Магнификат на Джон Рутер на сцената на зала България

„Германското клавирно чудо“ Берн Глемзер е звездата в програмата на Софийската филхармония на 8 октомври. Под диригентската палка на Найден Тодоров той ще представи Концерт за пиано и оркестър No 4 на Бетовен. Ученик на легендарния Виталий Маргулис, Глемзер е лауреат на най-престижните клавирни конкурси – „Алфред Корто“, „Рубинщайн“, „Чайковски“, „Бузони“, „Калас“. Музикантът изнася концерти по целия свят, а критиците го определят като най-добрият немски пианист днес. Неговата интерпретация на Концерт за пиано  No 2 на Рахманинов звучи в саундтрака на „Човекът-паяк“ 3.

Четвъртият концерт за пиано на Бетовен е любимото произведение на Шуман, който споделя, че бил толкова очарован, докато го слушал, че не смеел да диша от вълнение. Това е и последният концерт, който Бетовен свири пред публика.

Във втората част Софийската филхармония, Националният филхармоничен хор и сопраното Вера Гиргинова ще ни представят „Магнификат” на английския композитор Джон Рутер, вдъхновил се за написването му от едноименното произведение на Бах. Днес „Магнификат“ на Рутер е сред най-обичаните съвременни произведения.

Познат със своя еклектичен стил и с любовта си  към английската хоровата музика, Рутер пък е най-популярният съвременен английски композитор, който отдава значимото на красотата на човешкия  глас. Рутер често е канен да пише музика за важни събития, като например сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън.

 

8 октомври, 19 ч.

зала България

Билети на цени от 12 до 25 лв  могат да се закупят на касата на зала България, Ивентим, Ипей и Тикетсбг.

Start typing and press Enter to search