 в София. Учи кинознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.
Публикува поезия в периодичния печат. Носител е на награди и поощрения от конкурсите „Веселин Ханчев”, „Дора Габе”, „Магията Любов”, „Витошко лале”, „Мост на любовта”, студентски конкурс в Шумен и др. 
Автор е на две поетични книги – „Стратегии за дълбоко дишане” (2007) и „.ластици“ (2011).

На 3 юли (вторник) от 21:00 ч. в програмата „ПроZZи” ще се представи Бистра Величкова.
Бистра Величкова е родена през 1986 г. в София. Завършила е журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Като журналист е публикувала в различни издания, между които в. „Дневник“, в. „Култура“, БТА и др. Първите си разкази и есета публикува в рубриката „Млада муза“ на в. „Труд“. Отличена е с трета награда в 15-то издание на Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ „Рашко Сугарев”

На 4 юли (сряда) от 21:00 ч. програмата „Нощ на поети“ ще представи Галина Николова.
Галина Николова завършва културология в СУ „Св. Климент Охридски” (София, 2001), а по-късно като стипендиант на Фулбрайт завършва и Управление на организационната промяна в Milano The New School for Management and Urban Policy (New York, 2010). През 2000-та година с конкурс на Свободно поетическо общество излиза първата й книга „Минавам”. С нея печели наградата на публиката на ХХVI Национална конференция на студентите литературни творци, гр. Шумен. Втората й книга „Отстрани” излиза през 2004 г., а третата „От другата страна” – през 2010 г. Галина Николова е носител на награди от Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” и Пловдивската поетическа академия. Нейни стихове са включени в немския каталог на българската култура Donumenta (2005), както и в немската антология на българската поезия Balkanische Alphabete: Bulgarien (2008). Стиховете й са превеждани на унгарски, словашки, хърватски, италиански и немски.
Предстои излизането на новата й стихосбирка „Азбука на завръщането”, която ще бъде издадена в поредицата „София: Поетики” на „Обединени издатели”.

На 5 юли (четвъртък) от 21:00 ч. в програмата „Нощ на поети“ ще се срещнем с Петър Чухов. 
Петър Чухов е роден през 1961 г. в София. Бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Автор на 9 книги: „Градината на слабата реалност“ (1995; награда за дебют на конкурса „Южна пролет“), „Руни“ (1998), „Мулето на Педро“ (1999; книга на годината на сп. „Егоист“), „Провинции“ (2000), „Малки дни“ (2002; Национална награда за поезия „Иван Николов“), „Снежни човеци“ (2003; Специална награда на конкурса за нов български роман „Развитие“), „По-скоро никога“ (2004, по която няколко години се играе спектакъл, осъществен от Театър-лаборатория @лма @лтер), „Три“ (2010), както и на двуезичната (на български и английски) книга с хайку и сенрю „Безопасни игли“ (2008; 2010). Включен в много антологии в България и в чужбина. Превеждан на английски, френски, немски, испански, японски, руски, чешки, литовски, унгарски, румънски, турски, сръбски, хърватски, словенски, македонски. Пише хайку и свързаните с него форми на английски, публикувани в много издания в САЩ, Канада, Англия и Япония. Превежда от английски и води страницата „Муха в аптечката“ във в. „Литературен вестник“ за хайку и свързаните с него кратки форми. Носител на много награди, сред които Голямата награда за SMS поезия (2004), Славейкова награда (2005), Първа награда „Златен ланец“ (2007), Наградата на музея „Башо“ в Япония (2007). Автор и водещ на проекта „Трубадурски двубои“, съавтор – с Марица Колчева – на комиксовата поредица „Гъвко и Мръвко“, излизаща на страниците на в. „Труд“, пише музика и текстове, свирил е в много рок-групи („Субдибула“, „Тутакси“, „Стенли“), съосновател на етнорок-група „Гологан“. Член на Сдружение на български писатели, Хайку клуб „София“, Haiku Society of America, World Haiku Association и Musicautor.

На 6 юли (петък) от 21:00 ч. в програмата „Нощ на поети“ ще се представи Палми Ранчев.
Палми Ранчев е роден в София. Завършва Националната спортна академия „В. Левски”. Пише поезия, разкази и романи. Бил е боксьор, треньор, собственик на кафене и игрална зала, директор на вестник, сценарист, телевизионен водещ и безработен. В края на 2011-а се завърна в националния отбор след 19-годишно прекъсване, където работи в тандем като треньор със селекционера Михаил Таков. Палми Ранчев има 18 публикувани книги. Носител е на наградата „Банк Аустрия литералис” – най-големия приз за литература в Централна и Източна Европа, за сборника разкази „Малко късмет за по-късно”, издаден и на немски език от издателство „Визер” във Виена. А през декември 2011-а в поредицата „Балкани” издателство „Дитрих” пусна на немски и романа му „Посока Сакраменто”. Автор е на стихосбирките: „Шапката на скитника”, „Манхатън, почти събитие”, „Парцаливо знаме”, „Хотелска стая”, „Среднощен човек: биографии”, „Любовник на самотни улици и запустели къщи” (2004) и „Такова синьо: видимо и скрито” (2007), „В процепа на хоризонта” (2011).

