На седмото неб(ц)е

На седмото неб(ц)еКЪСНА ЕМИСИЯ – програмата от нощни културни събития на ресторант & бар „На седмото неб(ц)е”, площад Славейков 11, за периода 25 юни-1 юли:

На 2 юли (понеделник) от 21:00 ч. в програмата „Нощ на поети“ ще се срещнем с Марица Колчева.
Марица Колчева е родена през 1986 в София. Учи кинознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.
Публикува поезия в периодичния печат. Носител е на награди и поощрения от конкурсите „Веселин Ханчев”, „Дора Габе”, „Магията Любов”, „Витошко лале”, „Мост на любовта”, студентски конкурс в Шумен и др. 
Автор е на две поетични книги – „Стратегии за дълбоко дишане” (2007) и „.ластици“ (2011).

На 3 юли (вторник) от 21:00 ч. в програмата „ПроZZи” ще се представи Бистра Величкова.
Бистра Величкова е родена през 1986 г. в София. Завършила е журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Като журналист е публикувала в различни издания, между които в. „Дневник“, в. „Култура“, БТА и др. Първите си разкази и есета публикува в рубриката „Млада муза“ на в. „Труд“. Отличена е с трета награда в 15-то издание на Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ „Рашко Сугарев”

На 4 юли (сряда) от 21:00 ч. програмата „Нощ на поети“ ще представи Галина Николова.
Галина Николова завършва културология в СУ „Св. Климент Охридски” (София, 2001), а по-късно като стипендиант на Фулбрайт завършва и Управление на организационната промяна в Milano The New School for Management and Urban Policy (New York, 2010). През 2000-та година с конкурс на Свободно поетическо общество излиза първата й книга „Минавам”. С нея печели наградата на публиката на ХХVI Национална конференция на студентите литературни творци, гр. Шумен. Втората й книга „Отстрани” излиза през 2004 г., а третата „От другата страна” – през 2010 г. Галина Николова е носител на награди от Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” и Пловдивската поетическа академия. Нейни стихове са включени в немския каталог на българската култура Donumenta (2005), както и в немската антология на българската поезия Balkanische Alphabete: Bulgarien (2008). Стиховете й са превеждани на унгарски, словашки, хърватски, италиански и немски.
Предстои излизането на новата й стихосбирка „Азбука на завръщането”, която ще бъде издадена в поредицата „София: Поетики” на „Обединени издатели”.

На 5 юли (четвъртък) от 21:00 ч. в програмата „Нощ на поети“ ще се срещнем с Петър Чухов. 
Петър Чухов е роден през 1961 г. в София. Бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Автор на 9 книги: „Градината на слабата реалност“ (1995; награда за дебют на конкурса „Южна пролет“), „Руни“ (1998), „Мулето на Педро“ (1999; книга на годината на сп. „Егоист“), „Провинции“ (2000), „Малки дни“ (2002; Национална награда за поезия „Иван Николов“), „Снежни човеци“ (2003; Специална награда на конкурса за нов български роман „Развитие“), „По-скоро никога“ (2004, по която няколко години се играе спектакъл, осъществен от Театър-лаборатория @лма @лтер), „Три“ (2010), както и на двуезичната (на български и английски) книга с хайку и сенрю „Безопасни игли“ (2008; 2010). Включен в много антологии в България и в чужбина. Превеждан на английски, френски, немски, испански, японски, руски, чешки, литовски, унгарски, румънски, турски, сръбски, хърватски, словенски, македонски. Пише хайку и свързаните с него форми на английски, публикувани в много издания в САЩ, Канада, Англия и Япония. Превежда от английски и води страницата „Муха в аптечката“ във в. „Литературен вестник“ за хайку и свързаните с него кратки форми. Носител на много награди, сред които Голямата награда за SMS поезия (2004), Славейкова награда (2005), Първа награда „Златен ланец“ (2007), Наградата на музея „Башо“ в Япония (2007). Автор и водещ на проекта „Трубадурски двубои“, съавтор – с Марица Колчева – на комиксовата поредица „Гъвко и Мръвко“, излизаща на страниците на в. „Труд“, пише музика и текстове, свирил е в много рок-групи („Субдибула“, „Тутакси“, „Стенли“), съосновател на етнорок-група „Гологан“. Член на Сдружение на български писатели, Хайку клуб „София“, Haiku Society of America, World Haiku Association и Musicautor.

