Костадин Филипов: Страхувам се, че България ще отстъпи пред Северна Македония

- реклама -spot_img

Скопие трудно ще направи компромиси по пътя към Европейския съюз. Но ние сами сме си виновни, тъй като месец и половина преди междуправителствената конференция искаме да решаваме въпроси, които с години не успяхме да решим… Страхувам се, че тези, които ще отстъпят, отново ще бъдем ние, а отстъплението ще бъде срамно“. Това каза пред БНР журналистът и познавач на региона Костадин Филипов.

По думите му „страната ни се радва много на договора от 1 август 2017 година, но когато година по-късно излезе договорът между Република Македония и Гърция, видяхме, че гърците са си свършили прекрасно работата в сравнение с нас, които направихме така, че единственият работещ елемент от нашия договор да бъде съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси, която закъса в своята работата“.

В предаването „Нещо повече“ Филипов допълни:

„В комисията ще има някаква формулировка. Германия ще направи всичко да ни накара да гласуваме и първата междуправителствена комисия през декември в рамките на германското председателство да се състои, което означава старт на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз“.

Журналистът подчерта, че дипломацията е тънка работа, за нея се работи по система от много хора и от много институции“.

Интервюто с Костадин Филипов можете да чуете в звуковия файл.

Материалът Костадин Филипов: Страхувам се, че България ще отстъпи пред Северна Македония е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

- реклама -spot_img