Кристална лира

Classic_FM_Radio_orcjestraОркестърът и хорът на Класик ФМ радио получиха награда „Кристална лира“

 

За седемнадесета поредна година Министерство на културата, Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио представиха наградите “Кристална лира”. На официална церемония в зала №6 на НДК се проведе връчването на престижните отличия за ярки постижения в областта на музикалното и танцовото изкуство.

 Оркестърът и хорът на Класик ФМ радио бяха наградени с “Кристална лира” съответно в категориите  „Оркестрово изкуство“ и „Хорово изкуство“.

 Оркестърът на Класик ФМ радио бе отличен за 3 концерта през сезон 2012/2013 г.: концерт със солист Джошуа Бел, цигулка (9.02.2013, зала „България”, диригент Максим Ешкенази), концерт с американски мюзикъли (4.12.2012, зала „България”, солисти Тари Кели, Васил Петров, диригент Роб Фишер) и  концерт със солист Елин Колев, цигулка (14.05.2013 в рамките на Европейски музикален фестивал, диригент Григор Паликаров).

 Хорът на Класик ФМ радио с диригент Теодора Павлович бе отличен с „Кристална лира“ за  концертите с американски мюзикъли (4.12.2012, зала „България”, цикъл „Музиката на Америка”, солисти Тари Кели, Васил Петровр диригент Роб Фишер) и Коледна оратория от Й.С. Бах (18.12.2012, Аула на СУ,  диригент Андреас Херман, солисти Сара Нюман, Лори Либелт, Корби Уелч, Робърт Дейвидсън)

 

В категорията „Поп и рок музика“ наградата отиде при ФСБ за спектакъла им „Вълче време“ в София, Пловдив и Варна. В категорията бяха номинирани още Лили Иванова за концерта в зала „Арена Армеец“ и група „Сигнал“ за поредица от концерти в страната по повод 35-годишнината на групата и за специалното им участие в „Аполония 2012“ – Созопол.

 В категорията „Джаз“, „Кристална лира“ бе връчена на Биг-бенд на БНР – за фестивала Jazzit с участието на Ангел Заберски-син, Христо Йоцов, Росен Захариев, Васил Петров и др., за поредицата концерти в София, Пловдив, на джаз фестивала – Стара Загора и Лондонския джаз фестивал.

 Наградите „Кристална лира” са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.

 

 

- Advertisement -