На 6 юли (петък) от 21:00 ч. в програмата „Нощ на поети“ ще се представи Палми Ранчев.
Палми Ранчев е роден в София. Завършва Националната спортна академия „В. Левски”. Пише поезия, разкази и романи. Бил е боксьор, треньор, собственик на кафене и игрална зала, директор на вестник, сценарист, телевизионен водещ и безработен. В края на 2011-а се завърна в националния отбор след 19-годишно прекъсване, където работи в тандем като треньор със селекционера Михаил Таков. Палми Ранчев има 18 публикувани книги. Носител е на наградата „Банк Аустрия литералис” – най-големия приз за литература в Централна и Източна Европа, за сборника разкази „Малко късмет за по-късно”, издаден и на немски език от издателство „Визер” във Виена. А през декември 2011-а в поредицата „Балкани” издателство „Дитрих” пусна на немски и романа му „Посока Сакраменто”. Автор е на стихосбирките: „Шапката на скитника”, „Манхатън, почти събитие”, „Парцаливо знаме”, „Хотелска стая”, „Среднощен човек: биографии”, „Любовник на самотни улици и запустели къщи” (2004) и „Такова синьо: видимо и скрито” (2007), „В процепа на хоризонта” (2011).

На 7 юли (събота) от 21:00 ч. програмата „Нощ на поети“ ще представи Надежда Московска.
Надежда Московска е завършила 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” в София през 2010 година. Учи „Културология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Отличавана е в Националния младежки конкурс „Веселин Ханчев”.

На 8 юли (неделя) от 21:00 ч. в рамките на програмата „Студио Х” ще бъде прожектиран концерт на „София Квартет” от проекта „Под небето”, който беше реализиран миналата година пред Народния театър с подкрепата на програма „Култура” на Столична община.
Всички членове на „София квартет” към Софийската филхармония са изявени камерни музиканти. Репертоарът на квартета се състои от класически и модерни музикални пиеси, някои от които са написани специално за него. Концертите му са излъчвани по телевизията и презентирани от пресата.
Ангел Станков (първа цигулка) е завършил Българската държавна музикална академия. Като солист, камерен изпълнител, концерт-майстор на Софийския филхармоничен оркестър и диригент той участва активно в музикалния живот в България. От 1996 г. е професор в Българска държавна музикална академия „Панчо Владигеров”, а от 1999 г. – неин заместник-ректор.
Свирил е в повечето европейски държави, САЩ, Русия, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба.
В дует със своя партньор-цигулар Йосиф Радионов в продължение на 25 години е печелил многобройни награди: Златна лира на Съюза на българските музиканти, Награда за голямо артистично постижение на XII Младежки фестивал в Москва, 100 години Бела Барток, Първа награда и златен медал на Първия международен фестивал за камерна музика в Осака през 1993 г. Правил е множество записи за Българското национално радио и телевизия, BBC-Лондон, Хагското радио, Радио Прага, руската и френската телевизия, Телевизия Йомиури, Радио НХК-Япония и т.н. Записал е многобройни плочи, касети и CD-та. Ангел Станков е дирижирал и разнообразни камерни оркестри и е бил гост на няколко филхармонични оркестъра в страната и в чужбина.
Нанко Димитров (втора цигулка) е завършил Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, специалност „цигулка” в класа на проф. Боян Лечев. Работил е в Софийската филхармония, бил е втора цигулка в квартет „Димов”. От 2000-та година е професор в катедра Камерна музика в Музикалната академия. Нанко Димитров има активна концертна и звукозаписна дейност в чужбина и България – интеграли „Бетовен” и „Шуберт”. Кавалер е на Ордена за изкуство и култура на Република Франция.
Виолистът Валентин Геров е лауреат на конкурси в България и в чужбина. През 1991-1992 г. специализира в Щутгарт при „Мелос квартет”. Признат за един от изтъкнатите камерни артисти, той е свирил с много изявени ансамбли, записвал е за радиото и телевизията и се проявява като класически и джазов музикант. Не един композитор му е посвещавал свои работи. През 1995 г. получава наградата Музикант на годината за концертна дейност. 
Американският челист Джефри Дийн, който живее в София от 1992 г, е познат из цяла Европа и Северна Америка. През 1989 г. той основава дуо „Равнополска – Дийн”, а през 1997 г. става член на струнен квартет „Димов”. Завършил е Музикалния университет в Индиана, където е учил камерна музика с Ростислав Дубински. Лауреат на Националната музикална федерация (САЩ), Обретенов (България) и други конкурси. Член-основател на музикалния факултет на Американския университет в България, където работи като и като координатор на програма Изящни изкуства.

На 9 юли (понеделник) от 21:00 ч. в новата програма за дебютиращи артисти „Други гласове“ предоставяме микрофона на публиката – всеки, който желае ще може да прочете по едно свое стихотворение или разказ в рамките на 7 мин.

След като КЪСНА ЕМИСИЯ представи видеодокументация от феста СОФИЯ: ПОЕТИКИ 2011, на 10 юли (вторник) от 21:00 ч. в рамките на програмата „Студио Х” ще бъдат прожектирани кадри от изданието от 2010 г.
Фестивалът СОФИЯ: ПОЕТИКИ е бяла врана в културния живот на България: регулярен, свободен, съвременен фестивал на изкуствата, провеждан на открито. Фестивалът съчетава съвременна поезия, проза, музика, визуални и сценични изкуства по начин, достъпен за широка градска публика. В него участват най-стойностните и актуални български творци – от утвърдени през годините имена до млади, сега пробиващи автори.
Основен акцент на Поетиките е поезията като изкуство, което осъществява връзки с всички останали. Със своето предходно, пето, издание СОФИЯ: ПОЕТИКИ не само се наложи като единственият фестивал за съвременна поезия у нас, но и като първият международен поетичен фестивал, провеждащ се в България.
В момент на културна и икономическа криза, когато пазарът на културни продукти (и най-вече книги) е силно стеснен, именно един такъв фестивал е точката, в която творци и публика се срещат и опознават. Изкуството на живо е един от най-силните възпитателни „инструменти”, поради което вярваме, че един от пътищата за преодоляването на маргинализацията от една страна – на самото изкуство, а от друга – на онези, които го създават, е точно живият контакт.

На 11 юли (сряда) от 21:00 ч. в програмата „Нощ на поети“ ще се представи Иван Димитров.
Наскоро втората пиеса на Иван Димитров „Очите на другите“ бе представена в Ню Йорк, след като беше селектирана от журито на фестивала HotInk at The Lark. Тя е една от десетте избрани от общо 400 заглавия от цял свят и беше играна от американски актьори. Същата пиеса спечели голямата награда на международния фестивал „Нова българска драма“ в Шумен. Но поводът да поканим Иван Димитров е поетичен – след сборника с разкази „Местни чужденци“ и романа „Животът като липсваща лъжица“, през месец март излезе дебютната му стихосбирка „Поет на портрет“.

На 12 юли (четвъртък) от 21:00 ч. в програмата „Нощ на поети“ ще се срещнем със Стефан Иванов – носител на голямата награда на международния фестивал София: Поетики ‘2011.
Стефан Иванов роден през 1986 г. в София. Завършил e Френската езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин” и философия в СУ „Св. Климент Охридски”, специализирал е в Сорбоната. В гимназията е бил вокалист и автор на текстовете на група Homesick.
Публикувал е поезия, проза, пътеписи, интервюта, есета и литературна критика в повече от двадесет вестника и списания „Егоист”, „Maxim”, „Една седмица в София”, „Капитал Лайт”, „Ах, Мария“, „Алтера”, „Жената днес”, „Мениджър”, „Интро”, “Hustler”, „24 часа”, „Литературен вестник”, „Монитор”, „Сега” и „Култура”. Бил е част от писателския кръг „Бързалитература”, наред с Тома Марков, Радослав Парушев и Момчил Николов. Поддържа популярния и често обновяван поетичен блог http://siv.sofiascape.com/
Негова поезия е превеждана на английски, гръцки, португалски, хърватски и сръбски.
Превеждал е Алън Гинсбърг и Сергий Жадан.
Редактор е на романа „Алкохол“ на Калин Терзийски и на романа „Невидимо присъствие“ на Момчил Миланов.
Организирал е литературно-музикалните събития като „Зачитане“ в кино “Влайкова” в София, “Точка срещу точка” в клуб Бекстейдж, „Бавно: изговорен свят“ (заедно с музикалната група Блуба Лу) в Театрална работилница „Сфумато“.
Автор е на поетичните книги: „4 секунди лилаво” (под псевдонима Сив Анов), София 2003, изд. Литавра; „Гинсбърг срещу Буковски в публиката”, Пловдив 2004, ИК “Жанет 45” и „Списъци”, София 2009, изд. Сиела.

На 13 юли (петък) от 21:00 ч. програмата „Нощ на поети“ ще представи Марин Бодаков.
Марин Бодаков е български поет и журналист. Роден е през 1971 г. във Велико Търново. През 1994 г. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1997 до 2000 г. работи в сп. „Български месечник“.
От 2000 г. е литературен редактор на вестник „Култура“. Съветник по въпросите на културата в Кабинета на Председателя на Народното събрание (2006-2009) и старши асистент по жанрове в печата, публицистиката и художествената критика в Катедра „Печат и книгоиздаване“ на ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Постоянен член на жури на есеистичния конкурс „Цв. Стоянов“. През 2011 година печели заедно с Румен Леонидов литературната награда „Иван Николов“. Автор на книгите „Девство“ (1994), „Бисквити“ (1998), „Обявяване на провала“ (2002), „Ангел в зоопарка“ (2007 и „Наивно изкуство“ (2011).

Проектът КЪСНА ЕМИСИЯ е съфинансиран от Столична програма „Култура” 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата 2019 г.

 

Start typing and press Enter to search