Клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров

- реклама -

Аглика Генова и Любен Димитров са считани за един от най-търсените клавирни ансамбли през последните години. Едва три месеца след създаването си, дуото предизвиква сензация със спечелването на няколко големи конкурса в рамките само на две години – Голямата награда на конкурса ARD в Мюнхен, конкурса Dranoff в Маями,  Конкурса в Токио, конкурса „Белини”, Италия. Това постижение остава ненадминато от други артисти и досега.

„Отначало и двамата искахме да станем солисти“, споделят музикантите. „Тогава, малко преди да заминем за един клавирен конкурс в Корея, ние седнахме да репетираме в една стая с две пиана, понеже в момента в академията (Музикалната академия в Хановер) нямаше друга свободна стая за репетиции. Спонтанно започнахме да се разсвирваме с една и съща пиеса – Шопен, Етюд оп. 25, №11. Усещането беше, че сякаш ни поникнаха криле.“

Оттогава  Аглика Генова и Любен Димитров са аплодирани от публиката и пресата по целия свят. Те изнасят концерти в най-престижните зали и фестивали на всички континенти – залите на Библиотеката на Конгреса на САЩ и Националната галерия във Вашингтон, фестивалите Шлезвиг-Холщайн,  Райгау, Лудвигсбург и Шветцинген, City Hall в Кейп Таун,  Herkulessaal  в Мюнхен, Liederhalle в Щутгарт, Музикалния фестивал в Гщаат, MDR Music Summer в Берлин, Кьолнската филхармония,  La Roque d’Antheron, фестивала Al Bustan в Бейрут, Casals Hall  в Токио, Poly Theatre в Пекин, Teatro Municipal, Рио де Жанейро, Ravello Festival,  Woodstock Mozart Festival, Chopin Piano Festival и др.

По покана на Националния олимпийски комитет, дуото участва в концерт за откриването на Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити през 2002 г. в САЩ и на Световното първенство по Волейбол в Триест през 2010 г. Те са изнасяли концерти на 2000 EXPO в Хановер и на Конкурса за пианисти „Падеревски“  в Полша през 2010 г. Дуото участва в множество международни телевизионни и радиопредавания.

Под палката на диригенти като Ейджи Оуе, Ари Расилайнен, Хану Линту, Емил Табаков, Робин Гритън, Александър Рудин, дуото Генова-Димитров изнася концерти с водещи оркестри и хорови състави в Мюнхен, Лос Анжелис, Маями, Ориндж Каунти, Хамбург, Дърбан, Хановер, Пекин, Щутгарт, Кейп Таун, София, Киев, Букурещ.

Сред най-интересните изяви на дуото от последния сезон са реализацията на нов албум, участие във фестивала Европейски музикални седмици в Пасау, както и концертни турнета в САЩ, Южна Америка и Китай.

Аглика Генова и Любен Димитров притежават завидна дискография – десет компактдиска на ансамбъла са реализирани за компаниите CPO и Gega New, като получават блестящи отзиви и висок рейтинг от международните звукозаписни списания и радиостанции. Освен записите на множество световни премиери, като творбите за клавирно дуо на Дмитри Шостакович, Йохан Кристиан Бах, Муцио Клементи и Панчо Владигеров, албумите America for two и  Favourite Flavors са високо оценени навсякъде по света. Специален акцент в дискографията на музикантите представляват техните записи с оркестър „Мартину и Шнитке – Концерти за две пиана“ (NDR Радио-филхармоничен оркестър / Ейджи Oуe), „Френски концерти – Мийо, Пуленк, Казадесю“ (SWR Радио-оркестър / Алън Франсис) и „Менделсон – Концерти № 1 & 2“ (Мюнхенски радио-оркестър / Улф Ширмер).

През 2005 г. Генова и Димитров са били най-младите участници в журито на Конкурса ARD в Мюнхен, а през 2008 г. – на Международния клавирен конкурс в Алмати. През 2010 г. двамата пианисти са назначени за художествени ръководители на Конкурса Dranoff в Маями за клавирни дуа. Малко по-късно те създават концертната поредица “Junge Musikelite” в Ауетал, Германия.

Двамата пианисти дават майсторски класове по целия свят – Ежегодната академия за клавирни дуа Cloister Michaelstein (Харц, Германия). От 2009 г. те са назначени за ръководители на Катедрата Клавирно дуо в Музикалната академия в Хановер. През 2011 г. те създават форум за клавирно дуо във водещия център за обучение по пиано в света под името “Twin Pack Piano”.

Приликите между Аглика Генова и Любен Димитров са много: и двамата пианисти започват уроци по пиано на петгодишна възраст; на 9 години са първите им публични изяви като солисти с оркестър; по време на солистичното обучение в музикалните училища в Пловдив и Русе, и след това в Националната музикална академия в София, в класа на проф. Джулия и Константин Ганеви, всеки от тях печели множество награди от международни конкурси. След лична покана от легендарния пианист проф.Владимир Крайнев, те завършват следдипломно обучение в неговия клас в Музикалната академия в Хановер.

Днес Аглика Генова и Любен Димитров живеят в Хановер, Маями и София.
 

 

 

- реклама -