Кафе и класика – вече и в София

- реклама -

кафе и класика

Събитията Кафе и класика по модел на ивенти в
Royal Albert Hall вече и в София
„Кафе и класика“ – утвърденият британски модел за концерти в неделя сутрин вече и в София

Да изпиеш кафето си в неделя под звуците на класически концерт в изискана атмосфера – това е най-новото предложение на столичния културен афиш, което цели да направи класическата музика достъпна за по-широка публика. Идеята да пресъздадат и в София величественото усещане на лондонската зала Royal Albert Hall хрумнала на Силвия Симеонова и Радостина Лазарова преди година. Една сутрин двете посетили неделен концерт в британската столица и оттогава са си поставили за цел да направят това усещане достъпно и за жителите и гостите на София. Така се ражда „Кафе и класика“.

„Не сме преставали да се занимаваме с основната си работа, но този проект беше толкова вдъхновяващ, че прекарвахме всяка свободна минута в организация. Искрено се надяваме хората да го харесат и да разчупим разбирането, че класическите концерти са тежки, ангажиращи и недостъпни за широката публика” – казват организаторките.

„Кафе и класика“ ще представят класическата музика по достъпен начин. Посетителите ще имат възможност да прекарат неделя сутрин, потопени в красотата на живата класическа музика в поредицата от събития, организирани в зала Мати (в малкото НДК). Макар и необичайно време за концерти, в артистично и уютно декорираната зала гостите ще се докоснат до впечатляващи изпълнения, докато си почиват с чаша ароматно кафе и прясна закуска.
Събитията са аналог на световноизвестната поредица класически матинета, организирани в Royal Albert Hall в Лондон под името Classical coffee mornings. Английският еквивалент на концертите вече години наред събира не само почитателите на класическа музика, но и по-широк кръг аудитория, любители на приятни изживявания и релаксираща атмосфера.
Ето и повече информация за първия концерт „Кафе и класика“, който ще се проведе на 16 ноември 2014 г.
„САПАЕВ” квартет са първите участници в матинетата – Санджар Сапаев – цигулка, Иван Стайков – цигулка, Радослав Йорданов – виола, Станислав Ушинкин – виолончело. Те ще представят:
Йохан Себастиан Бах – Адажио Сол
Йохан Пахелбел – Канон
Лерой Андерсън -The Typewriter, Sandpaper Ballet, Forgotten Dreams, Plink Plank Plunk, Blue Tango
Херман Хупфелд – As time goes by
Michel Le Grand – The Summer Knows
Георгий Свиридов – Романс и Валс
Астор Пиацола – Либертанго
Карлос Гардел – Усещане за жена – Танго
Камий Сен – Санс – Лебедът
Франц Шуберт – Музикален момент
Допълнителна информация

Програмата подлежи на промяна в случай на непредвидени обстоятелства.
Зала Мати се намира в Национален дворец на културата, адрес: София 1000, пл. България 1, входът е от към кино Люмиер, зала 11 на НДК, ет.2, срещу входа на bТВ.
Масите са подредени в кабаретен стил, с обособено място в залата за кафе или чай със сладкиш или кроасан и вода.
Входът е 25 лв. Билети можете да намерите на:
http://ticketportal.bg/, магазини Office 1, книжарници Booktrading, билетен център НДК, книжарница Greenwich, книжарница „Бард“, каса Арена Армеец, магазини – На тъмно.

Повече информация за квартет „САПАЕВ”

Изключително разнообразие от цветове и звучност, „Сапаев” Квартет е състав, който съчетава професионализъм и младежки устрем. Със състава работят професорите Нанко Димитров (Квартет „Димов”, „Софийски Солисти”, Квартет „София”) и Ангел Станков (изявен солист, Квартет „София”, част от цигулковото дуо – Станков – Радионов, както и дългогодишен концертмайстор на Софийска филхармония)
Концертна дейност на „Сапаев” Квартет:
В София по покана на Руския културно-информационен център, концерт в голямата зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Плевен – Художествена Галерия „Светлин Русев”. „Сапев” Квартет има честта всяка година да открива с гала концерт Конкурс за камерна музика „Rotary Club Chamber Music Competition”. Kонцерти с проф. Ангел Станков /България/, проф. Божидар Ноев /Австрия /, Balchik Clasic Days гр. Балчик – рецитална вечер.
Квартетът участва в майсторски клас по камерна музика на проф. Мартин Валт /Австрия/, член на Виенската филхармония.

- реклама -