Главният архитект на Москва Сергей Кузнецов: София е с голям потенциал за ограничаване на автомобилите в централната градска част

Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община, с подкрепата на Асоциацията на Архитектите в България стартират поредица от събития „Разговори за града“

Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община, с подкрепата на Асоциацията на Архитектите в България стартират поредица от събития „Разговори за града“, с която целят да представят международни практики в областта на градското планиране и да проведат дискусии по отношение на действията на местните власти и политиките на градското планиране. Гост на първото от поредицата събития беше главният архитект на Москва – арх. Сергей Кузнецов, с фокус върху промяната на град Москва, стратегическото развитие и регионално разпределение като столица и оползотворяването на вече значими и емблематични локации в мегаполиса.

„Фокусът ни е ориентиран към промяна на публичните пространства в София, като вярваме, че с добрата комуникация с хората, ще успеем заедно да подобрим облика на нашия град“, коментира арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община. Той допълни, че предприетите мерки по отношение на подобряване облика на централните градски части са в правилната посока и с взаимните усилия на гражданите и институциите София може да се превърне в град за хората.

Именно промяната в нагласите на хората е основоположна за успеха на градската трансформация според думите на арх. Кузнецов. Той определи София като компактен, зелен и благоприятен по отношение на климата град. Според арх. Кузнецов градът ни има голям потенциал за освобождаване от автомобилите в центъра и подобряване на условията за велосипедисти и пешеходци.

София и Москва са два от градовете, които следват методологията на световноизвестния датски архитект Ян Геел. На 17 октомври пред Съдебната палата в София ще бъде представена и изложбата, посветена на 18-те стъпки, които представят отделни проекти в София, като част от тях са удължаването на пешеходните зони и тяхното обвързване, въвеждането на успокоено движение в малките улици в историческия център на града, разкриването и експонирането на културно-историческото наследство.

Следващото събитие ще се проведе на 17 октомври във Военния клуб, като специални гости ще бъдат главният архитект на Белград арх. Милутин Фолич и арх. Йохан Анри и арх. Фрейк Персайн от брюкселската международна практика 51N4Е.

„Разговори за града. Трансформация“ е отворена за всички желаещи да присъстват на място.

ААБ е сдружение с нестопанска цел, което подкрепя и организира културни и социални инициативи и изследователски проекти, насърчавайки отговорната архитектура, защото вярваме, че достъпът до красива и функционална среда е основно право на всеки човек.