Картини с уникална 3D техника

Painting_of_Kimmi_RaikonenМлада художничка прави изложба на картини с уникална 3D техника

Една от любимите творби на Моника Тошева краси кабинета на световноизвестния състезател на Формула 1 Кими Райконен
Този сезон ще изненада любителите на изобразителното изкуство с откриването на нестандартна изложба, представяща нова техника. Впечатляваща колекция от първите по рода си 3D картини ще бъде представена на 15-ти май в галерия „ВедАрт“. Творбите са дело на младата художничка Моника Тошева, която, въпреки скорошното си дипломиране в Националната Художествена Академия, има много истории и нестандартни творби зад гърба си.
Моника се отличава с различно виждане още по време на студентските си години в Академията. През 2009г. взима участие в престижната изложба „Наркотиците не са детска играчка“, подкрепена от ООН, като предоставя няколко от своите картини на организацията. Сред изявите й извън пределите на България са участието в уъркшоп в Чанаккале, Турция, която завладява Моника и успява да я спечели и да остави творби зад граница. През 2010г. прави съвместна изложба Cartoonist Rights Network в Румъния, а през 2011г. се включва в международния фестивал за млади артисти VIA Pontica в Балчик. Макар и доста млада, Моника вече има ценен опит зад гърба си, който я превръща и в част от журито на националния конкурс в столичната галерия „Леседра“.
Сред най-интересните преживявания на Моника остава срещата й с една от звездите на Формула 1 – Кими Райконен. Работейки по зададена от нейния професор тема „Падналия Икар“, художничката, която е истински почитател на автомобилния спорт, решава да нарисува своя любим състезател. Организирания в България кръг на Световния рали шампионат през 2010г. е добър повод за Моника Тошева да срещне Кими и да му подари картината, на която скандинавецът е изобразен на фона на разпрострели се пламъци на писта в Сингапур. „Ралито се състоя на Боровец и когато отидох там, с картината си под ръка, се сблъсках с много препятствия, които трябваше да преодолея, за да се срещна с Кими. Мечтите са, за да ги сбъдваме, а когато го направим, веднага трябва да си изберем друга мечта, която да следваме!“ споделя креативната художничка. Кими не е единственият състезател, който остава впечатлен от картините на Моника. Малко по-късно испанският рали пилот Дани Сордо също пожелава да се сдобие със свое платно.
Картините на Кими вдъхновяват Моника за създаването на уникална техника, която се превръща в неин почерк.
Платната с уникална техника ще бъдат представени за първи път на 15-ти май в галерия „ВедАрт“.