Какви тайни крият езерата – по Viasat Nature

- реклама -spot_img

Viasat Nature

Документалната поредица „Тайният живот на езерата“ представя разнообразните форми на живот в дълбините на тези водоеми

София, 1 юни 2015 г. Какво крият дълбините на езерата ще представи Viasat Nature през следващия месец. Поредицата „Тайният живот на езерата“ ще се излъчва всяка сряда от 10 юни до 8 юли, от 21:05 часа.

Продукцията проследява жизнения цикъл на пет забележителни водни басейни. Зрителите ще се потопят в света на езерото Насър в Южен Египет – един от най-обширните изкуствени водоеми в света, създадени от човека. Документалният филм представя и гигантското езеро Байкал, разположено в сърцето на Сибир. Любопитен факт е, че съществува от 25 милиона години и има дълбоко корито, което е дом на много уникални животински и растителни видове.

Епизодите отвеждат зрителите и до езерото Тонле Сап в Камбоджа, което прелива и пресъхва, следвайки ритъма на мусоните. Далеч от всякакви градове и с непредсказуем климат, прекрасните дюни на националния парк Ленсойс Мараненсис в Бразилия са благодатна почва за живот на езерото Ленсойс. Почитателите на поредицата ще разберат и как оцеляват перуанци и боливийци, които живеят на 3800 м над морското равнище в Андите по брега на езерото Титикака.

Езерата на нашата планета са огромен и ценен резерв от сладководни води, от които човечеството се възползва в продължение на десетки хиляди години. Създадени посредством климатични и геоложки условия, те се поддържат с помощта на деликатния баланс между водата, която ги захранва, и реките, в които се вливат.

Макар че всички езера изглеждат почти еднакви, те са изключително разнообразни. Някои от тях са дълбоки колкото океани, а други могат да бъдат прекосени едва ли не без да се намокри човек. Някои изглеждат така, сякаш че съществуват цяла вечност, докато други се появяват и изчезват със смяната на сезоните. Но всички езера имат нещо общо – в своите дълбини и брегове те са дом на богати и разнообразни форми на живот.

Какъв живот вирее в дълбините на езерата, разберете от поредицата „Тайният живот на езерата“, всяка сряда от 10 юни до 8 юли, от 21:05 часа по Viasat Nature.

- реклама -spot_img