Можеш да спасиш живот, дори да не си кръводарител

slideshow-5За кръводаряването се изписа много, но този безвъзмезден жест на човечност все още не е много популярен у нас.

 Националния център за трансфузионна хематология и Сити Център София продължават своята кампания „Благо Даря“ и този уикенд – 8 и 9 февруари 2014 г. Но ако не можете да бъдете кръводарител, все пак има начини да се включите в кампанията, като помогнете за популяризирането на информацията.

 

Дари кръв – спаси живот! Всеки път, когато дарявате кръв, подарявате живот. Колкото и скептично да се отнасяте към това твърдение то е вярно!

 

Ако се чувствате здрави и сте между 18 и 65 години, ако можете да отделите около 30 минути от времето си и искате да дарите кръв, но сте с натоварен график, болниците и манипулациите ви притесняват, тази информация е точно за вас. Акциите на НЦТХ в Сити Център Софя се провеждат имено, за да спестят време на хората и да не се налага да посещават болнични заведения, за помогнете на някого.

 

Как става кръводаряването?

Когато дойдете в обособеното почещение в Сити Център София, ще ви дадем въпросник. Вашите отговори ще ориентират специалистите за здравословното ви състояние. Ще ви прегледа лекар, а след взимане на 2-3 капки кръв от пръста, експресно ще изследваме и хемоглобина, и кръвната ти група.

 

Ако лекарят ви разреши ще дарите 450 мл кръв за около 5-7 минути без никакъв риск за здравето ви! В случай, че по време на кръводаряването се почувствате зле, преустановяваме процеса, а дареното количество кръв ще използваме за производство на кръвни продукти.

 

 Как да помогнте, ако не можете да дарите кръв?

Всяка помощ е нужна! Ако поради някаква причина не можете да дарите кръв, а искате да помогнете, то можете да организирате свои приятели, съученици или колеги. Ако се съберете повече хора можем да изпратим и мобилен екип за кръводаряване при вас.

- Advertisement -