Любен Дилов син: Ницше в Самоков и картофите на дните

от Dilov.info

Да, прелюбезни, изглежда всички сме на местопрестъплението на собствените си житейски катастрофи и усилено търсим оцелели. Или поне писмо в бутилка…

Има едно особено струпване на обстоятелствата: циганско лято, изпълнено с носталгия;  избори; 30 години от 10 ноември;  Нощ на Вси светии, която се превръща в Ден на народните будители; писмото на Ицо Хазарта до феновете и десетки писма на градската десница до Ицо Хазарта… Уж много значения, много символи, а смисълът се разхвърчава като прокажен на въртележка.

Твърди се, че съществува апокриф от средата на 19 век, озаглавен „Ницше в Самоков”. От него са останали само откъси, предавани като устно творчество. Според експерти, ръкописът „Ницше в Самоков” се занимава с това бил ли е Ницше в Самоков и какви биха могли да бъдат причините да не е бил. Едно обаче е вън от съмнение: Ако е бил Ницше в Самоков, то най-вероятно е щял да каже: „Истина, истина ви казвам, ако дълго копаете картофи, картофите ще ви закопаят!”.

Хазарта в Самоков – колаж на Станислав Беловски

Малко хора обръщат необходимото внимание на въпроса бил ли е Ницше в Самоков. Повечето се занимават с това, защо Ицо Хазарта е бил в Самоков и как така самоковлийка, като Фандъкова, ще управлява София за четвърти път. Въпроси, вън от съмнение важни, но главното остава скрито – картофите! Този благороден зеленчук, спасил от гладна смърт повечето европейски народи, също както смисълът на дните, е заровен в калта.

В Самоковско се разказва следната история: Един местен селянин получил внезапно криза на смисъла. В смисъл, казал на жена си:

(следва продължение)

Цялата статия търсете в петъчния брой на вестинк “Стандарт” или на https://dilov.info

Start typing and press Enter to search