МЕМОРИАЛЕН КОМПЛЕКС „КАН КУБРАТ”

- реклама -

                                    УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ

И ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

СЪНАРОДНИЦИ, ПРИЯТЕЛИ, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИ,

ПОТОМЦИ НА КАН КУБРАТ,

ЛЮБИТЕЛИ НА ИСТОРИЯТА И ПЪТЕШЕСТВИЯТА ОТ ЦЯЛ СВЯТ,

 

На 17, 18 и 19 .08./август/ 2012 г. в Мала Перешчепина, Новые Санжары и Полтава – Украйна ще се отбележи 100 годишния юбилей от откриването на златното съкровище на КАН КУБРАТ.

Преди сто години през месец юни 1912 г. в крайбрежните пясъци до река Ворскла край с. Малая Перешчепина, Полтавска област в Украйна е открито едно от най-богатите съкровища в световната история от десетгодишното пастирче Фьодор Деркач. Влетяло като хала в къщата на родителите си с вик: “Злато, мамо, много злато, в степта има много злато!” Малкият размахвал във високо вдигнатата си ръка искряща от блясък, макар с още полепнала по нея пръст, златна чаша. А цялата история започнала с детски ужас от бащин бой. На връщане от паша едно от телетата пропаднало в яма край пътя по брега. С големи усилия Фьодор и приятелчето му Иван Маджар го изтеглили от нея и… се вцепенили. Под краката на уплашеното животно блестяли златен къс, малка златна табла и няколко чаши. Мълвата за несметното богатство с бързината на светлината се разчула из селото и жителите му хукнали към реката с кирки, мотики и брадви. След час нямало дом без купчина предмети от нечуваното съкровище. Единствено селският учител Виктор Парихин запазил трезв разсъдък, впрегнал каруцата, в луд галоп се озовал в Полтава. Там съобщил в градския музей и съвета за чудната находка.

 

Съкровището на Кан Кубрат е най-голямото в ранното Средновековие.Съдържа над 800 предмета. Златото в него надхвърля 25 кг, а среброто – 50 кг.

Малкият Кубрат е възпитан в двора на византийския император в Константинопол. Византийските, арабските, старобългарските исторически източници с любов и уважение разказват за този владетел, за приетото от него християнство през 612 г. в Константинопол и присвоеното му високо звание – патриций. Кан Кубрат е бил умел държавник, силна и високообразована личност с голям авторитет. Той е успял да обедини българските племена северно от Кавказ и Черно море и да ги превърне във фактор на международната сцена. Завещава на своите синове да не се разделят, за да “не робуват на друг народ”. Обединявайки сили те са успели да създадат една от първите ранносредновековни държави и да дадат писменост на руснаци, украинци, белоруси, сърби. Английският изследовател, Арнолд Тойнби пише в 12-томното си издание за историята на народите, че в света е имало 21 цивилизации. Една от тях е българската. Разширявала границата си посредством своето силно културно влияние. Простирала се е от Белград до Крим и от Карпатите до Бяло Море наричано в древността Тракийско..

Пет са големите прабългарски съкровища. Всички те маркират значими битки и територии, където водещи роли са имали великите властелини на старите българи. Всички те са пръснати по света – едни са в музеи, други в частни колекции. У нас се съхраняват само копия на някои от тези образци.

Златните колекции на българските владетели от ранното Средновековие не са просто древни иманета, те носят важни политически послания, твърдят учените. Съкровищата са мерило за властта, престижа и възможностите на държавния глава.

На 17 септември 2011 г. тържествено се отбеляза десетата годишнина от откриването паметника на Кан Кубрат по инициатива на г-жа Дора Костова, главен редактор на в-к „Роден край” и г-н Николай Габер, Президент на Събора на българите в Украйна.

По инициатива на Новосанжарската районна държавна администрация и на Международния благотворителен фонд «Хан Кубрат» ( учреден от граждани на Република България и Република Украйна, с активното съдействие на Посолството на България в Украйна) в продължение на традицията, с начало поставено през 2001 г., на срещата в Нови Санжари от 17 декември 2011 г. бе взето решение да се организира честване 100-годишнината от разкриването на златното съкровище и погребението на Кан Кубрат. Беше отчетено, че провеждането на събори допринася за съхраняването на братските отношения между украинския, българския и другите народи, формирали се на базата на Стара Велика България.

