Хубен Черкелов (Houben R.T)

- реклама -spot_img

Houben R.T е живописец и концептуален артист със свой собствен и осезаем стил. Хубен Черкелов е роден в Кърджали през 1970г. Той завършва специалност ”Живопис” в Националната Художествена Академия в София (1998) и майсторския клас на Йорк Имендорф в Амстердам (1995).

В София Хубен става част от радикалните движения в съвременното изкуство, свързани по-конкретно с дейността на създадената през 1996г. Галерия XXL. През 90-те години тя се превръща в средище на поколение артисти, чиито изяви са изцяло насочени към създаването на едно социално ориентирано и провокативно изкуство. С акциите, изложбите, манифестите и поведението си участниците в нея атакуваха доминиращите естетически възгледи в българското културно пространство.

След 2000г. Хубен заминава за Щатите и се установява в Ню Йорк, където работи и към настоящия момент в студиото си в Манхатън. Черкелов е познат в Америка с творческото име Houben  R.T.

Там той се занимава главно с живопис. През годините излага работите си в Бостън, Маями, Флорида, Ню Йорк и др. С участието си на изложби и конкурси художникът постепенно изгражда своето име и репутация сред американските арт дилъри и колекционери.

Живопистта му се отличава със силно напластените бои, експерименти в техническите средства и базирани на банкноти сюжети. В картините си Хубен пресъздава образите от емисиите на стари банкноти и монети от Щатите и други държави по света. По този начин той третира темата за историята, общността и принадлежността към символите на нацията.

Той използва силно напластяване на интензивни тонове от маслото, които въздействат със своята силно изразена релефна повърхност.  Стилът на рисунъка му носи следите на Романтизма и Символизма, но по отношение на изпълнението той попада в направлението на постмодернистите.

 

Неговите картини достигат цени от 35 000 долара на вторичния арт пазар в САЩ.  През 2011г. Хубен участва в българската селекция на Венецианското биенале.

 

- реклама -spot_img