Кукли без конци

- реклама -

Независимият куклен театър – какъвто не го познаваме, и какъвто си заслужава да открием – на ACT Фестивал за свободен театър: 2

 Две постановки на ACT Фестивал за свободен театър: 2 ще представят независимия куклен театър у нас.

 Спектаклите „На ръба” и „Деволюция” са емоционални пътувания с уникална театрална изразност, ползваща елементи от кукленото изкуство като основно средство.  

 Младите екипи, които стоят зад тях, търсят свой собствен сценичен език, който да отговаря на артистичните и социалните им позиции, идеи и търсения.

 На ръба” (16 ноември, Сфумато, 21.30) е изцяло свободен авторски спектакъл на трима току-що завършили студенти – Стефания Георгиева, Христо Таков и Камен Марин, или Театър АТОМ – проект, избрал пътя на независимостта от самото начало и фокусиран върху изследването на всякакви техники, жанрове и стилове.

  Спектакълът „На ръба” е деликатна клоунада, вгледана в пътя, но и театрално изявление срещу реалността, което преоткрива и разширява границите на общуването на сцена. Той е създаден като комбинация с елементи от танца, пластиката, кукления театър и пантомимата. Чрез всички тях пред публиката се разкриват многото лица на човешката душа – откровено, искрено и оригинално.

 

Деволюция“ на ателие 313 (18 ноември, 17.30, Столичен куклен театър) също е експеримент в контекста на синтеза на кукления и визуалния театър, клоунадата, гротеската, театъра на материала.

 Отправна точка в процеса по създаването му е импровизацията с найлон в различни жанрове, форми, средства, теми. След дълги експерименти, в които човекът се превръща в клоун, клоунът-в примат, приматът-в чувал, цивилизацията-в найлон, найлонът-в боклук, се ражда и идеята на „Деволюция” – да защити човека и човешкото от виелицата на безчовечността и оскотяването.

 За да се случи, актьорите (Петър Пашов – младши (режисьор), Тодор Нисторов, Милена Миланова, Десислава Чардаклиева и Димитър Тодоров) са превърнати в тренирани машини за представяне – клоуни с обострени сетива, решени да постигнат необходимото въздействие чрез умението си да импровизират, да провокират, да разбиват структурата на спектакъла, да изненадват и шокират, да хулиганстват, да коментират театъра, куклата, процеса, себе си.

 

***

 

Театър „Атом” е на:

http://www.facebook.com/ATOM.Theatre

https://twitter.com/ATOMTheatre

http://www.behance.net/atom-theatre

 

Ателие 313 е на:

http://atelie313.com/web-performances/vagabondo/Devolucia.html

http://atelie313.com/Web%20Galleries/Devolucia/Devolucia.html

 

ACT Фестивал за свободен театър: 2 се организира от Асоциация за свободен театър, с финансовата подкрепа на Столична община Програма “Култура”, Министерство на културата, Фонд Култура, Посолството на САЩ, със съдействието на фондация „АРТ офис” и платформа „Нови драматургии” и с медийната подкрепа на JazzFM, FM+, Teatri.bg, Dnes.bg, SofiaLove.bg, Stand.bg, Vice, Timeart.bg и HighViewArt.com.

http://actfestival2.wordpress.com/

http://www.facebook.com/ACT.Festivals

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -
Previous articleVIP BROTHER 2012
Next articleТемата на Нова