На 18-ти февруари в Посолството на Република България в гр. Киев се състоя работна среща на която се постави начало на изграждането на Международен Организационен комитет по случай честването на 100-годишнината от разкриване златното съкровище и погребението на Кан Кубрат и построяване на Мемориален комплекс в с. Малая Перешчепина. Срещата откри Президентът на Международния благотворителен фонд «Хан Кубрат» г-н Румен Спасов. Присъстваха над 30 представители на български организации от цяла Украйна, както от Областната управа в Полтава и Районната администрация в Нови Санжари.
За ръководител на Организационния комитет единодушно бе избран г-н Николай Габер, Президент на Събора на българите в Украйна и се реши честването да се състои на 17, 18 и 19 август 2012 г. по време на известното Сорочинско изложение, което да се превърне в традиция с оглед на информационното отразяване на събитието, а така също осъществяване на взаимноизгодни и перспективни контакти в различни области на бизнеса.

Инициативата за честването и изграждането на Мемориалния комплекс е подета от Асоциацията на българите по света с Председател Проф. Александър Чирков.

На 10-ти март 2012 г. в офиса на Международния благотворителен фонд «Хан Кубрат», се състоя първото заседание на Международния Организационния комитет по подготовката на честванията, след което се проведоха заседания на 7 април и 19 май 2012 г.

На 6 юни 2012 г. в Украинската информационна агенция / УКРИНФОРМ / се проведе пресконференция за представителите на медиите в Украйна.

http://presscenter.ukrinform.ua/presscenter-4178.html

http://presscenter.ukrinform.ua/inc/ajaxvideo.php?id=1185
http://photo.ukrinform.ua/ukr/current/indexa.php?asearch=TRUE&event_id=468633

Непосредствено след събитието, организирано от г-жа Дора Костова, главен редактор на в-к “Роден край” по случай 100 годишния юбилей – «КУБРАТ СЪБИРА ПОТОМЦИТЕ СИ – 2012», събор, който от 2001 г. се провежда всяка година пред паметника на Кан Кубрат в с. Малая Перешчепина, Новосанжарски район, Полтавска област в памет на великото историческо минало, на 9 юни 2012 г. в Кметството се проведе заседание на Международния Организационен комитет, на което присъстваха представители на районната и областна администрации, кмета на селището и представител на Посолството на Република България в Република Украйна.

На 27.06.2012 в Пресклуба на БТА във Велико Търново се състоя пресконференция за българските медии с участието на г-н Николай Габер, Областния управител на област Велико Търново- Проф. д-р Пенчо Пенчев, Зам. Областната управителка на Област Велико Търново г-жа Любомира Попова, доц. Пламен Павлов Координатора на Международния организационен комитет за България. Същият ден в старопрестолния град г-н Габер се срещна с Кмета на града инж. Даниел Панов, с Областния управител Проф. д-р Пенчо Пенчев и Зам. Областната управителка на Област Велико Търново г-жа Любомира Попова и с представители на бизнеса. Същият ден вечерта във Варна

г-н Николай Габер се срещна със секретариата на Асоциацията на българите по света. По време на краткото си пребиваване в страната г-н Габер се срещна и с г-н Николай Димитров- Кмет на гр. Несебър, г-н Буниян Саптомо- Посланик на Индонезия в България, представители на бизнеса и даде интервю за в-к „Преса”.

Изгражда се Български Организационен комитет с цел достойното участие на представители на България в честванията на 17, 18 и 19 август 2012 г. в Полтавска област, който е отворена структура. Към момента са се включили Областните и Заместник-областните управители на Бургас, София-област, Велико Търново, Плевен, Търговище, Шумен, Разград, кметовете на градовете Пловдив, Благоевград, Враца, Кубрат, Стражица и др., представители на науката, културата, изкуствата като: Акад. Антон Дончев, Бедрос Киркоров, Леда Милева, Васил Михайлов, Нешка Робева, проф. Стоян Денчев, проф. Аксиния Джурова, проф. Александър Чирков, проф. Емил Янев, Георги Йорданов, Съни Сънински, Драгомир Шопов, Тамара Бъртон /внучка на Джон Атанасов /, Иглика Неделчева /Директор на СПГЕ „Джон Атанасов”/, Иво Хаджимишев, Любомир Коларов и мн. др.

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията прие предложението на Българския Организационен Комитет за издаване на юбилейна марка, посветена на 100-годишнината от откриване на гроба и съкровището на Кан Кубрат.

