Моят зелен град

- реклама -spot_img

„МОЯТ ЗЕЛЕН ГРАД“ ОСИНОВЯВА СВОЯТА ПЪРВА ГОРА

Тази есен ежегодната еко инициатива „Моят зелен град“ осинови своята първа гора, за която ще се грижи през следващите четири години. Тя се състои от 1 050 млади яворови дръвчета, разположени на територия от 3 дка, по пътя на “Алея на билките” в ПП „Витоша“. С осиновяването на гората, „Моят зелен град“ цели да продължи да допринася все повече за околната среда и за увеличаването и опазването на горския фонд на страната ни.
„Моят зелен град“ се организира за девета поредна година, като в рамките на инициативата през 2016 г. бяха засадени общо 450 дървета – 350 от тях станаха част от втората гора на „Моят зелен град”, която вече расте в местност „Офелиите“ в ПП „Витоша“, а още 100 дървета намериха своя дом във Враца, Пловдив, Смолян, Стара Загора и Търговище. Така, след като през 2015 г. първата гора, засадена в рамките на инициативата стана факт в Банкя, през 2016 г. горите, за чието отглеждане еко-кампанията ще се грижи стават три.
Тази година, през месеците септември и октомври, над 1 800 служители от Системата на Кока-Кола в България и доброволци от 16 български града организираха активности по залесяване, почистване, реновиране и облагородяване на местно ниво под мотото „Бъди зелен, не само за ден“.
Основни партньори на тазгодишната еко кампания са Дирекцията на Природен парк „Витоша“ – организатор на десетки доброволчески акции на територията на парка и Югозападното държавно предприятие, благодарение на което, беше реализирано осиновяването на гората. „Югозападното държавно предприятие има традиции в провеждането на различни доброволчески инициативи на неправителствени организации и компании, които допринасят за една по-зелена България. Подкрепяме всяко начинание, свързано със залесяване и облагородяване на околната среда и искаме специално да благодарим на организаторите на тази прекрасна и полезна инициатива“, каза инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП.
Повече за инициативата “Моят зелен град”:
Инициативата „Моят зелен град” стартира през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. Кампанията се организира от системата на Кока-Кола в България, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и ЕКОПАК България и популяризира грижата за околната среда като неизменна част от ежедневието на всеки отделен човек и на обществото като цяло. През годините в „Моят зелен град“ се включват редица неправителствени организации, партньори и хиляди доброволци. В резултат на техните дейности до момента са събрани разделно над 3 000 чувала отпадъци, посадени са над 1 100 дървета и са построени и обновени над 400 пейки, детски съоръжения и кътове за отдих в цяла България. През 2015 г. става факт и първата гора в рамките на инициативата, а на 10 септември 2016 г. ПП „Витоша“ става дом на 350 дръвчета, засадени на 3 дка обезлесена, вследствие на щетите нанесени от корояд, площ. През 2016 г. е осиновена и първата гора на „Моят зелен град“ в ПП „Витоша“.
През 2016 година инициативата се осъществява с медийната подкрепа на Българска национална телевизия, сп. National Geographic, сп. Журнал за жената, www.rozali.com, www.actualno.com, www.iwman.bg, www.kmeta.bg и Радио Фемили.
- реклама -spot_img