Книги-игри?! Пак ли илизат?!

Книги-игри

Книги-игри

 

През последните години тази реакция все по-често съпътства всяко едно събитие, на което участват момчетата от Сдружение “Книги-игри”. И тя не е случайна. Цяло едно поколение през деветдесетте израсна с тези книги, които по онова време някак си, изведнъж изместиха приключенските книги на Карл Май, Майнд Рид и Емилио Салгари от сърцата на младите български читатели. Молив, гумичка и бял лист за дневник на приключението – това беше въоръжението, с което всяко едно дете сядаше с книга в ръка, готово да побеждава най-различни чудовища, да покорява непознати планети или дори да спечели няколко баскетболни мача. Не един или два пък футболни мача на площадката пред блока бяха изпуснати заради поредната нова книга-игра. Книгите-игри бяха истинска мания в онези времена!

През последните три години някак си тихо и неусетно книгите-игри започнаха да се появяват отново. Всичко това плод на ентусиазма основно на старите фенове на жанра, а не на някое българско издателство. Сега във всяка една по-голяма верига книжарници има обособено местенце с нови книги-игри, а можем да се натъкнем на тях на почти всяко събитие свързано с книгите – панаирите в НДК, София диша, Алея на книгата и т.н. И те вече съвсем не са детски книги. Немалка част от тях са насочени към по-зрелите читатели, като тематиките и сюжетите в тях са далеч от това да спасиш принцесата и да надвиеш злия магьосник.

Подобни са и най-новите две книги-игри: брой трети на сборника с книги-игри „Призвание герой“, който дава поле за изява на млади автори на книги-игри, както и първата руска книга-игра, която излиза в България – „Тихото училище“. Повече информация за тях, както и за всички нови книги-игри е налична на сайта www.legacyofkreya.com.

Ако не друго всеки може поне да си припомни времената, когато нямаше “ни GSM, ни интернет”.

- Advertisement -