Миниатюрните подробности

- реклама -

Непоказвано:

Миниатюрните подробности на миниатюрните видове

 

През летните месеци Домът на хумора и сатирата в Габрово предлага на своите посетители поредната интересна изложба, разкриваща любопитни факти и творби от музейните фондове.

Както подсказва и наименованието на изложбата, „Миниатюрните подробности на миниатюрните видове” представлява впечатляваща колекция от миниатюрни творби, подбрани от художествения фонд „Хумор на народите”. Колекцията е сформирана тази година по случай 40-я рожден ден на Дома на хумора и сатирата и се показва за първи път пред широката публика. 

В зала 5 на Веселата къща са аранжирани 210 произведения на изобразителното изкуство на 80 автори от 20 държави. Представени са творби от различни жанрове: графики, рисунки, живописни платна, малки пластики и скулптури. Миниатюрните им размери не отнемат нито частица от високата им художествена стойност, напротив – искрено възхищение предизвикват майсторството на художниците, оригиналните техники, прецизното изпълнение и вниманието към всеки детайл от творбите.

Сред графичните творби се отличават екслибрисите на редица известни майстори в жанра – Сергей Тюканов, Владимир Истомин, Валерий Бабанов, Александър Колоколцев и Владимир Верешчагин  (Русия), Анджей Кот (Полша) и Херман Хуферт (Германия). Българското присъствие в изложбата определено привлича вниманието с прекрасни миниатюри от  талантливи художници: Майа Чолакова, Борис Кръстев, Веселин Дамянов, Димитър Бакалов, Емил Богомилов, Димитър Келбечев.

Живописните платна в изложбата са не по-големи от размера на човешка длан, а темите са най-разннобразни – хора, животни, природа, всекидневие, изкуство, философия. Представени са 42 творби на 22 автори от Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Румъния, Финландия, Холандия, Чехия, САЩ и България.

Особено интересни са миниатюрните пластики от колекцията. Сред тях преобладават уникални скулптурни фигурки от 18 век, представляващи бронзови мерки и теглилки за злато, използвани от африканските племена в Гана и Бирма. Миниатюрните фигурки изобразяват различни състояния на хора и животни, а всяка от тях олицетворява популярна местна поговорка или пословица.

Изложбата „Миниатюрните подробности на миниатюрните видове” ще бъде на разположение на любителите на изящните изкуства до 20 октомври т.г.    

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

„Чаплин“ се качва на сцената на НДК на 14 октомври

За пръв път на 14 октомври в зала 1 на НДК, софийската публика ще стане част от изключително събитие в рамките на Европа –...

Борисов: При оставка няма да има диалог с Радев, а ще дойдем под прозорците му

Правителството няма да подава оставка, а протестите се подхранват от извънпарламентарните партии, които загряват на пистата за изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при...

Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020

Материалът Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Борисов: България взе правилните мерки срещу COVID-пандемията

България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID-пандемията. Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора....

Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв?

Нa 24 ceптeмври пoчитaмe пaмeттa нa Cвeти Влaдиcлaв Cръбcки. Ето нещо любoпитно зa хoрaтa, кoитo ce кaзвaт Влaдимир, Влaдимирa, Влaдo, Влaдкo, Влaдиcлaв. Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв? 1....

Ден 77: От нас зависи какво ще се случва в България

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават...