Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата

- реклама -

 

znak_40_godini_Bienale_bg_ssXXI  Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2013

XV Национална среща-наддумване „Благолаж 2013”

 

В рамките на ежегодните весели Майски празници в Габрово Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще бъде основен организатор и домакин на три интересни събития, посветени на хумористичното изкуство.

На 17 май в 14.00 ч. конферентната „Зала на жирафите” ще привлече участниците в    III-те Срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад”. Темата на кръглата маса е: „Хумористичното изкуство – начин на употреба”. Свое участие с презентации и съобщения са заявили представители на университети, списания, музеи и салони за карикатура от Турция, Русия, Китай и България. Директорът на ДХС гл.ас. Татяна Цанкова е подготвила мултимедийна презентация, посветена на 40-годишната история на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.

 На 18 май от 11.00 ч. в зала 3 на ДХС ще се състои официалното откриване на 21. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2013 и награждаването на лауреатите. Тази година Биеналето отбелязва 40 години от първото си издание и празникът ще бъде почетен от десетки творци от близки и далечни страни, от сътрудници, приятели и партньори на Дома на хумора и сатирата. Организатори на престижния международен форум на хумористичните изкуства са: Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Община Габрово, Министерството на културата и Министерството на здравеопазването. Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” е вдъхновило за участие в неговите 21 издания 9950 автори от 173 страни в света. В залите на Дома са аранжирани изложбите от 6-те конкурсни раздела – карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, хумористична фотография, плакат – които включват 443 творби на 329 автори от 44 страни.

През м. март авторитетно международно жури под председателството на доц. Иван Узунов извърши селекция на представените творби и отличи най-добрите от тях.

Голямата награда на Международното биенале – статуетката „Златният Езоп” – ще бъде връчена лично от кмета на Габрово г-жа Таня Христова на Джемалетин Йълдъз от Турция, който впечатли журито с оригиналния си плакат „Лабиринт”.

Наградата на град Габрово – статуетката „Гаскар” /габровският „Оскар”/ – ще отиде при габровеца Антон Колев, доказал се както в попрището на архитектурата, така и в живописта. За твобрата му „Миграцията на скумрията” журито гласува единодушно и убедително.

Творци от Русия, Испания, Иран, Естония, Колумбия и България ще получат 6 награди на Министерството на културата /по една във всеки раздел/, както и 13 награди от името на съорганизатори и спонсори: Министерство на здравеопазването; „Скални материали” АД – Русе; „Фотографски системи” ООД – София; Дирекция „Национален парк „Централен Балкан”; Сдружение „Планета ГАБРОВО”; Ротари клуб – Габрово; Лайънс клуб – Габрово; „Коалиция за живот без тютюнев дим” – София, Музей „Дом на хумора и сатирата”.  

На 19 май т.г. от 9.00 ч. в зала „Грехът” на Дома на хумора и сатирата ще се проведе XV-та Национална среща-наддумване „Благолаж 2013”, на която млади и възрастни участници-сладкодумци от всички краища на страната и българи от чужбина ще изявяват своите разказвачески умения и ще се наддумват с  вицове и анекдоти по две теми – „За късмета – хумористично!” и „За тютюна и алкохола – сатирично!”. Организатори на срещата са Министерството на здравеопазването и Музеят „Дом на хумора и сатирата”.

 

Дарина Маринчевска

Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

„Чаплин“ се качва на сцената на НДК на 14 октомври

За пръв път на 14 октомври в зала 1 на НДК, софийската публика ще стане част от изключително събитие в рамките на Европа –...

Борисов: При оставка няма да има диалог с Радев, а ще дойдем под прозорците му

Правителството няма да подава оставка, а протестите се подхранват от извънпарламентарните партии, които загряват на пистата за изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при...

Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020

Материалът Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Борисов: България взе правилните мерки срещу COVID-пандемията

България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID-пандемията. Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора....

Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв?

Нa 24 ceптeмври пoчитaмe пaмeттa нa Cвeти Влaдиcлaв Cръбcки. Ето нещо любoпитно зa хoрaтa, кoитo ce кaзвaт Влaдимир, Влaдимирa, Влaдo, Влaдкo, Влaдиcлaв. Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв? 1....

Ден 77: От нас зависи какво ще се случва в България

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават...