MOST 2012: ПОБЕДИТЕЛИТЕ

- реклама -

ГАЛЕРИЯТА ЗА МОДЕРНО ИЗКУСТВО
и

VIVACOM ART HALL

представят

MOST 2012: ПОБЕДИТЕЛИТЕ

С две паралелни изложби обявяват финалистите от конкурса за българско съвременно изкуство MOST

Шестимата финалисти и специалната селекция на международното жури в първото издание на конкурса за българско съвременно изкуство MOST бяха обявени на пресконференция днес (26 юли) в Галерията за модерно изкуство в София.

Антоанета Гълъбова е големия победител в конкурса. Умел живописец с почти Бейкъновски замах, Антоанета е възпитаник на Националната художествена академия София. Продължава образованието си в Кралския колеж по изкуствата и Central Saint Martins College of Art and Design в Лондон. Участва в самостоятелни и групови изложби в Лондон, Порто и София, а през 2010 година е номинирана за престижната арт награда „Джон Мур“.

„Антоанета Гълъбова ще бъде артист на Галерията през следващата една година, а защо не и в по-дългосрочен план. Тя ще участва и на международни арт събития, на които Галерията се представя“, сподели Деница Атанасова-Гергова, президент на Галерията.

Сред останалите финалисти, на които Галерията за модерно изкуство ще предложи професионален арт мениджмънт са: Калоян Илиев-Кокимото
(концептуален артист), Арслан Ахмедов (фотография), Калия Калъчева
(живопис), Павлина Чакърова (концептуален артист) и Златин Орлов
(кинетична скулптура).

Съвместна изложба на ШЕСТИМАТА ФИНАЛИСТИ може да бъде видяна на Оборище 10 от 27 юли до 15 септември 2012 г.

Паралелна експозиция на още 19 артисти, получили най-висока оценка от авторитетното международно жури се открива в пространството за култура и изкуство на VIVACOM ART HALL, партньори на конкурса, от 27 юли до 9 септември   2012   г.

Селекцията включва следните артисти:

Любен Петров / Борис Праматаров / Светослав Недев / Александър Вълчев /
Димитър Минков / Кристина Иробалиева / Светлана Бекярова / Иво Бистрички /
Зоран Георгиев / Иван Костолов / Димитър Шопов / Десислава Христова-Тошева / Цветелина Максимова / Росен Тошев / Камен Старчев / Антони Георгиев / Симеон Стоилов / Петър Минчев / Иглика Христова

”Желанието ни беше да дадем възможност за изява на повече творци като  покажем една по-широка селекция от съвременно българско изкуство”, допълни президентът на Галерията за модерно изкуство.

Организаторите на конкурса планират допълнителна церемония в арт пространството на VIVACOM ART HALL, на която ще бъдат присъдени и специални награди с номинациите на всеки един член от журито.

Деница Атанасова-Гергова сподели и критериите за избор, които Галерията си е поставила при определянето конкретно на финалистите в конкурса: завършен артист с ясно дефиниран стил и модерно мислене; нова концепция; въздействие на образа; творчески опит; награди; добро арт образование; позициониране на арт пазара и работа с арт дилъри.

„Не се фокусирахме толкова върху намирането на артисти, които тепърва тръгват по своя път в изкуството, а по-скоро утвърдени имена, автори с изграден стил, на които да предложим нова публика и по-широк пазар за тяхното изкуство“, подчерта тя.
………..

За финалистите:

Умел живописец с почти Бейкъновски замах, Антоанета Гълъбова преоткрива обектите от ежедневното пространство, онези изоставени, разрушени и забравени обекти, които по странен начин седят  като „съвременни, артистични, пространствени решения. Точно те намират нов облик, един ренесанс в живописта на Гълъбова. Антоанета в възпитаник на Националната художествена академия, където завършва специалност Живопис, продължава образованието си в Кралския колеж по изкуствата и колеж Saint Martins по изкуство и дизайн в Лондон. Участва в самостоятелни и групови изложби в Лондон, Порто и София. През 2010 година е номинирана за престижната арт награда „Джон Мур“.

Калоян Илиев – Кокимото е търсач на нови истории, преразказани чрез различни артистични технологии. Умело съчетава нови технически способи с класически изобразителни методи. Уникален в своята творческа естетика, неговите сюжети са почерпени от политиката, религията, всекидневни преживявания и са пречупени през типичния за артиста закачлив поглед. Кокимото е от Варна. Завършил е Графика във  Великотърновския университет и специализира в Академия за изящни изкуства в Лодз, Полша.

Поетиката във фотографиите на Арслан Ахмедов  е заложена както в техниката, така и в сюжетите на артиста.  Вдъхновен от мистиката на живота, неговите творби носят животворна енергия и мекота на най-съкровените човешки образи. Творбите, с които участва в съвместната изложба на финалистите представят лентова фотография, отпечатана върху памучна хартия. Арслан е роден в Добрич, а образованието си получава във Варненски свободен университет  със специалност филмово и ТВ операторство.

