МЕДИИ НАИСТИНА ЗА ВСИЧКИ

- реклама -

2 (4)КАМПАНИЯ ЗА НЕДИСКРИМИНИРАЩА ТЕЛЕВИЗИЯ 

 

Водещата на предаването по TV7 “Град на ангели” Ирина Тенчева стартира мащабна кампания  за недискриминираща телевизия “МЕДИИ НАИСТИНА ЗА ВСИЧКИ”, чиято цел е да направи телевизиионните продукции достъпни и за хората с увреден слух.

В България има над 100 000 души с увреден слух, но средата, която предлагат родните електронните медии е недостъпна, безполезна, а оттам – и дискриминираща.

Идеята за “МЕДИИ НАИСТИНА ЗА ВСИЧКИ” се ражда преди месец, когато Ирина заснема в Пазарджик предаване, посветено на болно от муковисцидоза момиче, чийто живот е спасен с помощта на хората от града. Жена с увреден слух е сред първите, подали ръка на болната. Лилия Ангелова е сред хилядите българи с такъв проблем, чийто основен приход е пенсията за инвалидност. Но в ежедневието си тя е активен и състрадателен човек, с много хобита и богата обща култура. Тя продава единствената си златна гривна, за да бъдат закупени лекарства за нуждаещата се.

В разговор с Лилия Ангелова Ирина научава за положението на тази голяма група от обществото ни. Разбира, че глухите у нас са дискриминирани от почти всички обществени институции – нито в спешните медицински центрове, нито в полицейските участъци, нито дори Омбудсманът разполагат с постоянен преводач, който да спомогне за осигуряване на полагаемите услуги за българските граждани с увреден слух!

Журналистката от  TV7 си дава сметка, че точно толкова недостъпни са и националните телевизии, които не правят нито едно социално, забавно или риалити предаване, което да е преведено жестомимично или със субтитри.

Според Ирина Тенчева телевизия за всички българи, означава НАИСТИНА ЗА ВСИЧКИ. Затова тя се обръща към продуценти си от „Междинна станция” и към мениджърите от TV7 с предложение всеки брой на “Град на ангели” да бъде превеждан в ефир от специалист, така че вдъхновяващите истории за добрите хора да зареждат наистина цялата възможна аудитория. Отговорът на предложението й е даден веднага! ДА!

На 2 юни от 14:30 часа ще се излъчи първият брой на “Град на ангели” с жестомимичен превод в ефир. Така предаването става първото в частна медия, достъпно за хората с увреден слух в България. Жестомимичният превод в ефира на “Град на ангели” ще бъде дело на една от най-популярните преводачки Таня Димитрова.

Таня Димитрова е слухово-речев терапевт, работещ с деца и възрастни с увреден слух от 1998 година. Има опит със слухопротезирани и кохлеарно имплантирани деца. От 2005 година е консултант по кохлеарна имплантация към ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ – София. Има дългогодишен опит и като жестомимичен преводач, включително превод на новинарските емисии по БНТ. Хоноруван преподавател е към Катедра Специална педагогика – Факултет за начална и предучилищна педагогика, СУ ”Климент Охридски”. Участвала е в организирането и провеждането на множество учебни курсове за глухи и чуващи. Работи като преводач и сътрудник по време на обучението на курс студенти с увреден слух в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Към момента Таня Димитрова е сътрудник на ново създадения театър „Мим-арт”. Самата тя е дете на глухи родители, израснала с проблемите на глухотата. Семейна, майка на две деца.

Ирина Тенчева се надява, че към инициативата й ще се присъединят още нейни колеги от българските телевизии и постепенно, именно с помощта на българската журналистика, хората с увреден слух в България ще бъдат по-добре интегрирани, както в медийната реалност, така и в социалния живот на страната.   

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Водещ архитект и иновативни строителства са финалисти за строителните Оскари

 Благотворителната церемония е тази вечер в хотел Маринела Един от водещите архитекти в България с десетки емблематични проекти в страната ни – арх. Едвард Христов,...

Караянчева: Ще разрешим достъпа на журналисти до депутатите

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че ще бъде разрешен достъпът на журналисти до депутатите. До това решение се стигна след серия от ...

Д-р Виктор Серафимов: В България има дефицит на силни медии

„Медийният сектор е изключително ограничен от нормативната база, която го регулира. Тази ситуация е неприемлива“. Това заяви Виктор Серафимов, доктор по международно...

Даниел Фрийд: България е важна за САЩ със своята география

България е важна за САЩ със своето географско положение като страна в западната част на Черно море. Това заяви американският дипломат и...

Димитър Аврамов: Не ни трябва перманентен протест, а всекидневен натиск

„Надявам се протестът да намери фокус, защото чувството на несправедливост, че държавата се използва в частна полза, е нещо, което всички виждаме....

Яйца и кофа по Караянчева и Красимир Велчев в Благоевград

С викове “Мафия” и “Оставка” от страна на протестиращите срещу Борисов и Гешев в Благоевград, бе посрещнат председателят на Народното събрание Цвета...