Кръводаряване

Кръводаряване

КръводаряванеКампанията “БлагоДаря” продължава в Сити Център София

На 9 и 10 ноември от 11.00 до 16.00 часа мобилен екип за кръводаряване на Националния център по трансфузионна хематология отново ще бъде на разположение на всички желаещи да дарят кръв в Сити Център София. В предишната инициатива, която се проведе на 5 и 6 октомври се включиха 50 души, а 36 от тях дариха кръв в помощ на тежко болни и пострадали пациенти.

„Благодарим на всеки от Вас, скъпи кръводарители, за добротата и щедростта, за дарената от Вас кръв, за споделената грижа към нуждаещите се хора в България”, каза Евелина Динкова от НЦТХ.

Кръводаряването е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност към всеки, който страда от тежко заболяване или е пострадал при инцидент. Възпитаването и формирането на трайно позитивно отношение към доброволното кръводаряване ще помогне за успешно преодоляване на ситуации свързани недостиг на кръв и кръвни продукти.

Екипите на НЦТХ отново ще работят на територията на Сити Център София на 9 и 10 ноември от 11.00 до 16.00 часа.

Важно е да знаете:

Каква е  процедура за даряване на кръв?

Попълва се въпросник относно вашето здравословно състояние.

Следват:

–          Преглед и личен разговор с лекар.

–          Предварително изследване на кандидат кръводарителя – вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

–          Количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той поддържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.

Описаната процедурата трае най-много 40 мин.

Не забравяйте, че чрез кръводаряване не може  да се заразите от никакви болести! 

 

- Advertisement -