Гражданска кандидатура за председател на ДАНС

- реклама -

430x287След скандалното назначение на Делян Пеевски, предизвикало най-мащабните протести от години, Народното събрание отново демонстрира, че не зачита волята на суверена за прозрачност и отчетност. Продължава кадруването на тъмно в процедурата за избор на нов председател на ДАНС.

Днес, 16 юли, Комисията за контрол над службите за сигурност ще проведе изслушване на кандидатите за председател на ДАНС. 

Кои са тези кандидати не ни е дадено да знаем. Властта отново демонстрира, нагло и арогантно, че не се вълнува от обществената непоносимост, не зачита мнението на Европа и възнамерява да продължава с мафиотския стил на кадруване и управление.

Който и да бъде избран за шеф на ДАНС след непрозрачната процедура, започната от Комисията за контрол на службите на сигурност, той няма да има никаква легитимност и тежест пред обществото, защото подобно на Пеевски ще бъде възприет като назначение на мафията.

Според новия закон за ДАНС изискването за поста председател е 8 години юридически стаж. Това позволява да бъдат издигнати изтъкнати юристи правозащитници, които не са свързани със службите и не са зависими от тях.

Ние, граждани, обединени зад идеята за гражданска кандидатура за председател на ДАНС, предлагаме алтернатива. Предлагаме прозрачна процедура с явни номинации, обществен дебат и изслушване на кандидатите. Над 500 души се обединиха зад тези принципи в социалната мрежа Facebook и номинираха след два тура на гласуване трима известни юристи и общественици за поста председател на ДАНС.

Адв. Иван Груйкин
Адв. Минчо Спасов
Адв. Александър Кашъмов

Издигаме тези алтернативни граждански кандидатури, защото разбираме понятието “Национална сигурност” като защита на гражданите срещу действия, които застрашават техните основни права. Действия от страна на властта, наша или чужда, или от страна на престъпни групировки. 

Не приемаме аргумента, че начело на ДАНС трябва да застане човек с опит от службите. Нашето виждане е, че начело на ДАНС трябва да застане правист с утвърден авторитет в гражданското общество, със силно чувство за законност и доказан опит в защитата на правата на гражданите.

Граждани от Facebook групата #OurДАНСer Гражданска кандидатура за председател на ДАНС

https://www.facebook.com/groups/ourdanser/ 

П.С. Отвореното писмо е заведено в деловодството на
ККССИПСРСДДЗЕС под номер КД-3194-1/16.07.2013 г.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

„Чаплин“ се качва на сцената на НДК на 14 октомври

За пръв път на 14 октомври в зала 1 на НДК, софийската публика ще стане част от изключително събитие в рамките на Европа –...

Борисов: При оставка няма да има диалог с Радев, а ще дойдем под прозорците му

Правителството няма да подава оставка, а протестите се подхранват от извънпарламентарните партии, които загряват на пистата за изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при...

Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020

Материалът Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Борисов: България взе правилните мерки срещу COVID-пандемията

България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID-пандемията. Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора....

Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв?

Нa 24 ceптeмври пoчитaмe пaмeттa нa Cвeти Влaдиcлaв Cръбcки. Ето нещо любoпитно зa хoрaтa, кoитo ce кaзвaт Влaдимир, Влaдимирa, Влaдo, Влaдкo, Влaдиcлaв. Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв? 1....

Ден 77: От нас зависи какво ще се случва в България

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават...
Previous articleArt Manager 7
Next articleSOFIA ROCKS 2013