Kонцерт отбелязва 90-тата годишнина на Генко Генов

Генко Генов

На 3 октомври звезди и млади таланти ще почетат създателя на „Златният Орфей“

Генко Генов

На 3 октомври, от 19:28 часа, на сцената на клуб City Stage, звезди, млади таланти и приятели ще си спомнят за едно от най-големите имена в българската музика – основателят на фестивала „Златният Орфей“ Генко Генов.

Годината, в която се навършват 90 години от рождението на Чудакът, ще бъде отбелязана с концерт, включващ над 20 песни от историята на фестивала. Неостаряващите композиции ще бъдат изпълнени от млади, талантливи артисти, някои от които вече са заявили своето място на българската музикална сцена, както и невероятните музиканти от Funky Miracle. Към тях на сцената ще се присъединят и утвърдени имена като Мими Николова, Камелия Тодорова и Орлин Горанов.

Музикален директор на това пътуване във времето ще бъде Калин Жечев – пианист и аранжор.

По време на събитието ще бъде достъпна и книгата „Златният Орфей – звезди и сенки“, която събира целия живот на Генов – чудак дръзнал в социалистическа България да създаде фестивал, превърнал се във визитна картичка на страната ни. Успял да надхвърли и най-смелите очаквания и да постави „Златният Орфей“  на световния връх. В събитие, чакано далеч отвъд желязната завеса. През 1972 година Орфеят е гледан от над 200 млн души, а през 1973-та е обявен за номер едно в света от Федерацията на фестивалите ФИДОФ.

Българската песен успява да обиколи по-голямата част от света, благодарение на регламента на фестивала, според който всеки чуждестранен изпълнител трябва да изпее по една песен от български композитор. Въпреки безспорните успехи, Генко Генов е хвърлен в затвора през 1974 година, с 20 годишна присъда, в обвинения за шпионаж и идеологическа диверсия. Обвинения, които така и не биват доказани в съда. През 1990г., с решение на Великото Народно Събрание, процесът срещу Генко Генов е обявен за невалиден, а той получава политическа и гражданска реабилитация.

Сега е време песните от „Златният Орфей“ отново да оживеят!

Кога? На 3 октомври от 19:28 часа /годината на рождение на Генко Генов/

 Къде? В City Stage (в подлеза на НДК).

 Събитието се осъщяствява с подкрепата на училище за певци D Stars и City Stage.