Изложба “Да минеш под дъгата”

plakat_-_JapanДомът на хумора и сатирата представя японско изкуство

в изложбата „Да минеш под дъгата”

 Музеят „Дом на хумора и сатирата” – Габрово  открива годината с изложба от ценни и непоказвани досега творби на японското изкуство, съхранявани в художествения фонд „Хумор на народите”. Изявата е по повод 55 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония и е израз на уважение към творчеството на художниците от далечната страна, покорили с таланта си ценителите на изкуството по света, а и у нас.      

 „Да минеш под дъгата” е колекция от графични творби и плакати, живописни платна и малки пластики от далечна Япония, постъпвали в музейния фонд през годините. Благодарение на щедростта на японските творци, даряващи своите произведения след самостоятелни изложби и участия в изданията на Международното биенале, с всяка изминала година колекцията от японско хумористично изкуство се обогатява с нови постъпления. Днес Домът на хумора и сатирата може да се похвали с една от най-големите колекции на японско изкуство в България – 910 творби на 238 автори.

В настоящата изложба са включени 12 графики на двама лауреати на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Сусумо Ендо (трикратен носител на награда за графика) и Кацуро Накаи (лауреат на Голямата награда „Златният Езоп” от Биенале 2001).

Колекцията включва 22 плаката на 12 изявени японски графици, сред които е двукратният носител на награда за графика през 2003 и 2009 г. Коджи Миуа. Традиционно силно е присъствието на японските графици в конкурсите на Междунарнодното биенале, ненадминато е майсторството им в графичните техники, а творбите им са силно въздействащи и се отличават с пестелив рисунък и изящество. Показаните творби третират различни теми и проблеми на днешното общество – социални, културни, екологични, здравни и др.  

В изложбата са представени 15 живописни платна на трима художници – Томоко Уатанабе, Сеиги Тада и Ясуто Идзауа, както и 4 малки пластики на Кеичи Шимидзу.

  Изложбата „Да минеш под дъгата” е аранжирана в зала 3 на Дома на хумора и сатирата и ще остане до м. април.

 

 Дарина Маринчевска

Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово 

- Advertisement -