Хор „Дунавски звуци“

- реклама -

 

Хор „Дунавски звуци“ със специално участие в концерта по повод юбилея на Маестро Михаил Ангелов

40 души от хора пристигат в София като специален поздрав от Русе за именития диригент

 

 

40 певци от русенския хор „Дунавски звуци“, на който диригента Михаил Ангелов е бил художествен ръководител повече от 35 години, ще вземат участие в концерта по повод 80 годишния юбилей на Маестрото и 50 години от създаването на Младежка филхармония в София. В уникалния концерт, който ще се проведе на 15 юни (петък) от 19.30 ч. в зала „България“ участие ще вземат още и оперната прима Александрина Пендачанска и големия български пианист Людмил Ангелов.

 

По повод събитието утре (13.06) от 12.30 ч. в Националното музикално училище в София ще се състои пресконференция на която музикантите ще разкажат за цялостната кариера на Маестро Михаил Ангелов, за това как е повлиял на професионалния път на децата си, и как е създадена младежката филхармония. „Човекът, който даде идеята за този концерт беше Милка Митева (директор на НМУ „Л.Пипков“), в него отбелязваме и 50-годишнината на Младежката филхармония „София“ към училището. Решихме, че този концерт ще се състои само тогава когато солисти бъдат синът ми Людмил Ангелов и доведената ми дъщеря Александрина Пендачанска“, споделя още Маестро Ангелов. „На 15 юни предстои да празнуваме концерт-юбилея на един от последните останали колоси на българската музикална култура – Михаил Ангелов. Освен мен, Маестро Ангелов е научил на музициране и пеене поколения български певци и музиканти!“, споделя Александрина Пендачанска.

 

Един от най-добрите български диригенти, маестро Михаил Ангелов  е роден през 1932 г. През 1956 г. той завършва Националната музикална академия в класа на Влади Симеонов и в продължение на две години се изявява със Симфоничния оркестър на БНР, където е назначен за втори диригент – асистент на маестро Васил Стефанов. Между 1958 и 1960 година Ангелов прави аспирантура по оперно-симфонично дирижиране в Московската консерватория при проф. Борис Хайкин и проф. Лео Гинзбург, която завършва предсрочно с пълно отличие.

 

След завръщането си в България, става един от основателите на оркестъра „Софийски солисти“, който с времето се налага като един от водещите български музикални състави. „Оказа се, че в моя дълъг творчески живот – над 50 години, съм имал инициативността да бъда създател на редица музикални състави. През 1961 година избрах 13 човека от оркестъра на операта и създадохме „Софийски солисти“, като ансамбълът тогава се наричаше „Софийски камерен оркестър“. След това, част от ансамбъла стана и големият композитор и диригент Васил Казанджиев, който продължи да работи с тях“, разказва Маестро Михаил Ангелов в интервю пред Класик ФМ радио.

 

„През същата година, прибирайки се от оперно-симфонична аспирантура от Московската консерватория, бях извикан от тогавашния директор на музикалното училище в София – Трендафил Миланов, с молба да основем учебен оркестър. Така, преди 50 години беше поставено началото на Младежка филхармония „София“, разказва още Михаил Ангелов.

 Михаил Ангелов е бил директор и главен диригент на оперните театри в Русе, Пловдив, Бургас и Благоевград. Между 1961 и 1991 година Михаил Ангелов е назначен последователно за диригент, заместник главен диригент, главен диригент и директор на Софийската опера. От 2005 до 2007 г. е главен диригент на Музикалния театър „Стефан Македонски“. Изявява се като  диригент на хоровете „Дунавски звуци“, „Кавал“ и „Морфова-Прокопова“, с които печели отличия на международните хорови конкурси в Ланголен, Арецо, Амстердам и Дебрецен. Репертоарът на маестро Ангелов съдържа голям брой оперни произведения, 17 от които той поставя за първи път на българска сцена. Под неговото диригентство е издаден и първият самостоятелен албум на оперната певица Александрина Пендачанска.

 

Концертът по повод 80 годишния юбилей на Михаил Ангелов и 50 години от създаването на Младежка филхармония „София“ се провежда в рамките на Европейския музикален фестивал. Фестивалът се организира от „Кантус Фирмус“ и Класик ФМ радио за дванадесета година поред, със съдействието на Столичната община и Министерството на културата. По традиция патрон на фестивала е кмета на град София – г-жа Йорданка Фандъкова. 

- реклама -