Иконата на протестите

- реклама -

Litseto_na_protesta_BNT„Иконата на протестите” от 90-те по БНТ предизвика фурор

в социалната мрежа Фейсбук

 

Истински фурор в социалната мрежа Фейсбук предизвика снимка на момиче от големия митинг на СДС през 1990 г., която фотографът Цветан Томчев показа в сутрешния блок „Денят започва с култура” по БНТ. Основателят на БГ Прес Фото и ветеран сред фоторепортерите бе гост на Александра Гюзелева и Георги Ангелов, за да покаже запечатаните в снимки лица на протестите от 90-те години и днес.

Фотосът на младо момиче с насълзени от силните емоции очи и изрисувани националния флаг на челото и надпис наопаки СДС на бузата, предизвика вълна от коментари и емоционални реакции на страницата на предаването във Фейсбук (http://www.facebook.com/day.starts.culture?fref=ts). Над 170 души харесаха, а над 300 споделиха снимката.

Късно снощи в коментарите се включи и някогашното момиче, днес вече жена – Магдалена Петкова, която емоционално обясни, че на фотоса наистина е тя. В профила на Магдалена във Фейсбук е написано, че в момента тя живее в Кувейт, а екипът на „Денят започва с култура” вече я покани за интервю в ефира.

„Ако можех да кажа нещо на Маги сега, щях да я попитам колко време след този момент напусна България”, коментира специално за БНТ Цветан Томчев. Той допълни, че фотосът е изключително ценен за него, и е бил публикуван по негово настояване на първа страница на вече спрения от печат в. „7 дни подкрепа”.

Отново в предаването Цветан Томчев съобщи, че случайно е попаднал на албум с лични снимки на оперната прима Катя Попова. Странното е, че намерил ценната вещ най-неочаквано на столичния битпазар. Сега Томчев иска да подари реликвата и към нея вече има огромен интерес. С него са се свързали от Софийската опера и балет, Народния театър „Иван Вазов” и Музея на Катя Попова в родния й град Плевен. Екипът на БНТ ще проследи развитието на историята и ще информира своевременно своите зрители.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -