Моноспектакъл на Ивана Папазова

- реклама -

Ивана ПапазоваПремиера на 16, 17 и 29 април

Драматичен театър-Пловдив 

 

ГЛАС

Моноспектакъл на Ивана Папазова

 

от Елена Алексиева

Режисьор Калин Ангелов

Сценография и костюми Теодора Лазарова

Консултант доц. Лилия Илиева

 

Да пее или да замълчи завинаги? Една велика певица се ражда от сянката на друга. А може би сянката, отражението е именно другата. Дубльорката или оригиналът. Виктория Глас или Мария Калас. За едната животът свършва там, където е свършило изкуството. А за другата продължава безмилостно. Овладяла ролята си до съвършенство, дубльорката знае как да изиграе примадоната. Ще се поддаде ли на изкушението да излезе на сцената и да го направи?

***

 

Ивана Папазова е завършила НАТФИЗ “Кр. Сарафов” в класа на проф. Богдан Сърчаджиев и проф. Пламен Марков, първите си стъпки прави на сцената на Видинския театър. Дебютира в Пловдив в спектакъла на Петър Кауков “По-близко до земята” от Желько Хубач (2003). Следва ролята й в “Кървава сватба” от Лорка (2006) реж. Мариус Куркински. Под негова режисура за ролята на Хаджиева в “Златната мина” от Ст. Л. Костов в постановката си в Хасковския театър тя получава първата си номинация за “Икар” през 2010 г. През 2011 отново е номинирана за „Икар” в категория главна женска роля за Ева в “Есенна соната” от Бергман, постановка на Иван Урумов. За тази и за ролята си в „Очаквайки Годо” получава награда „Пловдив” за театър. Днес (11 април) беше обявена номинацията „Аскеер 2013” на Ивана за ролята й на Шута в „Крал Лир” в категория „Поддържаща женска роля”.

През 2009 актрисата завършва магистратура и по специалността “Театрална режисура” в ПУ “Паисий Хилендарски”.
  

Някои роли в Драматичен театър-Пловдив:

– Елена в “Сън в лятна нощ” от Шекспир

– Полина в “Доходно място” от Островски, реж. Иван Урумов

– Хазяйката в “Изстрели по никое време” по Джералд Мун

– Пепи в “Оркестър без име” от Станислав Стратиев, реж. Борис Панкин

– Изменчива съпруга в “Добрият доктор” от Нийл Саймън, реж. Недялко Делчев

– “Очаквайки Годо” по Самюел Бекет, реж. Георги Михалков

– Ева в “Есенна соната” от Ингмар Бергман, реж. Иван Урумов

– Надежда Петровна в  “Детектор на лъжата” от Василий Сигарев, реж. Красимир Ранков

– попзвездата Дона в “Площад “Синева”, реж. Борис Панкин

– Агафя Тихоновна в “Женитба” от Н. В. Гогол, реж. Иван Урумов

– Шута в „Крал Лир” от Шекспир, реж. Стайко Мурджев

 

***

Елена Алексиева (1975) е родена и живее в София. Автор е на две стихосбирки, Бримка на сърцето (1994) и Лице на ангел-екзекутор (1996), и на три сборника с разкази: Читателска група 31 (награда „Хеликон” за съвременна българска проза за 2006 г.), Кой (2006) и Синдикатът на домашните любимци (2010).  Романите й включват Рицарят, дяволът, смъртта (2007), Тя е тук (2009) и  Нобелистът (2011).

Елена Алексиева е автор и на няколко пиеси, сред които Терапевтът (Народен театър «Иван Вазов», премиера ноември 2012), Експериментът (постановка на радиотеатъра на програма «Христо Ботев» на Българско национално радио, 2012 г.) и Глас (премиера април 2013, Драматичен театър Пловдив).

 

Елена за „Глас”

„Глас” се появи в живота ми стремително и категорично. Това се случва понякога, когато нещо те вълнува толкова силно, че първо трябва да го извадиш на бял свят, и чак тогава да почнеш да се питаш какво е. И аз мисля, че намерих отговора за себе си. Той е горчивият и често скъпо платен триумф на човека, осъзнал, че винаги ще бъде по-малък и незначителен от онова, на което се е посветил. Зад този триумф не стои непременно победа. Той обрича на самота и мълчание. Но и дава свобода, каквато малцина могат да понесат и която Виктория Глас носи с достойнството на великата Калас.