На 7 юли (събота) от 21:00 ч. програмата „Нощ на поети“ ще представи Надежда Московска.
Надежда Московска е завършила 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” в София през 2010 година. Учи „Културология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Отличавана е в Националния младежки конкурс „Веселин Ханчев”.

На 8 юли (неделя) от 21:00 ч. в рамките на програмата „Студио Х” ще бъде прожектиран концерт на „София Квартет” от проекта „Под небето”, който беше реализиран миналата година пред Народния театър с подкрепата на програма „Култура” на Столична община.
Всички членове на „София квартет” към Софийската филхармония са изявени камерни музиканти. Репертоарът на квартета се състои от класически и модерни музикални пиеси, някои от които са написани специално за него. Концертите му са излъчвани по телевизията и презентирани от пресата.
Ангел Станков (първа цигулка) е завършил Българската държавна музикална академия. Като солист, камерен изпълнител, концерт-майстор на Софийския филхармоничен оркестър и диригент той участва активно в музикалния живот в България. От 1996 г. е професор в Българска държавна музикална академия „Панчо Владигеров”, а от 1999 г. – неин заместник-ректор.
Свирил е в повечето европейски държави, САЩ, Русия, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба.
В дует със своя партньор-цигулар Йосиф Радионов в продължение на 25 години е печелил многобройни награди: Златна лира на Съюза на българските музиканти, Награда за голямо артистично постижение на XII Младежки фестивал в Москва, 100 години Бела Барток, Първа награда и златен медал на Първия международен фестивал за камерна музика в Осака през 1993 г. Правил е множество записи за Българското национално радио и телевизия, BBC-Лондон, Хагското радио, Радио Прага, руската и френската телевизия, Телевизия Йомиури, Радио НХК-Япония и т.н. Записал е многобройни плочи, касети и CD-та. Ангел Станков е дирижирал и разнообразни камерни оркестри и е бил гост на няколко филхармонични оркестъра в страната и в чужбина.
Нанко Димитров (втора цигулка) е завършил Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, специалност „цигулка” в класа на проф. Боян Лечев. Работил е в Софийската филхармония, бил е втора цигулка в квартет „Димов”. От 2000-та година е професор в катедра Камерна музика в Музикалната академия. Нанко Димитров има активна концертна и звукозаписна дейност в чужбина и България – интеграли „Бетовен” и „Шуберт”. Кавалер е на Ордена за изкуство и култура на Република Франция.
Виолистът Валентин Геров е лауреат на конкурси в България и в чужбина. През 1991-1992 г. специализира в Щутгарт при „Мелос квартет”. Признат за един от изтъкнатите камерни артисти, той е свирил с много изявени ансамбли, записвал е за радиото и телевизията и се проявява като класически и джазов музикант. Не един композитор му е посвещавал свои работи. През 1995 г. получава наградата Музикант на годината за концертна дейност. 
Американският челист Джефри Дийн, който живее в София от 1992 г, е познат из цяла Европа и Северна Америка. През 1989 г. той основава дуо „Равнополска – Дийн”, а през 1997 г. става член на струнен квартет „Димов”. Завършил е Музикалния университет в Индиана, където е учил камерна музика с Ростислав Дубински. Лауреат на Националната музикална федерация (САЩ), Обретенов (България) и други конкурси. Член-основател на музикалния факултет на Американския университет в България, където работи като и като координатор на програма Изящни изкуства.

На 9 юли (понеделник) от 21:00 ч. в новата програма за дебютиращи артисти „Други гласове“ предоставяме микрофона на публиката – всеки, който желае ще може да прочете по едно свое стихотворение или разказ в рамките на 7 мин.

След като КЪСНА ЕМИСИЯ представи видеодокументация от феста СОФИЯ: ПОЕТИКИ 2011, на 10 юли (вторник) от 21:00 ч. в рамките на програмата „Студио Х” ще бъдат прожектирани кадри от изданието от 2010 г.
Фестивалът СОФИЯ: ПОЕТИКИ е бяла врана в културния живот на България: регулярен, свободен, съвременен фестивал на изкуствата, провеждан на открито. Фестивалът съчетава съвременна поезия, проза, музика, визуални и сценични изкуства по начин, достъпен за широка градска публика. В него участват най-стойностните и актуални български творци – от утвърдени през годините имена до млади, сега пробиващи автори.
Основен акцент на Поетиките е поезията като изкуство, което осъществява връзки с всички останали. Със своето предходно, пето, издание СОФИЯ: ПОЕТИКИ не само се наложи като единственият фестивал за съвременна поезия у нас, но и като първият международен поетичен фестивал, провеждащ се в България.
В момент на културна и икономическа криза, когато пазарът на културни продукти (и най-вече книги) е силно стеснен, именно един такъв фестивал е точката, в която творци и публика се срещат и опознават. Изкуството на живо е един от най-силните възпитателни „инструменти”, поради което вярваме, че един от пътищата за преодоляването на маргинализацията от една страна – на самото изкуство, а от друга – на онези, които го създават, е точно живият контакт.

