МИРОСЛАВ БОРШОШ ПОСЕТИ …

- реклама -spot_img

Мирослав Боршош

МИРОСЛАВ БОРШОШ ПОСЕТИ ЦЕНТЪРА ЗА ДИГИТАЛНА КУЛТУРА “ГАЕТЕ ЛИРИК” В ПАРИЖ

Пътят на младите към културата минава през новите технологии

 

Стара оперета в сърцето на Париж, превърната в Център за дигитална култура “Гаете лирик” – любимо място на френските младежи и туристите. Средището е бивш център за сценични изкуства, който с помощта на държавата и частни предприемачи събира под един покрив дигитална култура във всичките й форми.

Тук има по нещо за всеки – електронни игри за три поколения, изложбени площи, зали за концерти, библиотечна част в типичен френски стил, магазини за рекламни продукти и произведения на изкуството, денонощни кафенета, IT-зали, оборудвани с I-Pad–и и лаптопи, цял етаж със симулатори за споделяне на различни електронни формати, футуристични подземия, превърнати в галерии за съвременно изкуство (изложбата “Оракула на дизайна”, която е подготвена от Националния център за пластични изкуства) и др.

“Трябва да има такова място и в България и НДК има амбицията да предостави такъв начин на живот на младите хора”, каза след посещението си в центъра директорът на НДК Мирослав Боршош и допълни “пътят на следващите поколения към културата минава през новите технологии”.

В рамките на опознавателната среща с авторите и с ръководителя на проекта Оскар Бард, директорът на НДК договори подкрепа от френска страна за реализирането на огледален проект у нас.

 

 

- реклама -spot_img