БНТ променя програмата си в памет на Леда Милева

- реклама -

Леда МилеваПо повод кончината на големия творец, писател и преводач, както и бивш генерален директор на Българската телевизия от 1966-1970г. Леда Милева, БНТ ще промени програмата си тази вечер.

В 19:45 БНТ1 ще излъчи в рубриката „Лека нощ, деца” музикалния филм „Песенно албумче”, в която е включена песента „Зайченцето бяло”, по стихове на Леда Милева и музика на Петър Ступел.

От 18:20ч. БНТ2 зрителите ще гледат предаването „Най-доброто от… Леда Милева”, в което поетесата разказва за годините си като генерален директор на Българската телевизия, за създаването на предаването „Панорама” и реализацията на първия мюзикъл с Коста Цонев в главната роля – „Човекът от Ламанча”. Зрителите ще чуят разказа й за годините прекарани в ЮНЕСКО и времето като председател на съюза на преводачите в България.

В памет на Леда Милева от 22:00ч. БНТ Свят ще излъчи предаването „Ах, тези муцуни” от 2000г. по повод  на 80-годишния юбилей на поетесата. В него тя разказва за творчеството си, семейството, за баща й Гео Милев, за работата й на различни постове. Спомени и преживявания за нея разказват роднини и приятели, сред които говорителят Никола Филипов, журналистката Катя Воденичарова, и вече покойните Чавдар Кюранов и Лиляна Бочева-диригент на детския хор „Бодра смяна”. Зрителите ще видят откъси от екранизирани приказки на Леда Милева в програмите на медията.

Българската национална телевизия дължи изключително много на Леда Милева. Като генерален директор на институцията от 1966 до 1970г. тя е поставила основите на редица емблематични предавания, които са намерили своето развитие  след това, а някои от тях и досега са част на телевизионната програма. За пръв път Българската Телевизия отразява световно първенство по футбол във Великобритания през 1966г. и първата зимна Олимпиада в Гренобъл през 1968г.,  в студиото гостува първият космонавт в света Юрий Гагарин, създадени са рубриките „Войн”, „Мелодия на годината”, „Сцена на вековете”, „Атлас”, „Панорама”, създадена по идея на Леда Милева, Международния телевизионен фестивал „Златната ракла”, състезанието „Бързи, смели, сръчни”, телевизионния сериал „На всеки километър” и др. По нейно време започват и първите пробни цветни телевизионни предавания по системата СЕКАМ.

Целият неин живот беше посветен на културата – телевизия, радио, театър, вестници, издателства, ЮНЕСКО. Многобройни награди, почетни дипломи, звания са най-малкото признание не само на българите, но и на международната културна общественост.

Тя беше извънредно обаятелна и харизматична личност. Беше сладкодумен разказвач, остроумен и забавен събеседник, отличен преводач.  Изключително деликатен човек, внимателен, който в същото време отстояваше своята позиция твърдо и безкомпромисно.

 Eкипът на БНТ ще запомни Големия човек Леда Милева с нейното голямо сърце, топла душа и отдаденост във всичко, което правеше.

 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Жан-Жак Ано е почетен председател на Синелибри 2020

Задава се шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който и тази година няма да разочарова ценителите на първокласното кино. Освен че предвижда стегната...

Звезди пеят за благотворителната гала на Строителните Оскари

Търг с картини на стари майстори ще подкрепи SOS Детски Селища България Легенди на поп музиката ще пеят по време на гала-вечерта за десетото...

Ричард Алибегов: С намаляването на ДДС-то за заведенията премиерът спаси 70% от бранша от фалит

„Няма да има повторно затваряне на заведенията заради повишаващия се брой заболели от коронавируса в последните дни“, това заяви в предаването „Европа сутрин“ председателят...

Задръстване край Бургас заради катастрофа – 27.09.2020

Материалът Задръстване край Бургас заради катастрофа – 27.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

169 са новите случаи на коронавирус в България, няма починали жертви на заразата

169 са новите случаи на коронавирус у нас, регистрирани през последното денонощие. Направените писиар тестове са 2710 PCR, сочат данните на Единния информационен портал....

Земетресение от над 5 по Рихтер се усети и в България тази нощ

Земетресение в Егейско море с магнитуд 5,2 по Рихтер се усети и в България тази нощ около 2 часа. Епицентърът на земетръса с магнитуд от...