На 11 юли (сряда) от 21:00 ч. в програмата „Нощ на поети“ ще се представи Иван Димитров.
Наскоро втората пиеса на Иван Димитров „Очите на другите“ бе представена в Ню Йорк, след като беше селектирана от журито на фестивала HotInk at The Lark. Тя е една от десетте избрани от общо 400 заглавия от цял свят и беше играна от американски актьори. Същата пиеса спечели голямата награда на международния фестивал „Нова българска драма“ в Шумен. Но поводът да поканим Иван Димитров е поетичен – след сборника с разкази „Местни чужденци“ и романа „Животът като липсваща лъжица“, през месец март излезе дебютната му стихосбирка „Поет на портрет“.

На 12 юли (четвъртък) от 21:00 ч. в програмата „Нощ на поети“ ще се срещнем със Стефан Иванов – носител на голямата награда на международния фестивал София: Поетики ‘2011.
Стефан Иванов роден през 1986 г. в София. Завършил e Френската езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин” и философия в СУ „Св. Климент Охридски”, специализирал е в Сорбоната. В гимназията е бил вокалист и автор на текстовете на група Homesick.
Публикувал е поезия, проза, пътеписи, интервюта, есета и литературна критика в повече от двадесет вестника и списания „Егоист”, „Maxim”, „Една седмица в София”, „Капитал Лайт”, „Ах, Мария“, „Алтера”, „Жената днес”, „Мениджър”, „Интро”, “Hustler”, „24 часа”, „Литературен вестник”, „Монитор”, „Сега” и „Култура”. Бил е част от писателския кръг „Бързалитература”, наред с Тома Марков, Радослав Парушев и Момчил Николов. Поддържа популярния и често обновяван поетичен блог http://siv.sofiascape.com/
Негова поезия е превеждана на английски, гръцки, португалски, хърватски и сръбски.
Превеждал е Алън Гинсбърг и Сергий Жадан.
Редактор е на романа „Алкохол“ на Калин Терзийски и на романа „Невидимо присъствие“ на Момчил Миланов.
Организирал е литературно-музикалните събития като „Зачитане“ в кино “Влайкова” в София, “Точка срещу точка” в клуб Бекстейдж, „Бавно: изговорен свят“ (заедно с музикалната група Блуба Лу) в Театрална работилница „Сфумато“.
Автор е на поетичните книги: „4 секунди лилаво” (под псевдонима Сив Анов), София 2003, изд. Литавра; „Гинсбърг срещу Буковски в публиката”, Пловдив 2004, ИК “Жанет 45” и „Списъци”, София 2009, изд. Сиела.

На 13 юли (петък) от 21:00 ч. програмата „Нощ на поети“ ще представи Марин Бодаков.
Марин Бодаков е български поет и журналист. Роден е през 1971 г. във Велико Търново. През 1994 г. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1997 до 2000 г. работи в сп. „Български месечник“.
От 2000 г. е литературен редактор на вестник „Култура“. Съветник по въпросите на културата в Кабинета на Председателя на Народното събрание (2006-2009) и старши асистент по жанрове в печата, публицистиката и художествената критика в Катедра „Печат и книгоиздаване“ на ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Постоянен член на жури на есеистичния конкурс „Цв. Стоянов“. През 2011 година печели заедно с Румен Леонидов литературната награда „Иван Николов“. Автор на книгите „Девство“ (1994), „Бисквити“ (1998), „Обявяване на провала“ (2002), „Ангел в зоопарка“ (2007 и „Наивно изкуство“ (2011).

Проектът КЪСНА ЕМИСИЯ е съфинансиран от Столична програма „Култура” 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата 2019 г.

 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

„Чаплин“ се качва на сцената на НДК на 14 октомври

За пръв път на 14 октомври в зала 1 на НДК, софийската публика ще стане част от изключително събитие в рамките на Европа –...

Борисов: При оставка няма да има диалог с Радев, а ще дойдем под прозорците му

Правителството няма да подава оставка, а протестите се подхранват от извънпарламентарните партии, които загряват на пистата за изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при...

Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020

Материалът Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Борисов: България взе правилните мерки срещу COVID-пандемията

България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID-пандемията. Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора....

Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв?

Нa 24 ceптeмври пoчитaмe пaмeттa нa Cвeти Влaдиcлaв Cръбcки. Ето нещо любoпитно зa хoрaтa, кoитo ce кaзвaт Влaдимир, Влaдимирa, Влaдo, Влaдкo, Влaдиcлaв. Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв? 1....

Ден 77: От нас зависи какво ще се случва в България

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават...