Георги Милков: Булка за 11 крави

Булка за 11 кравиИ аз не знам как точно попаднах на това място. Трудно се намира на картата и още по-трудно се произнася. Бях заобиколен от хора от племето зулу, а имах много лоша предварителна информация за тях. Вярно, че впечатленията ми от този регион бяха натрупани главно под въздействието на филма „Шака Зулу“, прожектиран у нас през 80-те години на миналия век.

Оказа се, че нещата много са се променили. Зулусите не са онези кръвожадни войнствени елементи от времето на Англо-бурската война, а много гостоприемен народ. За времето, което прекарах по техните земи успях да се сприятеля с неколцина, да харесам местната бира и дори да си намеря булка след недълги преговори с роднините ѝ.

Тя се казваше Слингиле.

Минавах покрай една от колибите, когато тя се появи отнякъде и погледите ни се срещнаха. Беше само за миг, защото тя свенливо сведе очи, а моите изтекоха по-надолу по нея. Нямаше кой знае колко неща по себе си – една препаска и някаква делва на главата. Според техните традиции неомъжените девойки ходят голи и не се срамуват да покажат достойнствата на тялото си. Слингиле бе свободна булка, чиято цена бе 11 крави. За успокоение на феминистките организации трябва да отбележа, че в размяната на жени срещу едър рогат добитък няма нищо лошо. Това не се смята за покупко-продажба, а е нещо като компенсация за бащата на девойката.

При зулусите по-голямата част от физическата работа е отредена за жените. Вземайки си съпруга, ти лишаваш нейния баща и семейството им от работна ръка. Затова ги компенсираш с добитък. Честно е. Зулусите си държат на традициите и мисля, че не трябва да им се бъркаме с глупави нравоучения от нашия объркан свят.

А когато говорим за традиции при зулусите – полигамията е сред най-важните. Един мъж може да има неограничен брой жени. Стига да може да си го позволи. Освен крави трябват и колиби. Всяка жена – в отделна колиба. Според местното нотариално право мъжът има пълна собственост върху всички десни половини от всички колиби на всичките си жени. Макар и в отделна колиба, всяка от жените може да обитава само лявата част. Същото важи и през нощта. Мъжът избира в коя колиба да преспи и ляга на дясната рогозка, а жената – на лявата. Между тях обикновено има разстояние. Представете си, че сте зулуски мъж, а жена ви спи на 3 метра от вас. Как тогава ще се… каращисате? Използвам този преходен глагол от несвършен вид, попаднал в нашия език от турския, защото най-точно отговаря на словоформата, която зулусите използват за тази тънка работа. Укулалана.

Та ето как става: В дясната половина на колибата, от страната на мъжа, винаги има пръчка. Ако искаш укулалана, тогава просто трябва да вземеш пръчката и да сръгаш жената, която спи в лявата половина. Така тя веднага разбира за какво става въпрос и идва в дясната табу зона. Тоест, когато говорим за зулуски секс, най-важното е да имаш голяма пръчка. На този риторичен въпрос група зулуси ми отговориха хорово: Йебо, йебооо! (На техния език „йебо“ значи просто „да“ и няма нищо общо с фонетиката и морфологията на Западните Балкани)

Шака Зулу, един от най-великите зулуски вождове обаче е имал „малка пръчка“. И това е тъжен исторически факт, записан черно на бяло даже в туристическите проспекти, които продават навред из Южна Африка. Пак там съобщават, че великият племенен военачалник, господствал между реките Понголо и Мзимихулу, имал повече от 5000 жени. Очевидно и достатъчно крави. Но тъжният факт си е тъжен факт и ако бях фройдист бих се изкушил да оправдая с него цялата фиксация на зулуския владетел да има колкото се може повече жени. Но не съм и затова смятам, че просто е можел да си го позволи, защото е имал излишък от крави.

автор: Георги Милков

Start typing and press Enter to search