Изпратени са писма до:

1 Президента с молба честването на 17, 18 и 19 август 2012 г. да бъде под негов патронаж;

2 Премиера с молба да оглави българския инициативен комитет за достойното представяне на родината ни в отбелязване на тази знаменателна за всички българи годишнина;

3 Ръководството на Народното събрание,

4 Групата за приятелство България – Украйна в Парламента;

5 Министрите на външните работи; образованието; младежта и науката; културата; транспорта, информационните технологии и съобщенията;

6 Председателя на Агенцията за българите в чужбина;

7 Сто кмета на общини и областни управители;

8 Ректорите на университети в страната;

9 Участниците в Осмата Световна среща на българските медии и мн.др.

Ще бъде обявен конкурс за рисунка, стихотворение, разказ и есе на тема „ЗАВЕТИТЕ НА КУБРАТ”, който искаме да се превърне в традиционен.

На 17, 18 и 19-ти август програмата на честването включва научна конференция и богата културна програма в Малая Перешчепина, Новые Санжары и Полтава.

Отчитайки огромния интерес на хората, които тръгват на тур из съкровищата по света, търсят легендите и свещените места считаме, че изграждането на Мемориалния комплекс „Кан Кубрат” ще се превърне в кауза както на всички българи по света, така и на всички представители на народи, формирали се на базата на Стара Велика България. Целта ни е съхраняването на националната памет, превръщайки го в притегателен център за всички българи, един от символите на българската духовност. От всички точки на Земята, всеки българин поне веднъж в живота си да има възможност да се преклони пред паметта и величието на основателя на Стара Велика България!

Историята трябва да се знае и изучава за да градим своето настояще и бъдеще. Трябва да обичаме своето минало и да се гордеем с него.

Международният организационен комитет отправя покана към всички българи по света да участват в тържествата на 17, 18 и 19 август 2012 г. в Полтавска област на Украйна. Надяваме се всяка българска общност да изпрати свои представители.

Обърнахме се с апел към представителите на българските медии по света:

9 Да обявят кампания за събиране средства за изграждане на Мемориален комплекс „КАН КУБРАТ”;

10 Да бъдат публикувани във всички медии по света журналистически материали, посветени на 100-годишнината от откриването на златното съкровище и гроба на Кан Кубрат.

Първи се отзоваха българските медии в Чикаго и Валенсия, за което им благодарим. Медийни партньори към моментаса: Списание 8Списание ОРЕНДА, вестник „Словото днес” и вестник „Учителско дело”. Надяваме се всички останали да последват техния пример.

Обявена е кампания за събиране на средства за изграждане на Мемориалния комплекс „Кан Кубрат”.

Разработени са и спонсорски пакети.

Ако всеки от нас даде скромната си лепта / от 1 евро / след като сме 20 000 000 по света, а има и много богати българи, които биха могли да дадат и много повече, то вярваме, че с общи усилия можем да изградим Мемориален комплекс „КАН КУБРАТ и ще превърнем това сакрално място, част от европейското и световно наследство в притегателен център за туристи, дейци на науката, културата и изкуствата от цял свят!

Всеки може да участва според възможностите си :

НАБИРАТЕЛНИ СМЕТКИ на МБФ «Хан Кубрат»

За украински гривни

Міжнародний благодійний фонд «ХАН КУБРАТ»
Код: 35644000
Рахунок: 26002059724001

Банк: Філія АТ «ІМЕКСБАНК» у місті Києві
МФО 300766
Код: 21705124
01133, м. Київ, вул. Л. Первомайського, 4

За щатски долари

INTERMEDIARY BANK:
DEUTSCHE BANK TRUST COMPANY AMERICAS, NEW YORK USA
SWIFT: BKTRUS33

BENEFICIARY’S BANK:
IMEXBANK, ODESSA, UKRAINE.
SWIFT: IMEXUA2X

BENEFICIARY:
NAME: Mіzhnarodnij blagodіjnij fond «KHAN KUBRAT»
ACCOUNT: 26002059724001

За Евро

VARIANT 1

INTERMEDIARY BANK:
DEUTSCHE BANK AG, FRANKFURT/MAIN, GERMANY
SWIFT: DEUTDEFF

BENEFICIARY’S BANK:
IMEXBANK, ODESSA, UKRAINE.
SWIFT: IMEXUA2X 

BENEFICIARY:
NAME: Mіzhnarodnij blagodіjnij fond «KHAN KUBRAT»
ACCOUNT: 26002059724001

VARIANT 2

INTERMEDIARY BANK:
COMMERZBANK AG, FRANKFURT/MAIN, GERMANY
SWIFT: COBADEFF

BENEFICIARY’S BANK:
IMEXBANK, ODESSA, UKRAINE.
SWIFT: IMEXUA2X 

BENEFICIARY:
NAME: Mіzhnarodnij blagodіjnij fond «KHAN KUBRAT»
ACCOUNT: 26002059724001

За руски рубли

Вариант 1

БАНК-КОРРЕСПОНДЕНТ:
АБ «СОБИНБАНК» Москва Россия
К/С №30101810400000000487
в ОПЕРУ Московского ГТУ Банка России
БИК 044525487 ИНН 7722076611

БАНК ПОЛУЧАТЕЛЯ:
АО «ИМЭКСБАНК»
К/С № 30111 810 6 00000118622

ПОЛУЧАТЕЛЬ:
NAME: Международный благотворительный фонд «ХАН КУБРАТ»
ACCOUNT: 26002059724001

Вариант 2

БАНК-КОРРЕСПОНДЕНТ:
АК Сберегательный банк Российской Федерации (ОАО), Москва Россия
К/С №30101810400000000225
в ОПЕРУ Московского ГТУ Банка России
БИК 044525225. ИНН 7707083893

БАНК ПОЛУЧАТЕЛЯ:
АО «ИМЭКСБАНК»
К/С № 30111 810 900000000478

ПОЛУЧАТЕЛЬ:
NAME: Международный благотворительный фонд «ХАН КУБРАТ»
ACCOUNT: 26002059724001

Вариант 3

БАНК-КОРРЕСПОНДЕНТ:
ОАО «Альфа Банк», Москва Россия.
К/С №30101810200000000593 в ОПЕРУ Московского ГТУ Банка России
БИК 044525593. ИНН 7728168971

БАНК ПОЛУЧАТЕЛЯ:
АО «ИМЭКСБАНК» 
К/С № 30231810500000000109

ПОЛУЧАТЕЛЬ:
NAME: Международный благотворительный фонд «ХАН КУБРАТ»
ACCOUNT: 26002059724001

Вариант 4

БАНК-КОРРЕСПОНДЕНТ:
АКБ „ПРОМСВЯЗЬБАНК”(ЗАО), Москва Россия.
К/С №30101810600000000119 в ОПЕРУ Московского ГТУ Банка России
БИК 044583119. ИНН 7744000912

БАНК ПОЛУЧАТЕЛЯ:
АО «ИМЭКСБАНК» 
К/С № 30231810150000396601

ПОЛУЧАТЕЛЬ:
NAME: Международный благотворительный фонд «ХАН КУБРАТ»
ACCOUNT: 26002059724001

ИЛИ

НАБИРАТЕЛНИ СМЕТКИ на Асоциацията на българите по света

UniCreditt Bulbank: BIC (SWIFT) Code: UNCRBGSF;
70001518524198; IBAN BG22 UNCR 7000 1518 5241 98 (за български левове)
70001518523912; IBAN BG81 UNCR 7000 1518 5239 12 (за Евро)

На 17, 18 и 19 август 2012 г. в Малая Перешчепина можем да положим едно начало: да докажем, че не само се гордеем с постиженията на предците си,но сме и способни да им подражаваме отчитайки реално произтичащите промени около нас! Живеейки в настоящето да докажем на света и на себе си, че не живеем ден за ден интересувайки се само от себе си – едни заради бедност душевна и материална, а други от алчност.Нека докажем, че можем да гледаме в бъдещето и да сме единни!!! Защото хората, които живеят с мисълта за бъдещето са онези, които движат света. Осмисляйки какъв е бил Кубрат, какво е изградил и ни е завещал , къде сме сега – всеки българин може да чертае мъдро пътя на бъдещото си развитие. Само така може да сме строители на новите обществени взаимоотношения, на хуманизма и да сме тези, които търсят смисъла на живота, не се страхуват от неизвестното и осъществяват мечтите си.

По всички въпроси относно: заявки за участие в честването, програма, настаняване, превеждане на средства, участие в строителството, идеи, въпроси и първите спонсори на:

www. kubrat.in.ua

e-mail: kan.kubrat.100.2012.org@abv.bgspasov@kubrat.in.ua

Skype: kan.kubrat.100.2012.org или spasov_bre

Координатор на Международния Организационен Комитет

И Президент на Конгреса на българите в Украйна:

Акад.Николай Габер

Президент на Международния Благотворителен Фонд „Хан Кубрат”

Зам. Координатор на Международния Организационен Комитет:

Румен Спасов

Координатор на Международния Организационен комитет за България:

Евгения Димитрова

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -