Кърмещите майки и кафето – кофеинът и кърмата

- реклама -spot_img

Кафето е не само удоволствие. За много майки любимата напитка е необходима, когато те са с ниско кръвно. Но, ако кърмите е добре да не се прекалява. Всяка храна и напитка има своето влияние за качеството и количеството кърма, което произвежда тялото на майката. Кофеинът и кърмата са в пряка зависимост.

Кофеинът и кърмата

Кофеинът не е чак толкова опасен, колкото се изписва за него, когато става дума за влиянието му върху кърмачката и бебето. Разбира се, не трябва да се прекалява, както и да се употребява в наистина необходима ситуация – ниско кръвно, огромно желание да хапнете шоколад, да пийнете кафенце…

Кърмене и пиене на кафеВсеизвестно е, че ако нещо ни се яде или пие, то почти винаги е сигнал на организма, че има нужда от съответната храна или напитка. Тук обаче трябва да се разграничим от нуждата да ядем храни, за които се знае, че се добавят аромати и изкуствени подправки точно с цел да ни се прияжда редовно от тези продукти. Това са различни видове деликатеси, асортимента от заведенията за бързо хранене и т.н.

Опасен ли е кофеинът за бебето, когато кърмите?

Няма еднозначен отговор, защото зависи колко кофеин сте поели, за какъв период от време и как детето ви реагира на това. В повечето случаи, конселтатни по кърмене препоръчват да тествате. Разбира се, пак да повторим, ако пиенето на кафе, чай, хапването на шоколад са неизбежни, поради ниско кръвно или моментна силна нужда.
Ако изпивате едно малко и не силно кафе на ден, не би трябвало това да е проблем. Но ако пиете по няколко силни кафета, придружени от кока кола и шоколад – това е голям проблем и за майката и за бебето.

Ако изпивате едно малко и не силно кафе, разредено с мляко, много малка част от кофеина достига до кърмата. Но бебето не може да се справи лесно с кофеина. Организмът му трудно разгражда и отделя кофеина през първите няколко месеца и с течение на времето той се натрупва в тялото на бебето. Това предизвиква нервност, раздразнителност, възбуда, проблеми със съня. Но тук става дума да изпиване на две – три и повече кафета на ден от кърмещата майка и то когато бебето не е навършило поне 6 месеца.

Много експерти твърдят, че до максимум 300 мг приет кофеин на ден от кърмеща майка е безопасен за бебето. Но всичко е много индивидуално и зависи както от организма на майката, така и от този на бебето. Затова, ако не можете без кафе и шоколад, то тествайте. Изпийте едно малко кафе и наблюдавайте бебето. Ако то стане раздразнително, нервно или заспива по-трудно, то все още е рано да пиете кафе. Спрете го веднага, за да се изчисти организма на бебето.
Бъдете внимателни със всички храни и напитки, които съдържат кофеин.

Кафе, чай, безалкохолни напитки, енергийни напитки, шоколад, лекарства и др.

Ето и няколко примера:

чаша кафе Еспресо, съдържа 30 – 90 мг кофеин
чаша кафе лате или капучино съдържа около 75 мг кофеин
чаша горещо какао съдържа 3,13 мг кофеин
чаша черен чай съдържа 40-120 мг кофеин
чаша зелен чай съдържа 30-50 мг кофеин
малка бутилка Кока кола съдържа 35 мг кофеин
малка бутилка Пепси съдържа 38 мг кофеин
100 г черен шоколад съдържа 31 мг кофеин
100 г млечен шоколад съдържа 11 мг кофеин

И все пак най-важното е да наблюдавате бебето. Ако изпиете едно кафе, то следете за проява на превъзбуда, колики, раздразнителност. Откриете ли тези промени в бебето, веднага спрете консумацията на храни и напитки съдържащи кофеин.

Различните видове кафе имат различно съдържание на кофеин. В кафе арабика има повече кофеин от кафе робуста. Може да се съобразите с това и да пиете робуста.

Не се вманиачавайте излишно. Просто наблюдавайте детето. Единственото, което не бива да си позволявате, когато кърмите е алкохол и цигари.

Безкофеиново кафе и кърмене

Избягвайте безкофеиновото кафе, защото химикалите, с които се обработва, за да се извлече кофеина са канцерогенни ибезкофеиновото кафе може да се окаже много по-вредно за бебето, от кафето с кофеин. Освен това, безкофеиновото кафе никога не е напълно безкофеиново. Ако на опаковката на безкофеиновото кафе не пише, че кофеинът е премахнат с вода или въглероден двуокис, то това означава, че пиете безкофеиново кафе пълно с химикали.

Кофеинът, алкохолът, цигарите, определени видове чай и храни могат дори да спрат кърмата ви.

Фондация „За майчино и детско здраве“, препоръчва една българска билкова смес за увеличаване и/или поддържане на добро количество и качество на кърмата – ЛАКТЕСА. Нужни са ви не повече от 4-5 кутии чай, ако имате недостиг за кърма и по-малко, ако само искате да поддържате добро ниво и качество.

Повече подробности вижте тук – http://fomadez.org/chaj-za-karmachki/

чай за кърмещи майки

- реклама -spot_img