Министър Ангелов: Има 40 000 интензивни легла и още неразкрити

- реклама -

Изпълнителната агенция Медицински надзор започва проверки в частните и държавните лаборатории, заради забавяне при качването на резултати от PCR-тестове в информационната система. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг пред сградата на Спешната помощ в София. 

От днес 10 допълнителни коли на МВР ще подпомогнат спешното звено. По този начин дневните екипи за столицата, където недостигът на линейки е най-голям, стават 35.

Освен 10-те допълнителни коли от ресурсите на Министерството на вътрешните работи в сряда на Центъра за спешна медицинска помощ в София ще бъдат предоставени и 17 нови оборудвани линейки, които ще бъдат включени в екипите, каза още министърът. 

“И да се надяваме, с този ход от днес да няма никакъв проблем по отношение на осигуряването на пациентите с извозването им от дома до лечебните заведения”. 

Проф. Ангелов допълни и, че започват проверки в държавните и частни лаборатории. По думите му в някои от тях има забавяне в качване на резултатите от PCR-тестове в рамките на 2-3 дни:

“До 9 ч сутринта на следващия ден резултатите трябва да бъдат качени в информационната система. Натъкваме се на какви ле примери на качване на резултати след ден, след два, след три. И в един момент, когато трябва да издаде личният лекар болничен, се оказва, че почти вече времето е приключило. Човекът е здрав и в същото време го слагаме под карантина. Такова нещо не може да съществува”

Къмм настоящия момент няма нужда от разкриването на полеви болници, допълни министърът.

В България има около 40 000 легла за интензивно лечение и има още свободен капацитет, който лечебните заведения все още не са разкрили:

“Това е основният проблем, върху който сме се съсредоточили нашите усилия. Има заповед на министъра, издадена. Направих преди две седмици среща, направихме изявления с директори на софийските болници. Все още някои от тях не са предприели необходимите усилия да осигурят леглата, необходими за разкриване на територията на техните лечебни заведения”.

Инспекцията, която министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов започва днес в болниците в страната, които отказват да разкрият легла за болни от Covid-19, ще обхване и частните, и държавните лечебни заведения, заяви той по-рано през деня.

„Всички, които отказват да разкрият легла – частни, държавни, след това ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения“.

В Народното събрание вече е внесена законова промяна, според която болници, които откажат да разкрият легла за лечение на пациенти с коронавирус, да не бъдат финансирани със средства от НЗОК.

Министерството на здравеопазването обмисля и вариант, при който в транспортирането до здравни заведения на пациенти с Covid -19 да се включат и частни линейки. Очаква се днес министър Ангелов да се срещне с техните собственици:

„Ще намерим начин как да финансираме това, което те ще правят – ще извозват пациенти от домовете до лечебните заведения. Важното е пациентът да стигне до лечебно заведение“.

Също от днес служители на МВР, обучени за оказване на долекарска помощ и микробуси на ведомството ще помагат на екипите на столичната Спешна помощ при транспортирането до здравни заведения на пациенти с Covid-19.

До края на седмицата се очаква да стане възможно личните лекари да издават електронно направление за PCR изследване. 

Материалът Министър Ангелов: Има 40 000 интензивни легла и още неразкрити е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Balkan Awards of Tourism Industry 2020: Здравният туризъм спасява пациенти в период на Ковид-криза

„Медикъл Караджъ” е финалист за Балканските Оскари Здравният туризъм е особено актуален в периода на световна пандемична криза, когато и здравната система в някои региони...

Balkan Awards of Tourism Industry 2020: С над 76 лековити извора наш курорт е лидер в Европа

Хотел “Царска баня” е финалист за Балканските Оскари 2020 С рекордните над 76 лековити минерални извора малкото градче Баня е уникат за Европа и света,...

Д-р Борил Петров: БЧК е направило множество дарения на Пета градска болница

Директорът на Пета градска болница Борил Петров разказа и за дългогодишната подкрепа на Българския Червен кръст, които помагат на болницата от 2012...

Заев: България нищо не ни отрича, историята да ни сплоти

Първата причина е, че докато траят разговорите, не може всичко да бъде споделяно с обществеността и вероятно се създава не особено добро...

Заев: Гоце Делчев се борил за Македония и Одринско, България не е фашистка държава

Тази обща история ние, двете държави, трябва да бъдем умни да я използваме, за да изграждаме мостове на приятелство. Затова казваме, че...

Заев: Югославия ни държеше разделени

Аз съм човек, който гледа в бъдещето и искам да видя всички тези положителни моменти. Когато ни е било трудно, заедно ни...