Лятно кино с БНТ

- реклама -

„Лятно кино с БНТ1” е мащабна кампания за възстановяване на

летните кина в България

 

 

Помните ли лятното кино във вашия град? Има ли го още или отдавна мястото му е заето от нещо съвсем друго? Иска ли ви се отново да има кино на открито, което да събира хората в града ви и всички заедно да съпреживявате филмовата магия?

 

„Къде е лятното кино в моя град” – точно този е въпросът, който БНТ1 задава чрез своя нов проект. БНТ1 стартира  обществена кампания за възстановяване на летните кина в България, с която са поставя  за цел  да предизвика емоционалната памет на хората, които помнят времето, когато летните кинотеатри ги имаше. Да провокира модерните и млади хора, които биха оценили свежестта на идеята да отидат на кино под звездите или на автокино.  Националната телевизия иска да постави във фокуса на внимание възможността  за един атрактивен начин да се гледа кино и  значението,  което подобна инициатива може да има за културния живот на всяко отделно селище през лятото.

 

Брандираният бус на кампанията „Лятно кино с БНТ1” ще премине през 21 града, в които на открито, на местата където е имало или има летни кина, ще се прожектират нови български филми. От 25 юли маршрутът започва Кюстендил, следват Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Карлово, Сливен, Жеравна, Бургас, Поморие, Варна, Балчик, Добрич, Нови Пазар, Разград, Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Ловеч и на 15 и 16 август отново се завръщаме в София.

 

Филмите – български, нови, с много море в тях. Едни от най-добрите, създадени от младите в киното ни. „Прогноза” на Зорница София, „Островът” на Камен Калев, „Кецове” на Валери Йорданов и „Лора от сутрин до вечер” на Димитър Коцев-Шошо.

 

Проектът ще има своята реализация както навън, така и на екран. Под името „Лятно кино с БНТ1” зрителите на Националната телевизия ще могат да се насладят на богата селекция от филми и сериали с лятна и ваканционна тематика, които ще се излъчват във фиксирани в лятната схема на БНТ1 часове.

 

В събота вечер например, зрителите ще могат да видят много интересни чужди – американски и европейски заглавия, както и три български филма, вече спечелили любовта на публиката. Това са “Прогноза” на Зорница София с участието на Теодора Духовникова, Асен Блатечки, Юлиан Вергов, Деян Славчев – Део; “Любовното лято на един льохман” – сценарист и режисьор: Людмил Тодоров, с участието на Александър Морфов и Христо Шопов и с авторската музика на Антони Дончев, както и “Островът” – най-новият филм на режисьора Камен Калев с участието на Бойка Велкова, Руси Чанев, Михаил Мутафов и специалното участие на Летисия Каста. Именно с неговата телевизионна премиера по БНТ1 ще бъде закрита поредицата на 22-ри септември.

 

Сред чуждите филми се открояват телевизионните премиери за България, съвсем нови заглавия като холивудската романтична комедия “Пазачът на фара” с участието на Ричард Драйфус и Блайт Данър и френската романтична драма, заснета на фона на Ривиерата, “Героят на семейството” с участието на Катрин Деньов и Еманюел Беар. Не са за пропускане и всепризнатите филмови шедьоври като “Вики, Кристина, Барселона”, режисиран от Уди Алън и “Една добра жена”, направен по една от най-популярните пиеси на Оскар Уайлд. Сред актьорския състав, на които блестят имената на Скарлет Йохансон, Пенелопе Круз, Хелън Хънт, Хавиер Бардем.  

Кампанията на БНТ1 е в партньорство с общините, търси широка обществена подкрепа и демонстрира желанието на БНТ да бъде медиатор в един национален разговор за културния живот в страната ни.

На mynews@bnt.bg зрителите на БНТ 1 могат да изпращат снимки и други материали, пазещи спомена за летните кина, там, където ги е имало. Така ще се направи една кинокарта, която не само да припомня какво е било, но да послужи за благородната и смислена цел – възстановяване на летните кина в България.

В клипа на кампанията зрителите могат да видят как екипът на БНТ 1 вече започна да променя едно забравено лятно кино в двора на Софийската духовна семинария.

 

Входът на „Лятно кино с БНТ1” е свободен!

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

„Чаплин“ се качва на сцената на НДК на 14 октомври

За пръв път на 14 октомври в зала 1 на НДК, софийската публика ще стане част от изключително събитие в рамките на Европа –...

Борисов: При оставка няма да има диалог с Радев, а ще дойдем под прозорците му

Правителството няма да подава оставка, а протестите се подхранват от извънпарламентарните партии, които загряват на пистата за изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при...

Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020

Материалът Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Борисов: България взе правилните мерки срещу COVID-пандемията

България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID-пандемията. Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора....

Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв?

Нa 24 ceптeмври пoчитaмe пaмeттa нa Cвeти Влaдиcлaв Cръбcки. Ето нещо любoпитно зa хoрaтa, кoитo ce кaзвaт Влaдимир, Влaдимирa, Влaдo, Влaдкo, Влaдиcлaв. Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв? 1....

Ден 77: От нас зависи какво ще се случва в България

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават...
Previous articleПантуди
Next articleТемата на Нова