Георги Милков: … да съм единственият чужденец някъде

Попаднах на рап сборище в Укам – един от западните райони на Дакар, където кварталните банди си бяха чукнали среща за дива надпревара. С цялото ми уважение към този стил, аз съм повече джазово ориентирана личност и най-много бих отишъл на афробийт концерт. Но това непредвидено и леко ексцентрично излизане от предварителната ми програма в Сенегал си заслужаваше заради положението, което най-много харесвам – да съм единственият чужденец някъде. Един турист да се беше появил, щеше да ми съсипе вечерта.

После, за да затвърдя усещането, реших да не спазвам съветите, че по тъмно в Дакар чужденците задължително трябва да ползват такси и се прибрах по най-традиционния начин. Той включваше две разновидности на маршрутки в местен вариант – няга’ня и car rapide. Разликата е в годините и размера. Едните са по-дълги и са от 80-те, а другите са по-малки и са в употреба от 60-те години на миналия век. Хора непрекъснато се качват и слизат (понякога в движение) от тези антични превозни средства, които хвърчат по улиците на Дакар във всички посоки, без да се съобразяват с никакви правила. Велико изживяване, за което нито една застрахователна компания не би се съгласила да направи полица. (Аз си направих селфи, защото сенегалските ми домакини не ми вярваха, че мога да мина през града по тъмно, сменяйки няколко такива маршрутки).

Но това е толкова неразделна част от вибрациите на Дакар, колкото и музиката в този забележителен африкански град. Всяка улица на сенегалската столица (с изключение на тази, където беше хотелът ми) се тресе от звуци. От надутите радиоуредби, които се чуват от прозорците на хорските къщи през стерео колонките в автомобилите, които постоянно бичат някаква музика до нощните клубове, където човек може да слуша на живо легенди на африканския стил мбалакс като Юсу Ндур и класиците от оркестър „Баобаб“.

Аз бях отседнал на най-тихото място в цял Сенегал, където сигурно е чудесно за задълбочени дискусии по темата за тероризма в района на Сахел, но извън това трябваше да видя какво се случва по нормалните дакарски улици. Ако някой иска да спи в неспящ град като Дакар, да ми се обади, ще му дам номера на хотела ми.

Георги Милков в Dakar

Георги Милков в Dakar

Георги Милков в Dakar

Георги Милков в Dakar

Георги Милков в Dakar

Георги Милков в Dakar

 

Георги Милков в Dakar, Sénégal

Start typing and press Enter to search