Министър Ангелов: Има 40 000 интензивни легла и още неразкрити

- реклама -

Изпълнителната агенция Медицински надзор започва проверки в частните и държавните лаборатории, заради забавяне при качването на резултати от PCR-тестове в информационната система. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг пред сградата на Спешната помощ в София. 

От днес 10 допълнителни коли на МВР ще подпомогнат спешното звено. По този начин дневните екипи за столицата, където недостигът на линейки е най-голям, стават 35.

Освен 10-те допълнителни коли от ресурсите на Министерството на вътрешните работи в сряда на Центъра за спешна медицинска помощ в София ще бъдат предоставени и 17 нови оборудвани линейки, които ще бъдат включени в екипите, каза още министърът. 

“И да се надяваме, с този ход от днес да няма никакъв проблем по отношение на осигуряването на пациентите с извозването им от дома до лечебните заведения”. 

Проф. Ангелов допълни и, че започват проверки в държавните и частни лаборатории. По думите му в някои от тях има забавяне в качване на резултатите от PCR-тестове в рамките на 2-3 дни:

“До 9 ч сутринта на следващия ден резултатите трябва да бъдат качени в информационната система. Натъкваме се на какви ле примери на качване на резултати след ден, след два, след три. И в един момент, когато трябва да издаде личният лекар болничен, се оказва, че почти вече времето е приключило. Човекът е здрав и в същото време го слагаме под карантина. Такова нещо не може да съществува”

Къмм настоящия момент няма нужда от разкриването на полеви болници, допълни министърът.

В България има около 40 000 легла за интензивно лечение и има още свободен капацитет, който лечебните заведения все още не са разкрили:

“Това е основният проблем, върху който сме се съсредоточили нашите усилия. Има заповед на министъра, издадена. Направих преди две седмици среща, направихме изявления с директори на софийските болници. Все още някои от тях не са предприели необходимите усилия да осигурят леглата, необходими за разкриване на територията на техните лечебни заведения”.

Инспекцията, която министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов започва днес в болниците в страната, които отказват да разкрият легла за болни от Covid-19, ще обхване и частните, и държавните лечебни заведения, заяви той по-рано през деня.

„Всички, които отказват да разкрият легла – частни, държавни, след това ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения“.

В Народното събрание вече е внесена законова промяна, според която болници, които откажат да разкрият легла за лечение на пациенти с коронавирус, да не бъдат финансирани със средства от НЗОК.

Министерството на здравеопазването обмисля и вариант, при който в транспортирането до здравни заведения на пациенти с Covid -19 да се включат и частни линейки. Очаква се днес министър Ангелов да се срещне с техните собственици:

„Ще намерим начин как да финансираме това, което те ще правят – ще извозват пациенти от домовете до лечебните заведения. Важното е пациентът да стигне до лечебно заведение“.

Също от днес служители на МВР, обучени за оказване на долекарска помощ и микробуси на ведомството ще помагат на екипите на столичната Спешна помощ при транспортирането до здравни заведения на пациенти с Covid-19.

До края на седмицата се очаква да стане възможно личните лекари да издават електронно направление за PCR изследване. 

Материалът Министър Ангелов: Има 40 000 интензивни легла и още неразкрити е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

- реклама -