 

Калия Калъчева получава художествено образование в Национална художествена академия София, специалност  Живопис.  Като повечето артисти и тя се съсредоточава върху собствените си преживявания и вълнения, но за разлика от много други автори, не се страхува да експериментира както със себе си, така и с творбите си….и да го покаже откровено и без задръжки. „Художникът се бори със себе си, с другите или срещу всички“, казва тя.

 

Проектите на Павлина Чакърова изследват духовната идентичност и дълбочината на човешката душевност като цяло. Водещо в нейните инсталации, обекти и фотографии е въздействието на цветовете като носители на различни настроения и асоциации. Специфично за работата й е умението да борави с чистия тон като възможност за постигане на директно визуално внушение у зрителя и своеобразен път към вътрешния свят на артиста.   

Златин Орлов е  поливалентен артист, в чието творчество скулптурата заема стратегическо място. Докато в класическата скулптура формите се постигат чрез ритмично отнемане и наслагване на материята, при Златин скулптурният обект бива постигнат само чрез отнемане на материята. За естетическото въздействие важна роля играят цветовете и някои от основните правила на кинетиката. Скулптурите му, изпълнени от метал и флуорисцентна боя имат уникалното свойство да „трептят“ заедно със зрителя, неговия поглед и движение в пространството.

…….

MOST: Конкурс за българско съвременно изкуство
Началото на конкурса за българско съвременно изкуство MOST беше обявено на 10 ноември в пресклуб БТА. Инициативата е на Галерията за модерно изкуство в София  в партньорство с VIVACOM ART HALL. Стремежът на организаторите е конкурсът да се превърне в ежегодно събитие с традиции и международнопризнати        ментори.

Инициативата е ориентирана изцяло в подкрепа на български автори, за да им предостави нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. Сред оценените от  международно жури кандидати, Галерията за модерно изкуство избира финалистите, на които ще бъде предложен професионален арт маркетинг за правилното им позициониране на българския и световния арт пазар.

В журито на първото издание на конкурса MOST участват: Диана Пикасо – изкуствовед; Геза фон Хабсбург – изкуствовед и куратор;
сър     Питър            Блейк – британски поп арт художник;
Ирина Мутафчиева  –  директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство; Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите в България; Любен Генов – председател на Съюза на българските художници;
Проф. Свилен Стефанов – зам.ректор на Националната художествена академия, катедра ‘’Съвременно изкуство’’; Деница Атанасова-Гергова – президент на Галерията за модерно изкуство.

 

MOST: Финалистите

 

Антоанета Гълъбова

 

Антоанета Гълъбова е родена през 1969 г.

Завършва Национална художествена академия, София, специалност  Живопис,

Royal College of Art – Лондон, Central Saint Martins College of Art and Design: University of the Arts – Лондон. Прави самостоятелна изложба във Vyner Street Gallery – Лондон през 2010г. Номинирана е за наградата „John Moores Painting Prize“ – 2010г.

Участва в групови изложби – в Лондон и в Порто през 2007г., съответно в „Bargehouse“ и  „Casa Viva“, в СБХ „Шипка“ 6 през 2006г.

 

Последните работи на Антоанета Гълъбова са базирани на изображения или по-точно на обекти, намерени по случайност на улицата. Изгубени или умишлено изхвърлени, обекти вече съществуващи в пространството,“реди-мейди”, които многократно се появяват, единствено аранжирани в различни композиции. Откритието на един обект, води до находката на следващия, и отново на следващия… Те функционират като знаци или следи, съхранени в нещо като междинен склад, чакащи да бъдат декодирани.

 

 

Арслан Ахмедов 

Арслан Ахмедов  е роден през 1983 г. в Добрич.

Завършва Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, специалност филмово и ТВ операторство. Участва в много съвместни изложби, измежду които „Образ, Светлина, Кутия“ в галерия „Анима арт“,София – 2011г., “Impermanence” – Daire Sanat Gallery, Истанбул, Турция – 2010г., „Светосила – група за съвременна фотография“, Куритиба, Бразилия – 2007г. Негови снимки са публикувани в списанията “SHOTS” през 2010г. и 2011г. в САЩ и „Calle20“, Испания през 2009г.

 

“Какво се случва когато умрем?

Какво се случва ли?

Връщаме се там, откъдето сме дошли.

Аз не си спомням откъде съм дошла.

Нито пък аз.

Тя е толкова малка!

Да… да,  това е едно от нещата, които се случват.

Тя изглежда още по-малка!

Но много спокойна.”

(диалог от филма “Часовете” на Стивън Далдри)

 

 

Калоян Илиев – Кокимото

 

Калоян Илиев – Кокимото е роден през 1979 г. във Варна.

Завършва ВТУ„Св. Св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, специалност  Графика и специализира в Академия за изящни изкуства в Лодз, Полша.

