Хумор от Япония в Музея на хумора и сатирата в Габрово

  1. 09. 2018, вторник, 13:00 – 15:00 часа

Зала на жирафите

Хумор от Япония в Музея на хумора и сатирата в Габрово

На 25 септември 2018 г. Музеят на хумора и сатирата е домакин на представяне на японската култура и хумор. Студенти и преподаватели по японски език от четири Балкански държави – Македония, Сърбия, Румъния и България, ще пренесат публиката в далечна Япония. Те участват в седмото издание на организирания от катедра „Японистика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ летен лагер по японски език. Събитието ще се проведе  в залата на жирафите от 13 до 15 часа.

Специален гост на събитието е г-жа Мисаки Нишимура – културно аташе на Япония в България.

Музеят на хумора и сатирата поддържа връзки с творци от Япония почти от самото си създаване. В далечната 1975 година Шигео Фукуда получава поощрителна награда в раздел „Карикатура“ на второто издание на Международното биенале за хумор и сатира в изкуството. През 2001 Кацуро Накаи е лауреат на голямата награда „Златен Езоп“.

В края на юли тази година гости на Музея бяха и участниците в ученическия обмен между Габрово и Тойоаке.

В „Хумор от Япония“ ще бъде представена японска хумористична пиеса, резултата от съвместната работа на студентите от четирите балкански държави, след което участниците и публиката ще рисуват комикси, ще правят оригами, калиграфия, кендо и др.

Седмото издание на летния лагер, което ще се проведе от 22 до 25 септември в Центъра за обучение на местните власти в с. Гергини, не случайно се провежда близо до Габрово – темата е хумор, а Габрово като Столица на хумора ще вдъхнови участниците за ползотворна съвместна работа.

Концепцията за летния лагер се основава на идеята да се съберат преподаватели и студенти по японски език за обучение, като се осигури общо пространство за учене, взаимодействие, комуникация. Тази междукултурна среда е много продуктивна, тъй като дава възможност на участниците да се учат 24 часа в денонощието, а като комуникацията на японски продължава, дори когато официалните събития и лекции са приключили

Това е единственото събитие на Балканите, което обединява преподаватели и студенти по японски език и създава интерактивно пространство между академичните нива, културното наследство и личните интереси.

Start typing and press Enter to search