„Матеус Пасион“ от Й. С. Бах

- реклама -spot_img

 

„Матеус Пасион“ от Й. С. Бах утре в Софийския университет

По време на концерта ще бъде открит официално Европейският музикален фестивал

„Кантус Фирмус“ и фондация „Бахово общество в България“, със съдействието на Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски” представят по традиция в Страстната седмица „Матеус пасион“ от Й. С. Бах. Това  е едно от най-мащабните произведения на великия немски бароков композитор. Пред българската публика то ще бъде изпълнено в цялост и с продължителност 4 часа. Тази година Европейският музикален фестивал е част от Културния афиш на Столичната община. Патрон на събитието е г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София. Тя официално ще открие фестивала по време на концерта, който ще се проведе на 10 април от 19:00 часа в Аулата на Софийския университет.

 

Специален гост на събитието ще бъде австрийският тенор Виргил Хартингер.Той ще излезе на сцената, заедно със солистите Гиргина Гиргинова (сопран), Олга Михайлова – Динова (мецосопран),  Пламен Бейков (бас) и Илия Илиев – бас-баритон. Участие в програмата ще вземат Камерен смесен хор при храм „Св. Троица“ с диригент Елиянка Михайлова и Камерен оркестър от инструменталисти солисти, с диригент Йосиф Герджиков.

 

Пасионите са едни от най-значимите произведения на Й. С. Бах. По думите на Алберт Швайцер те изразяват във висша степен неговата обективна същност на творец, който живее в духа на времето.  „Страсти по Йоана (Йоханес пасион)“ (1724 г.) и „Страсти по Матея (Матеус пасион)“ (ок. 1729 г.) са кантатно – ораториални творби на евангелската тема за страданията на Христос, предназначени за изпълнение на вечерните служби на Разпети петък през Страстната седмица. Освен ариите, хоралите и хоровете, в тях, със средствата на речитатива, е втъкана и драматичната история на последните дни от земния живот на Спасителя. Известно е, че Бах пише 4 или 5 пасиона, но само тези два достигат изцяло до наши дни. Бах започва да композира „Матеус пасион“ през есента на 1728 година, когато получава известие, че приятелят му княз Леополд от Кьотен е починал. Творбата е изпълнена за първи път на Разпети петък, 15 април 1729 г. Дори и след като текстът е бил завършен, по него постоянно са се правили промени, докато се достигне до познатата днес форма, в която пасионът е представен в 24 сцени. Те носят концентрираното музикално-драматургично послание на „петия евангелист” –  Йохан Себастиан Бах.

„Матеус пасион“ е образец за универсалността на музикалния език, чрез който без необходимост от превод на разума, музиката се влива в душата и сърцето на човека и го повежда по трънливия път към достигане на едно по-морално битие.

 

Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и на мястото на събитието 1 час преди концерта.

 

- реклама -spot_img