Музиката на Америка

- реклама -spot_img

16 годишен американски талант подготвя аранжименти на Астор Пиацола за концерт от „Музиката на Америка“

Клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров ще излезе на сцената заедно с Класик ФМ М-Тел оркестър и Максим Ешкенази

 

Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров са вече в България, за да свирят в заключителния концерт от цикъла „Музиката на Америка“, който се организира от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. На 20 юни (сряда) от 19:30 часа в зала „България“, те ще излязат заедно с Класик ФМ М-Тел оркестър, който тази година празнува 10 годишен юбилей. Диригент ще бъде популярния български Маестро Максим Ешкенази. Клавирното дуо ще изпълни едно от най-интересните произведения за две пиана – Фантазия за две пиана и оркестър „В памет на Паул Клее“ от Шандор Вереш. Пианистите ще представят и Фантазия по теми от безсмъртната опера на Гершуин – „Порги и Бес“.

 В програмата на концерта са включени и няколко изцяло оркестрови пиеси от Роджър Пшитулски, Астор Пиацола, Панчо Владигеров и Аарон Копланд. Класик ФМ М-Тел оркестър ще изпълни две танга от Астор Пиацола. Интересното е, че аранжиментите на двете пиеси са направени от талантливия и млад музикант от Лос Анжелис – Матю Джон Игнасио, който е едва 16 годишен и вече е завършил своя докторат. Той е правил над 5 аранжимента на пиеси за Колбърнския камерен оркестър, с който работи българския диригент Максим Ешкенази. „Аранжиментите са изключително интересни и са много трудни за изпълнение“, споделя Маестрото в интервю пред Класик ФМ радио.

 Друга интересна оркестрова творба от програмата е Blue Mountain от съвременния композитор Роджър Пшитулски. Ето какво споделя авторът за произведението: „Аз винаги съм се възхищавал от стиловете на изпълнение и музикалните прояви в планинските области на САЩ с малки оркестри на открито. Blue Mountain отразява местния колорит, енергията и импровизаторския стил на тези музикални жанрове“. Чрез музиката в произведението Пшитулски прави и един реверанс към блуса, а също и към рок-музиката. Това се усеща особено във втората част, където басите и челите свирят мотив на групата AC-DC, който е вплетен в цялостната звучност. Произведението е много интересно и се възприема изключително добре от публиката в Америка“, споделя диригента Максим Ешкенази.

Билети за предстоящия концерт от цикъла „Музиката на Америка“ могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ на цени от 10 до 35 лева. 

- реклама -spot_img