Прави самостоятелни изложби, измежду които Ex libris артист на деня в Музей на изкуствата Фредериксхавн, Дания, „Шаблони от реалността“ в галерия „Архис“, Варна, „Пътят към върха“ в галерия Under P.A.R.K., Пловдив – 2011г.
Участва и в съвместни проекти и изложби – Дигитален печат в Галерия „Индустриална11“, София – 2011г., III – то Международно триенале на графиката и рисунката в Банкок, Тайланд – 2011г., Post Pop Punks  в галерия Cohn Drennan Contemporary в Дъглас, Тексас, САЩ – 2011г.

 

Необикновените и помрачени светове, които представя в графики, рисунки, колажи, фотографии и инсталации Калоян Илиев – Кокимото са плод, както на неговите спомени, така и на творчески инвенции. В много от творбите проличава интересът му към различни социални проблеми. „Новият световен ред“, ролята на съвременните икони в обществото и отношението към животните са само някои от темите, които многократно могат да се открият в работите му. Минавайки от религия през политика, до ежедневните абсурдни ситуации, Кокимото се интересува и от често срещани емоционални и умствени състояния като нарцисизъм, копнеж за любов и красота. Работи с вече съществуващ визуален материал, който обогатява със собствени разработки с повествователен характер.

 

 Калия Калъчева

 

Калия Калъчева е родена през 1986г.

Завършва Национално училище за изящни изкуства „акад.Илия Петров“ и Национална художествена академия, София, специалност  Живопис. Има две самостоятелни изложби – в галерия „София – Прес“ през 2011г. и галерия „Дебют“ през 2005г.

 

Получава награда за живопис за обещаващо развитие и посветеност на изкуството на Фондация „Едмонд Демерджиян“ за 2011г. и съвместна изложба с картини на Едмонд Демерджиян в галерия „Ракурси“, София.

 

Художникът се бори със себе си, с другите или срещу всички.

А нейните причини за този сблъсък са заключени в егоистичното удоволствие от полагането на всяка следваща мазка. Боята е плътта, прилепена върху посланията, която всяка картина носи. Калия обича да е прекия участник, да е воайор на всеки пейзаж, случка или идея. В нейните картини човекът е винаги сам или част от еднакво мислеща маса. Все повече са самодостатъчни и дори изолирани. Почти крале на незнайни кралства.

 

Павлина Чакърова

Павлина Чакърова е родена през 1979 г. в Стара Загора.

Завършва Софийски университет “Св. Климент Охридски“, София, специалност Немска филология и Нов български университет, специалност Рекламна и художествена фотография.

Участва в много групови изложби и проекти – Първи експериментален европейски месец на фотографията, в Софийски арсенал Музей за съвременно изкуство – САМСИ и Месец на фотографията, Център за култура и дебат Червената къща – 2011г.

Прави и самостоятелни изложби – “Автопортрети” от Международни фотографски срещи, Градска художествена галерия – Пловдив – 2011г., “Сън” в SV studio, София – 2009г.

 

Плоскостта, върху която развива своята идея за серията „Автопортрети“ /пигментен отпечатък на Hahnemühle Photo Rag Baryta/, е метафизичната същност, развита и осмислена чрез използването и разлагането на различни цветове. Павлина Чакърова разглежда проблема за идентичността, комуникацията и взаимодействието между хората, пречупено през призмата на субективното и лично усещане за символиката и „аурата“ на даден цвят.

Изборът на отделен цвят и посланието, което той отправя, взаимодействайки си с различни форми и обеми, е същността, върху която Павлина поставя акцента в своите работи.

 

 Златин Орлов

Златин Орлов е роден през 1986 г. в София.

Завършва Национално училище за изящни изкуства „акад. Илия Петров“, София и Национална художествена академия, София, специалност Метал. Има няколко самостоятелни изложби до момента  – изложба скулптура и живопис в галерия „Индустриална 11“ – 2011г., изложба живопис в галерия „Агора“ – 2009г. Наградена творба става част от постоянната експозиция на Националната художествена галерия, София – 2009г. Номиниран е за наградите Essl Art Award CEE – 2011г. Участва в много изложби и конкурси, сред които Sofia Medal Fest 2010.

 

Скулптурата е творческа дейност, включваща в себе си проектиране, моделиране и изграждане на 3D обект. Скулптурата, която вълнува Златин Орлов е базирана главно на „отнемането”. То е един акт, който помага на материята да еволюира благодарение на дисбаланса между отнемането и наслагването. Също така е решаващ момент в изграждането на конструктивната цялост на произведенията му. Наслагването идва под формата на една по-фина материя – цвят. Цветът не променя структурата на произведенията, а дава генерално ново възприятие на зрителя. Предизвиканите от райетата зрителни трептения, придават нова илюзорна тримерност на скулптурите.

 

- реклама -