ИЗВЕСТЕН ИТАЛИАНСКИ КАРИКАТУРИСТ ГОСТУВА В ГАБРОВО

- реклама -spot_img

Италианска вечер в Дома на хумора и сатирата с любезното съдействие на Италианския културен институт – София   

 

В рамките на поредния Весел четвъртък в Дома на хумора и сатирата габровци ще имат възможност да се срещнат с един от най-известните италиански карикатуристи и да се насладят на изящните му творби.

Паоло Далпонте гостува за втори път на Дома на хумора, но за първи път представя  своя самостоятелна изложба в Габрово. Поканата към него бе отправена от екипа на Веселата къща след като художникът бе отличен със специалната награда на Министерството на здравеопазването в XXII-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015 и тогава дойде лично да си получи наградата.

В самостоятелната си изложба „Финес от върха на молива“ Паоло Далпонте предлага богата колекция от 125 свои карикатури, създадени през последните години. Авторът обича изчистените форми, а обикновеният молив е неговият предпочитан инструмент за работа. Обектите в карикатурите му са обрисувани с най-големи подробности, предметите претърпяват метаморфози и заживяват нов живот,  провокирайки размисъл. Творбите впечатляват с оригинални и находчиви идеи, перфектно техническо изпълнение и истински „финес от върха на молива“.

Паоло Далпонте ще сподели с гостите и някои тайни в създаването на карикатури, като опише своя творчески път в рисуването – от зараждането на идеята до изпълнението върху белия лист.

Специален гост на събитието ще бъде г-жа Луиджина Педди – директор на Италианския културен институт в София, с чието любезно съдействие се осъществява гостуването на художника.

Откриването на изложбата е от 17.30 часа на 21 април 2016 г. /четвъртък/ в зала 7 на Дома на хумора и сатирата. За доброто настроение на гостите ще се погрижат пианистите от Музикален клуб „Весела“ с ръководител Весела Пенева, които ще изпълнят специално подготвени за случая италиански мелодии.

Паоло Далпонте е роден през 1958 г. в Поя ди Ломазо, Италия. Завършва Националния институт по приложни изкуства в Тренто и първите му занимания са в живописта и графиката. От 1989 г. членува в Художественото студио „Андромеда“. Сътрудничи на редица издателства и преподава техники за рисуване с молив в няколко вечерни курса. През годините се радва на голям успех в карикатурата и печели над 40 награди и отличия от международни конкурси. Представял е творчеството си в 42 самостоятелни изложби по цял свят.

ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ГАБРОВО

- реклама -spot_img