Хотелска веригa Orbis с 316 млн. евро приходи за 2016 г.

- реклама -spot_img

 

Собственикът на Novotel Sofia засилва позициите си в източноевропейския регион благодарение на ключови промени в стратегията

 Близо 10% годишен ръст на приходите и над 18% увеличение на печалбата преди данъци регистрира Orbis Hotel Group. Измерени в милиони евро, финансовите резултати за 2016 г. на една от най-големите вериги хотели в Централна и Източна Европа се равняват на 316 млн. евро приходи и оперативна печалба преди данъци от 89 млн. евро. Това е четвърта поредна година на ръст за групата, което намира отражение и в маржовия растеж за 2016 г. (приходи преди данъци, такси, лихви и амортизация: +2.1 пр.п.).

В България Orbis Hotel Group управлява хотелите Novotel Sofia и ibis Sofia Airport. През тази година компанията планира откриването на два нови хотела от категория 4 и 3 звезди. Новите Novotel Sofia Centre и ibis Sofia Centre ще отворят като комбиниран хотел с общо 250 нови стаи на едно и също място в центъра на София, но с отделни входове и рецепции.

„Резултатите на Orbis за 2016 г. показват ясно, че стратегията, която предприехме през 2014 г., е успешна. Тази стратегия включва насочване на вниманието не само към постигане на добри оперативни и финансови резултати, но и към удовлетвореността на гостите и на служителите ни, разширяване на мрежата от хотели и устойчиво развитие“ – коментира Жил Клавие, президент и главен изпълнителен директор на Orbis SA.

Годишни финансови резултати

Благоприятният икономически климат в Централна и Източна Европа, съчетан с добро управление на приходите и иновативни и ефективни политики за дистрибуция, спомогна допълнително за динамичния финансов ръст, отчетен от Orbis. Двуцифреното увеличение на приходите от налични стаи (+11,2% на годишна база) доказва, че избраната стратегия за управление е успешна. Ръстът е видим във всички страни от региона, където Orbis оперира, и потвърждава правилното решение за придобиване на мрежата на AccorHotels през 2015.

Стабилните положителни оперативни резултати намират отражение в значителния ръст на приходите (+9,5%) до 316 млн. евро и забележителното увеличение на оперативната печалба преди данъци от +18.3% (до 89 млн.  евро).

Разширяване на портфолиото и придобиване на активи

През 2016 г. Orbis продължи укрепването на водещата си позиция на пазара чрез разширяване на хотелската база. Компанията отвори 2 нови дъщерни хотела: Mercure Kraków Stare Miasto (198 стаи) и ibis Gdańsk Stare Miasto (120 стаи). При строителството и на двата са спазени най-новите правила за устойчиво и екологично строителство и съответно те са сертифицирани по BREEAM. През 2016 г. компанията отвори и 7 франчайзингови хотела с общо 700 стаи, за което бяха подписани 13 нови споразумения. До 2020 г. предстои няколко нови хотела Novotel, ibis и ibis Styles да отворят врати в страни от Източна Европа, включително и в България.

Освен с успешно разширяване в региона и постоянно усъвършенстване на услугите си, Orbis може да се похвали и с ефективно управление на активи. С цел оптимизиране на портфейла си от активи и фокусиране върху инвестиции с висока възвръщаемост, през 2016 г. компанията придоби 2 хотела, управлявани дотогава с лизингови договори, а през първите дни на 2017 г. финализира втората сделка по обратното изкупуване на 5 такива хотела, което прави общо почти 1600 стаи в Будапеща за над 400 млн. полски злоти.

Стабилни оперативни резултати

С цел по-голям фокус върху клиентите през 2016 г. Orbis продължи да следва една нова култура на обслужване. Благодарение на нови проекти, насочени към силна удовлетвореност на клиента, напредък бе отбелязан в опростяването на процеси на всички нива в компанията. Бяха организирани и специални програми и обучения във всички хотели от групата с цел по-високо ниво на обслужване на нуждите и очакванията на клиентите, което е отразено и в мотото на AccorHotels  „Чувствай се добре дошъл“ (“Feel Welcome”).

 

2017 – годината на ускорението

 

„Orbis Group постигна рекордно високи резултати през 2016 г. благодарение на по-доброто сработване на всички екипи в групата Orbis и съгласуваност на предприетите действия. Много от нашите нови проекти през 2016 г. са устойчиви и ние ще продължим да се радваме на техните положителни резултати и за в бъдеще. Финансовите резултати също потвърждават тяхната устойчивост и са повече от обещаващи за идните месеци.

След периода на преструктуриране, последван от плавен ръст и интеграция в региона, очакваме 2017 г. да е период на растеж за Orbis. Както през 2016 г., така и през 2017 г. ние ще работим върху затвърждаването на нашата водеща позиция в региона“ – обобщи Жил Клавие.

 

Финансови и оперативни резултати

Orbis Hotel Group 2016   2015 промяна
   
Оперативни резултати  
Ниво на заетост в % 72,4% 70,0% 2,4 пр.п.
Средна цена на стая без ДДС в евро 53,4 49,7 7,4%
Приход на стая в евро 38,7 34,8 11,2%
Финансови резултати (в млн. евро)  
Печалба 316,0 288,6 9,5%
Приходи преди лихви, данъци, обезценка, амортизация и наеми 111,8 98,6 13,4%
Приходи преди данъци, такси, лихви и амортизация 89,0 75,2 18,3%
Приходи преди данъци 58,8 48,5 21,2%

 

За Orbis Hotel Group

Orbis се състои от от 120 хотела и е ексклузивен лицензодател на всички марки на AccorHotels в 16 страни – Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Мрежата разполага с почти 20 000 стаи за настаняване. Хотелите са под марките Sofitel, Pullman, MGallery, Novotel, Mercure, ibis, ibis Styles и ibis budget. Признати в целия свят, тези брандове осигуряват качество на услугите в различните категории – от луксозни 5-звездни до бюджетни хотели 1 звезда..

 

Зa AccorHotels

Групата AccorHotels е обединена от споделена страст към хотелиерството и желанието да накара всеки да се почувства „добре дошъл” (Feel Welcome). Над 240 000 служители в 4000 обекта, управлявани от AccorHotels, се грижат за хиляди гости всеки ден в 95 страни.

AccorHotels е водещият хотелски оператор в света,  който предлага на клиентите, партньорите и служителите си:

– опит и компетентност като хотелски оператор и франчайзър (HotelServices) и собственик на хотели и инвеститор (HotelInvest);

– голямо портфолио от международно признати марки – луксозни обекти (Raffles, Fairmont, Sofitel Legend, SO Sofitel, Sofitel, onefinestay, MGallery, Pullman I Swissôtel), среден сегмент (Novotel, Mercure, Mama Shelter, Adagio), икономични (ibis, ibis Styles, ibis budget, Grand Mercure, The Sebedel и hotelF1);

– силно позициониране на пазара и програма за лоялни клиенти Le Club AccorHotels;

– почти половин век ангажираност и корпоративна социална отговорност с програмата PLANET 21.

Accor SA е листван на фондовата борса Euronext Paris  (ISIN code: FR0000120404) и се търгува в САЩ на OTC пазара (Code: ACRFY).

- реклама -spot_img