Малки истории

- реклама -

МЕДИЙНИ, КУЛТУРНИ, СВЕТСКИ СЪБИТИЯ И НОВИНИИсториите в „Малки истории” тази седмица

 

В сряда предаването ще разкаже за Крум Дамянов от Гоце Делчев, който е на 27 години, но е постигнал удивително много неща за годините си. Сирак от малък, той израства с убеждението, че е животът е труд и старание. Научил се е да майстори различни народни инструменти и сувенири, завършил е богословие, усвоил е гръцки, има диплом за бижутер и дори е отворил собствено ателие. С горчивина съзнава, че интересите му са непривични за съвременен български младеж. Какво е пожертвал? Как понася самотата? За това ни разказва, докато майстори кавали и гайди, шие калимявки и митри, прави пръстени и бижута, грижи се за градината на село и пчелите.

В четвъртък историята е посветена на Валентин Тузсузов- Атин, фалшификатор № 1 на щатски долари през 80-те години. Излежал е 8- годишна присъда във Варненския затвор в „тежкия коридор“ сред хора със смъртни присъди. По-късно талантът му на художник е оценен от германски магнат, който го открива за изкуството. В момента Валентин е един от най-продаваните художници-маринисти

В петък малките истории завършват с разказ за художниците Никола и Апостол Зарови – баща и син. Никола е първият български художник, който използва „тубизма” като техника. С течение на времето губи зрението си, но това не му пречи да възприема картините и света с вътрешното си зрение.

 

„Малки истории”, от понеделник до петък, 17:45 часа, само по БНТ1!

- реклама -