МОНА ЛИЗА И БИКОБОРЕЦЪТ

- реклама -spot_img

Галерията за модерно изкуство

 За първи път в петдесетгодишната си история, известното литографско ателие „Полиграфа” от Барселона представя част от своите автори в България –  Антъни Тапиес (Antoni Tàpies; 1923-2012), Кристо (Christo; 1935), Доналд Сълтън (Donald Sultan; 1951), Ерик Фишл (Eric Fischl; 1948) и руснакът Георги Пусенков (George Pusenkoff; 1953), изключително успешни съвременни художници от различни националности и с разнопосочни идейно-пластически търсения.

 Интересен щрих в селекцията са произведенията на  двама нови и непознати на българската публика артисти, Ерик Фишл (САЩ) и Георги Пусенков ( Русия).

   Ерик Фишл, 1948 г.

Американският съвременен художник Ерик Фишл е добре познат на чуждестранната публика с живописта и скулптурите си. Със съдействието на ателие „Полиграфа” можем да се запознаем и с негови експресивни литографии, посветени на темата за коридата и бикоборството. Фишл е запленен от убийствената красота на коридата още първия път когато присъства на подобно зрелище в Испания и това провокира претворяването й в цикъл от живописни платна и графики.

 

Всяка от литографиите, които могат да бъдат видени в Галерията за модерно изкуство е издадена само в пет екземпляра, извън серията, което ги прави изключително ценни. Това са най-автентичните отпечатъци.

Изключителните постижения на Ерик Фишл го превръщат в един от най-влиятелните фигуративни художници от края на 20в. и началото на 21-ви век.  Роден през 1948 г. в Ню Йорк, той израства в предградията на Лонг Айланд и започва своето художествено образование във Финикс, Аризона. Завършва бакалавърска степен по изящни изкуства от Калифорнийския институт за изкуства през 1972 година. По стечение на обстоятелствата започва професионалната си кариера като пазач в Музея за съвременно изкуство Чикаго. През 1974 г. се премества в Халифакс, Нова Скотия, за да преподава живопис в Колежа по изкуство и дизайн. Там реализира първата си самостоятелна изложба в галерия Dalhousie с куратор Брус У. Фъргюсън.

Творбите на Фишл – картини, скулптури, рисунки и литографии са предмет на многобройни соло и съвместни изложби, намират място в много музеи и престижни частни и корпоративни колекции, включително The Metropolitan Museum of Art, The Whitney Museum of American Art, The Museum of Modem Art, Ню Йорк,  The Museum of Contemporary Art, Лос Анджелис , St. Louis Art Museum, Louisiana Museum of Art  Дания, MusÈe Beaubourg в Париж, The Paine Weber Collection и много други.

Фишл си сътрудничи с художници и творци като Доктороу, Алън Гинсбърг, Ямайка Кинкейд, Джери Салтс  и Фредерик Тютон.  Понастоящем  е научен сътрудник в Американската академия по изкуства и литература и на Американската академия за изкуства и науки. Той живее и работи в Саг Харбър, Ню Йорк със съпругата си  Ейприл Горник, също художник.

 

Георги Пусенков, 1953 г.

 

Георги Пусенков е нов за българската публика автор, който живее и работи в Русия. Той е един от най-ярките съвременни художници, работещи с естетиката на компютърните изображения и медийни образи. Неговите портрети и композиции се движат изцяло в естетиката на поп арта, с подчертано  влияние на автори като Анди Уорхол и Рой Лихтенщайн.

В средата на 90-те години Пусенков представи своя оригинална версия на Мона Лиза. Загадъчният лик  на Джокондата може да бъде видян в арт салона на Оборище 10 под формата на лого, възпроизведено като литография със съвременна пиктографска технология. Трансформацията на може би най-известната картина в цялата история на Западното изкуство, се превърна в символ на творческата дейност на художника, поле на нови идеи, обект на клониране и възпроизвеждане, простиращ се във виртуалното пространство.

 

Артистът не остава безпристрастен и към една от вечните икони на поп арта – Мерилин Монро, създавайки своя собствена интерпретация. Обект на интерес за Пусенков е личността като икона, представена в безброй вариации на образа.

В центъра на неговите творчески проявления е и творбата “Love and flowers”, създадена  през 2009 със средствата на цветната литография.

С характерния и специфичен усет към обобщената, стилизирана форма,  художникът пресъздава образ на красива жена със спуснати коси. Нейният силует е подчертан от активния и интензивен цветен фон на композицията, изпълнен с различни цветя. Стилистиката на флоралните мотиви недвусмислено ни насочва към естетиката на руското изкуство и бит.

 

Днес Пусенков живее между Кьолн и Москва, а творбите му участват в редица изложби в Лондон, Париж, Дюселдорф, Торонто, Санкт Петербург и други.

Освен с живопис, той се занимава с графика и оформление на книги. Изкуството на Пусенков се насочва към темата за мас медията като пространство, което изкривява и „похищава” представата ни за реалност. Работи предимно с акрил, обръщайки се към внушението и изразните възможности на езика на компютърните технологии.

 *Творбите на Ерик Фишл и Георги Пусенков  могат да бъдат видени в Галерията за модерно изкуство като част от съвместна изложба с ателие „Полиграфа”.

ИЗЛОЖБА „POLIGRAFA
Кристо/ Антъни Тапиес/ Доналд Сълтън/ Ерик Фишл/ Георги Пусенков
24.02-15.04.2012
Галерия за модерно изкуство
Оборище 10

- реклама -spot_img