Коя е Радостина Йовкова?

0
123

16.05_Mistichen_ogunМеждународна асоциация за българско изкуство по света /МАБИС/ има удоволствието да ви покани на концерт на Славея на Странджа – Радостина Йовкова. Събитието, което ще се състои на 16 май от 18.30 часа в столичния клуб „Студио 5” е част от поредицата концерти из страната, с които Радостина промотира своя самостоятелен албум със заглавие „Мистичен огън”.

            Солистката на Ансамбъл „Филип Кутев” ще представи пред публиката странджански народни песни и авторски песни със съвременен аранжимент. За да направят спектакъла неповторим и незабравим, заедно с Радостина на сцената ще се представят и музикантите от етно – джаз формация „Дива река“. Младите музиканти са оригинални и се отличават с това, че представят и популяризират българския фолклора  по един нов, по-модерен и достъпен за младото поколение начин.

            Коя е Радостина Йовкова?  Тя е една от младите и даровити изпълнители на Странджа. Радостина е родена е в гр. Средец, обл. Бургаска и от ранна детска възраст има ясно изразен афинитет към българската народна музика. Средното си образование завършва в СОУ „Добри Чинтулов“ във Бургас с профил народно пеене. Започва активните си участия в конкурси и фестивали още като ученичка, а малко преди завършването си се явява на конкурс за певици в Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” и става част от многолюдното му талантливо семейство. Висшето си образование Радостина завършва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив. Талантливата певица има множество участия с фолклорни ансамбли както у нас, така и в чужбина, представяйки родния ни фолклор на сцена в страни като Русия, Япония, Франция, Чехия, Белгия, Гърция, Англия, Италия и др.

            Радостина Йовкова е носител на множество призове и отличия, сред които Първо място в конкурс-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова” гр. Стралджа (1995), Специалната награда на журито на  „Фолклорен венец „Божура“ – град Средец (1995), Специалната награда на журито – призът

 

„Странджа пее” в с. Граматиково (1995), награда за изпълнител на 1995 година на Българска национална телевизия в надпреварата „Златен славей“, призът „Пазител на Традициите“ на АРИЗ – 7 за 2011г. в областта на фолклора и др. 

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.