Изложба на КАЛИН НИКОЛОВ в Галерия Сeзони

КАЛИН НИКОЛОВ

Реки и облаци

17 – 31 ЯНУАРИ, 2018 г.
ОТКРИВАНЕ 17 ЯНУАРИ, СРЯДА, 18.00 ч.

Изложба на КАЛИН НИКОЛОВ специално за галерия „Сезони“

Галерия „Сезони“ представя Калин Николов, многостранен художник, който работи в областтта на живописта, графиката, илюстрацията, карикатурата и изкуствовед, автор на редица издания посветени на българското изкуство. Макар рядко да показва творбите си за настоящата експозиция, той рисува специално за пространството на „Сезони“.

Ето какво пише Калин Николов:
В началото на прехода имаше една изложба на завърнал се от емигрантство художник, който бе показал няколко работни ескизи и обяснил присъствието им с надпис „от кухнята на художника“. Звучеше наивно. И все пак суровата същина на нещата някъде ври и пръска с температурата на „артистичните“ ни амбиции. Когато се събирахме с Борис Димовски и Йордан Радичков, те се шегуваха, че ми предават щафетата да бъда една муха в супата като тях. Може би редица от приятелите ни това и са чакали – да видят сбирка от неща, които са точно мухи за супа. Нека ме извинят защото искам този път да покажа опити, които предшестват или съпътстват – все едно – развалянето на чорби и настроения на онова нещо, което наричаме общо като власт. И нека никой не мисли, че заради една утвърдена вече репутация съм сбъркал операта си…

Никога не трябва да признаваме, че изкуството е съдба. Оставете това за хората с посредствени хоризонти. Обричаме големите майстори, мислещите творци на страшно тежка участ. СЪДБА! Отвикнахме да си признаваме, че това е най-истинското качество на нашия живот, че то не се декларира и изразните му средства са безкрайно трудни. По-добре да казваме, че сме до кухнята на художника. А какво забъркваме там си е наша работа.
Онзи ден поетът Иван Цанев ни припомни чудеста мисъл от Атанас Далчев: не е достатъчно да имаш талант, но трябва и вкус. Ще я перефразирам обаче за случая така: не е достътъчно да си муха в супата, трябва и да го докараш на вкус. Около такива неща се върти нарисуваното от мен тук и сега.
КАЛИН НИКОЛОВ

Калин Емилов Николов е роден през 1956 г. в София. Завършва Художествена гимназия (1971-75) и ВИИИ „Николай Павлович“ (1977-83). Уредник в Графичния кабинет на Националната художествена галерия, София. Имал е самостоятелни изложби в София (1978, 1979, 1985, 1991, 1999, 2000, 2004, 2009, 2013), Габрово (2014, 2016), Хамбург (1984, 1988), Атина (1991), Будапеща (1996), Скопие, Щип, Прилеп, Охрид (2013-14), Димитровград, Сърбия (2015), Велико Търново (2017 г.) и др.; участва в редица общи художествени изложби у нас и в чужбина. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, карикатурата, оформлението на книгата и на редица периодични издания – бил е художник на в. „Антени“, „Вечерни новини“, „Репортер 7“, „La Stаda“, „О писменах“, списание „Усури“ и мн.др. Автор е и на редица статии с изкуствоведска и историко-художествена насоченост, сред по-важните от които са „Парашчук принадлежи на бъдещето“ (1988), „Bulgarian science-fiction artist“ (1991), „Europa und die nationale Kunst in Bulgarien (Von der Jahrhundertwende bis zu den funfziger Jahren)“ (1999), „Бели страници от художествения живот на Балканите“ (2001), „Kultur und Zivilgesellschaft in Bulgarien von der zweiten Halfte des 19. bis zum fruhen 20. Jahrhundert“ (2003). Единствен ученик на Борис Димовски и продължител на неговото изкуство.

Заслужава да отбележа рисунките на Калин Николов. Изпълнени са с изящна простота и в тях се усеща далчевската атмосфера.

Георги Величков

Вестник “Словото” 2006

Start typing and press Enter to search