ЛЕКАРИ ОПЕРИРАХА НА ЖИВО В ИНТЕРНЕТ

- реклама -spot_img

Съдови хирурзи демонстрираха с видеомост „безкръвна“ аблация на разширена вена с лазер

 

Над 50 общопрактикуващи лекари от Стара Загора и региона се включиха в работна среща, посветена на съвременната диагностика и лечение на хроничната венозна болест (разширени вени). Работната среща беше организирана от отделение „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ в Болница „Тракия“ с ръководител доц.д-р Димитър Петков, дм, който извърши операцията в екип с младия си колега д-р Светослав Бисеров и съдовия диагностик д-р Здравка Атанасова.

Операцията беше наблюдавана „на живо“ в зала „Тервел“ на Парк-Хотел „Стара Загора“ чрез видеомост от операционния блок на Болница „Тракия“. Безкръвната операция продължи само 13 минути, като през цялото време доц. Петков обясняваше онлайн какво се случва на операционната маса. Пациент беше 43-годишна жена от Стара Загора, страдаща от няколко години от хронична венозна болест. В разширената вена на дясното бедро на пациента беше въведено специално радиерно влакно, свързано с лазерна апаратура от последното поколение, поддържаща дължина на вълната от 1550 нанометра. Радиерното влакно излъчва лъчението в радиус от 360 градуса, при което разширената вена облитерира  („залепва“) и се  прекъсва патологичния кръвен поток в нея. По-късно оперираната вена постепенно изчезва.

Веднага след операцията пациентката  влезе на крака в зала „Тервел“ и заедно с екипа на доц.д-р Петков получи аплодисментите на наблюдавалите операцията лекари. Тя заяви, че не чувства никаква болка или неразположение в операриният си крак, въпреки че от интервенцията бяха изминали не повече от двадесетина минути.

Работната среща продължи с презентация на доц. д-р Петков за съвременната диагностика и лечение на хроничната венозна болест.

Болница „Тракия“

- реклама -spot_img