Ивана Папазова припозна тази история като своя от първия момент, в който се сбълска с нея. В забележително партньорство с режисьора Калин Ангелов, тя съумява да я изпълни с онзи яростен, ироничен и тържествуващ дух, който и най-добрият актьор не би могъл да изиграе, ако не го притежава наистина, и без който думите остават само това – думи.

 

***

Калин Ангелов завършва театрална режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” – София, през 2005 г. в класа на проф. Пламен Марков.  От тогава поставя на сцените на ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора, НДТ „Сълза и смях“ – София, МДТ „К. Кисимив“ – Велико Търново, Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София, Театър „София“, Театър 199 – София, ДТ „Ст. Бъчваров“ – Варна. Работи и като асистент по актьорство и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ. Някои от последните му постановки са:

–         „Гимнастика за бременни“ от Здрава Каменова в ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна

–         „Копой“ по Антъни Шафър в Театър 199 – София

–          Мюзикълът „Скачай!“ от Здрава Каменова и Мартин Каров в Театър „София“ – София

–         „Гарфънкъл търси Саймън“ от Здрава Каменова и Калин Ангелов в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София, съвместна продукция с театър „Арт Ленд“

–          „Васа Железнова (Майка). Сцени” от Максим Горки в МДТ “К. Кисимов“  – Велико Търново

 

***

Теодора Лазарова е родена на 22 януари 1983г. в Пловдив. През 2007г. завършва Национална Художествена Академия гр.София, специалност „Сцено­графия” в класа на проф. Красимир Вълканов.

Автор е на сценография и костюми за спектаклите:

-„При закрити врати”, реж. Христофор Недков

– „Дон Жуан или любовта към геометрията”, реж. Веселин Димов

-„Волпоне”, реж. Бина Харалампиева

“Карнавал”, реж. Петър Денчев

–  „Дванайсета нощ”,  реж. Венцислав Асенов

– „Професията на госпожа Уорън”,  реж. Бина Харалампиева

– „Вляво от асансьора”, реж. Венцислав Асенов

–  „Гераците”,  реж. Бина Харалампиева

– “Същият този мюнхаузен”, реж. Венцислав Асенов

– „Олеле”, реж. Георги Георгиев-Антика

– „Малкият Мук”, реж. Венцислав Асенов

-„Рейс”, реж. Бина Харалампиева

-„Една нощ с нея”, реж. Георги Георгиев- Антика

-“Медея”, реж. Петър Денчев, и др.

С режисьора Калин Ангелов работи от 2005г. :

„Дело” от Ал.В. Сухово-Кобилин , „Асансьорът” от Георги Марков, „Двамата веронци” от Уилям Шекспир, „Отклонения” от Здрава Каменова, „Гарфънкъл търси Саймън” от Здрава Каменова.

Носител на наградата за сценография от Министерството на културата за спектакъла “Рейс”, в рамките на Международен фестивала Друмеви театрални празници „Нова българска драма“, гр.Шумен, 2011г.

От 2009г. е щатен сценограф на ДТ „Гео Милев” – гр.Стара Загора.

 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Жан-Жак Ано е почетен председател на Синелибри 2020

Задава се шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който и тази година няма да разочарова ценителите на първокласното кино. Освен че предвижда стегната...

Звезди пеят за благотворителната гала на Строителните Оскари

Търг с картини на стари майстори ще подкрепи SOS Детски Селища България Легенди на поп музиката ще пеят по време на гала-вечерта за десетото...

Ричард Алибегов: С намаляването на ДДС-то за заведенията премиерът спаси 70% от бранша от фалит

„Няма да има повторно затваряне на заведенията заради повишаващия се брой заболели от коронавируса в последните дни“, това заяви в предаването „Европа сутрин“ председателят...

Задръстване край Бургас заради катастрофа – 27.09.2020

Материалът Задръстване край Бургас заради катастрофа – 27.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

169 са новите случаи на коронавирус в България, няма починали жертви на заразата

169 са новите случаи на коронавирус у нас, регистрирани през последното денонощие. Направените писиар тестове са 2710 PCR, сочат данните на Единния информационен портал....

Земетресение от над 5 по Рихтер се усети и в България тази нощ

Земетресение в Егейско море с магнитуд 5,2 по Рихтер се усети и в България тази нощ около 2 часа. Епицентърът на земетръса с магнитуд от...