Хубен Черкелов рисува с децата от Арт училище

Хубен Черкелов рисува с децата от Арт училище

 Хубен Черкелов рисува с децата от Арт училище

Хубен Черкелов бе специален гост на детската арт школа в Галерията за модерно изкуство на 12 май. Двете групи на арт училището се събраха за съвместен урок с авангардния български художник, който от 12 години живее и твори в Ню Йорк.

С помощта на умелата ръка на Хубен, малките творци нарисуваха първите си творби с маслени бои и се запознаха с нови техники на живописта.  С палитри върху платно те пресъздадоха сюжети, базирани на банкноти – 1000 джибути

(африканска банкнота), 100 френски франка, 100 швейцарски франка.

Децата бяха нетърпеливи да зададат своите въпроси на художника и с интерес слушаха за обемните му картини, създадени с напластяване на маслени бои.

„И в изкуството трябва да се работи много“, посъветва Хубен Черкелов талантите, „вдъхновението идва, когато влезеш в ателието и хванеш четката“.

Хубен започва работа в своето ателие на 39 улица в Манхатан в 9 часа и работи по 8-10 часа дневно. Животът му е отдаден на изкуството, споделя той.

Първите си стъпки в изобразителното изкуство прави като дете в родния си град Кърджали. По-късно завършва специалност ”Живопис” в Националната художествена академия в София (1998) и майсторския клас на Йорк Имендорф в Амстердам (1995).

В София Хубен става част от радикалните движения в съвременното изкуство, свързани с дейността на създадената през 1996г. Галерия XXL. През 90-те години тя се превръща в средище на поколение артисти, чиито изяви са изцяло насочени към създаването на едно социално ориентирано и провокативно изкуство. С акциите, изложбите, манифестите и поведението си участниците в нея атакуват доминиращите естетически възгледи в българското културно пространство.

След 2000г. артистът заминава за Щатите и се установява в Ню Йорк, където работи и към настоящия момент в студиото си в Манхатън. Черкелов е познат в Америка с творческото име    Houben   R.T.
Там той се занимава главно с живопис. През годините излага работите си в Бостън, Маями, Флорида, Ню Йорк и др. С участието си на изложби и конкурси художникът постепенно изгражда своето име и репутация сред американските арт дилъри и колекционери.

 Живопистта му се отличава със силно напластените бои, експерименти в техническите средства и базирани на банкноти сюжети. В картините си Хубен пресъздава образите от емисиите на стари банкноти и монети от Щатите и други държави по света. По този начин той третира темата за историята, общността и принадлежността към символите на нацията.

Той използва силно напластяване на интензивни тонове от маслото, които въздействат със своята силно изразена релефна повърхност.  Стилът на рисунъка му носи следите на Романтизма и Символизма, но по отношение на изпълнението той попада в направлението на постмодернистите.

Start typing and press Enter to search