КОПРОДУКЦИЯТА НА БНТ „АГА“ СПЕЧЕЛИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА  „ЗЛАТНА РОЗА“

Филмът получи пет отличия от престижния кинофорум

 Филмът „Ага“ на режисьора Милко Лазаров спечели голямата награда „Златна роза“ от 36-ото издание на Фестивала на българския игрален филм във Варна (27 септември – 4 октомври 2018 г.). Лентата получи още пет отличия: награда за режисура – Милко Лазаров, награда за операторско майсторство – Калоян Божилов, наградата на гилдия „Критика“ при Съюза на българските филмови дейци и наградата на акредитираните журналисти.

След дебюта си с „Отчуждение“ през 2013-а, продукция на БНТ, „Ага“ е вторият пълнометражен филм на Милко Лазаров, който се реализира в копродукция с обществената медия. Милко Лазаров е режисьор на едни от най-успешните телевизионни проекти за Българската национална телевизия – „Великите българи“, „Голямото четене“, „Ръкописът“.

Филмът „Ага“ прави дебюта си в официалната селекция на фестивала Берлинале през февруари 2018 година, връщайки  България в основната програма на престижния форум след почти 30-годишно отсъствие. Това лято лентата спечели  наградата за най-добър игрален филм на 24-тия филмов фестивал в Сараево.

„Ага“ е съвместна продукция между България, Франция и Германия и е заснет в Якутия в Руската федерация. Сценарият е дело на Милко Лазаров и Симеон Венциславов, който заедно със Стефан Командарев реализира филма „Посоки“. Продуцент на „Ага“ е Веселка Кирякова, чието дело е и монтажът на филма. Отговорен оператор е Калоян Божилов, също познат от „Отчуждение“.

Тази година в конкурсната програма на фестивала „Златна роза“ бяха включени 17 пълнометражни филма.

Международното жури с председател актрисата и режисьор Диана Добрева, присъди специална награда на още една копродукция на БНТ – филма „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов, създаден по едноименния роман на писателя Милен Русков. Наградата за най-добра мъжка роля получи Александър Алексиев за ролята му във „Възвишение“.

Специална награда за телевизионен филм, в лицето на продуцента и на творческия екип, получи продукцията на БНТ „8 минути и 19 секунди“ по разкази на Георги Господинов от сборника „И всичко стана луна“. Режисьори и сценаристи на екранизираните разкази са: Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Теодор Ушев, Надежда Косева, Владимир Люцканов, Кристина Грозева.

Тази година филмът-омнибус „8 минути и 19 секунди“ е селектиран в конкурсната програма и на друг престижен фестивал CineLibri, който ще бъде  открит с тържествена церемония на 10 октомври в зала 1 на НДК. „8 минути и 19 секунди“ е първата българска продукция в историята на фестивала, която ще се състезава за наградата за най-добра екранизация.

Start typing and press Enter to search