Интервю с Георги Първанов -Темата на Нова ТВ

- реклама -

Събота, 21 януари, 19:30 ч.

тема: Интервю с Георги Първанов

автор: Косара Михалкова

оператор: Станислав Илиев, Владислав Милиев

Ден преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Росен Плевнелиев репортерът на Нова ТВ Косара Михалкова ще ни срещне с действащия все още държавен глава – Георги Първанов. Един откровен разговор за най-големите предизвикателства през годините, триумфите и усещането за неуспех, висшата дипломация и баланса между професионалния и житейски път.

Само в ефира на Нова ТВ Георги Първанов ще разкаже за срещите си със световните лидери, за онези ключови и критични моменти, в които една излишна дума може да коства живот, а един внимателно подготвен разговор – да реабилитира имиджа на страната. За ролята му на върховен главнокомандващ и как атентатът в Кербала съвпада с негов личен проблем и го изправя пред един от най-драматичните му моменти.

Неделя, 22 януари, 19:30 ч.

тема:  Изгубеното кино

автор: Яна Николова

Старото кино „Изток” в София – навремето тук са се купували билети, а днес – колбаси на промоция. На мястото на двата киносалона на ул. Алабин сега хората могат да намерят бижутерия или чорапогащи. В някогашния културен комплекс „Георги Димитров” има партийна централа и поп фолк клуб, а до паметника на Васил Левски, вместо кино „Сердика” – рекламни пана и вестникарска будка… В останалите градове в страната статистиката е дори още по-тъжна. Само за 7 години броят на киносалоните намалява от 149 на 42. В 16 от общо 28 областни града няма кино, а в цялата северозападна част на страната салоните са само два. В градове като Враца, например, на общо 60 000 жители се падат 5 дискотеки… и нито един киносалон.

Какво се случва в края на 90-те, когато започва приватизационната треска по раздържавяване на кината? Защо киносалоните загубиха своето предназначение? Какво се обърква, след като договорите по продажба на избраните купувачи са били почти перфектни… или поне така е изглеждало? И каква е равносметката днес, 10 години по-късно, когато вместо киносалони имаме молове, а филмовата култура постепенно се превръща в тъжна комерсиална консумация?

- реклама -