Компютърна програма проверява реферати

- реклама -

Край на преписването на чужди теми от интернет

Компютърна програма проверява реферати за студенти 

Нова компютърна програма слага край на копирането на чужди теми от интернет. Все повече университети вече се възползват от възможността да разберат кога студентите предават чужди разработки. 

Когато дойде сесия, повечето студенти буквално живеят в мрежата, търсейки различни материали, които да използват наготово. Съвсем скоро, обаче, това може да се окаже мисията невъзможна.

Дори да попаднат на чужд материал, който да копират под името си, едва ли ще успеят да го предадат и това да остане незабелязано. Все повече университети вече плащат за компютърни програми, които да улавят копираните теми. За целта, всяка една разработка преминава през филтъра на новия софтуер. А преди да излезе резултата, рефератът пропътува чак до Флорида и обратно. 

Само за една година, в университетите са изловили над 5 хиляди студенти, използвали чужди разработки. За да разберем ефикасността на програмата, решихме да направим експеримент. Посетихме Дянко Комитов, студент в четвърти курс. Поискахме един от последните му реферати.

За да сме сигурни, че в писмената му работа ще има копирани материали, потърсихме в някой от най-известните сайтове за готови разработки. Копирахме избрани пасажи, след което изпратихме темата за проверка и отидохме да проверим. Оказа се, че резултата дори ни е изпреварил – 46 % съответствие. 

За наша изненада установихме, че освен процента на преписания материал, програмата показа и сайтовете, от които сме копирали. Според Дянко, тази програма все пак ще е от полза, защото ще накара колегите му да се стараят повече. 

В университета пък са категорични, че въпреки резултатите все още има студенти, които се опитват да заобиколят правилата.

Източник НОВА ТВ

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -